LIFE

Aantal mensen met huidkanker in tien jaar tijd verdrievoudigd

Last Updated on: 7th juli 2016, 03:59 pm

Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie maandag bekend. Tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei kunnen mensen verdachte huidvlekjes laten checken bij ruim tweehonderd dermatologen.

Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. ”Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht,” vertelt dermatoloog Jorrit Terra.

Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon; elke keer dat je verbrandt is er één te veel”, waarschuwt Terra. Hij is een van organisatoren van de Huidkankerdag.

Dodelijk

Melanoom is een veel voorkomende en dodelijke vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer duizend mensen aan dood. Europees gezien staat Nederland op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker.

Vorig jaar tijdens de Huidkankerdag lieten zesduizend mensen verdachte huidvlekjes checken. In zeventig gevallen ging het om een melanoom.

Lees hier nog een post over hoe kankercellen in het lichaam bewegen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl