Duurzaamheid EAT

Hoe kies je de beste apparaten voor in de keuken?

Hoe kies je de beste apparaten voor in de keuken
Gezond en lekker koken begint bij de basis, oftewel je keuken. Als je graag verse maaltijden klaarmaakt, dan spendeer je waarschijnlijk heel wat uurtjes achter je aanrecht en fornuis.

Last Updated on: 12th april 2023, 10:08 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zonder dat je het doorhebt, verzamel je vaak door de jaren heen heel wat fijne apparaten om het koken een stuk makkelijker te maken. Dit gaat van potten en pannen, keukenmachine en airfryer tot kookplaat, koelkast en oven en zo gaat de lijst nog wel even door. Het kan best lastig zijn om in dat grootse aanbod een keuze te maken, want waar moet je nu precies op letten? Hoe kies je de beste apparaten voor in de keuken? 

 

Reviews en testresultaten

Tegenwoordig kunnen we dankzij het internet een oneindige bron aan informatie opzoeken. Zo ook als het gaat om nieuwe producten die we willen aanschaffen. Het eerste dat je doet is via Google op zoek gaan naar reviews of testen of te achterhalen wat de mening is van anderen. Als mensen zijn we dol op reviews van anderen. Dat is ook niet zo gek, want het aanbod is vaak zo overweldigend dat we onmogelijk zomaar zelf een keuze kunnen maken. Ben je op zoek naar nieuwe producten voor in de keuken, bekijk dan eerst welke goed uit de test komen voordat je tot aankoop overgaat. Een mening van iemand anders geeft je een vertrouwd beeld van hoe goed het product daadwerkelijk is. Via Bestetester.nl kun je bijvoorbeeld bekijken wat de best geteste koekenpan is van dit jaar. Maar er zijn nog veel meer producten die je hier kunt bekijken.

 

Begin met de basis

Wanneer je een nieuwe keuken gaat installeren, dan is één van de vele keuzes die je moet maken het uitzoeken van alle apparatuur die je wilt laten plaatsen. Dit vormt de basis van de keuken en zorgt ervoor dat jij op een veilige manier voedsel kan opslaan, bewaren en bereiden. Denk hierbij aan de koelkast/vriezer, kookplaat, oven en vaatwasser. Hiermee kun je in ieder geval vooruit. Het ligt aan je eigen eisen en misschien wel kookskills, waar je voorkeur naar uitgaat. Ben je een echt hobbykok, dan wil je misschien een oven met uitgebreide mogelijkheden, terwijl je anders met een basismodel ook prima uit de voeten kunt. Naast deze huishoudelijke apparatuur, die onmisbaar zijn in iedere keuken, heb je nog heel wat meer dingen nodig om daadwerkelijk te kunnen koken, bakken of braden. Kies voor gemak, maar schaf niet teveel aan. Meestal gebruik je heel veel zaken uiteindelijk niet. 

 

Energiezuinig

Eén van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken bij het kopen van elektronische apparatuur, is het energielabel. Want hoe fijn, handig of leuk een apparaat ook is, je wilt ook rekening houden met het aspect duurzaamheid. Het energielabel vertelt je iets over het energieverbruik.. Hoe hoger het label is, hoe zuiniger het apparaat. Voor de meeste huishoudelijke apparaten geldt een verplicht energielabel, zo wordt het voor jou als consument een stuk makkelijker om een keuze te maken. De labels lopen van klasse A tot en met G. In sommige gevallen komen er nog plusjes achter de A (bij A++), omdat deze nog zuiniger zijn dan de standaard A klasse. 

 

De beste kwaliteit

Vaak willen het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang. Maar als het op bepaalde apparatuur aankomt, dan kom je daarmee op de lange termijn nog wel eens bedrogen uit. Kies dus in eerste instantie niet voor de laagste prijs, maar doe goed onderzoek of je daarvoor ook een goed product koopt. Kostbare apparaten in de keuken gaan over het algemeen heel wat jaren mee, mits je de juiste keuze maakt. Het is zonde wanneer je na een aantal jaar alweer een nieuwe koelkast moet kopen. Maak altijd de overweging of iets de prijs waard is en of je er ook veel gebruik van gaat maken. Bedenk wel dat het duurste product zeker niet altijd het beste product hoeft te zijn. 

 

Het oog wil ook wat

Hoewel producten in de keuken voornamelijk draaien om de functionaliteit, is het uiterlijk soms ook niet onbelangrijk. Ook het design kan dus een rol spelen in de keuze die je maakt. Voor een rustig en opgeruimd geheel kun je bijvoorbeeld kiezen voor apparatuur in dezelfde stijl, kleur of van hetzelfde merk. Zo lijkt het een stuk overzichtelijker en daardoor oogt de keuken meer als een geheel. Hoewel het design niet de belangrijkste reden moet zijn om iets te kopen, kan het geen kwaad dat mee te nemen in je overwegingen. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl