LIFE

Aantal mensen met huidkanker in tien jaar tijd verdrievoudigd

Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie maandag bekend. Tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei kunnen mensen verdachte huidvlekjes laten checken bij ruim tweehonderd dermatologen.

Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. ”Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht,” vertelt dermatoloog Jorrit Terra.

Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon; elke keer dat je verbrandt is er één te veel”, waarschuwt Terra. Hij is een van organisatoren van de Huidkankerdag.

Dodelijk

Melanoom is een veel voorkomende en dodelijke vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer duizend mensen aan dood. Europees gezien staat Nederland op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker.

Vorig jaar tijdens de Huidkankerdag lieten zesduizend mensen verdachte huidvlekjes checken. In zeventig gevallen ging het om een melanoom.

Lees hier nog een post over hoe kankercellen in het lichaam bewegen

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet