Afvallen met eiwittenshakes
EAT

Afvallen met eiwittenshakes

Afvallen met eiwittenshakes is populairder dan ooit! Zelfs mijn huisarts heeft het me aanbevolen. Maar is afvallen met eiwittenshakes wel gezond? En werkt het dan echt zo snel? Of is het gewoon allemaal een grote ‘scam’? Er verdienen namelijk een aantal webshops grof geld aan, dus wie zegt dat dit allemaal echt waar is? In dit artikel zal ik mijn persoonlijke ervaring met je delen en tegelijkertijd de theorie achter het dieet met de eiwittenshakes.

De theorie

Afvallen met eiwittenshakes is gebaseerd op twee belangrijke pijlers die los van elkaar al heel goed zouden werken, maar in combinatie de gouden combi lijkt als snel afvallen je doel is. De twee pijlers waarop dit dieet gebouwd is, zijn:

  • Als je meer eiwitten binnenkrijgt, kun je sneller spieren opbouwen met een hele beperkte training (beschrijf ik later in dit artikel), maar het voorkomt vooral dat je spier gaat afbreken als je minder calorieën binnenkrijgt.
  • Het kost je lichaam meer calorieën om de eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld vet of koolhydraten. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een dieet met een hoog eiwit-gehalte je metabolisme (o.a. vetverbranding) verhoogd met 80-100 kCal per dag. [onderzoek 1, onderzoek 2]

Pijler 1: Eiwittenshakes, spieren en afvallen

Een van de belangrijkste oorzaken van het jojo-effect is dat je lichaam spieren gaat verteren als het niet voldoende energie heeft om het lichaam te laten functioneren. Om te overleven is vet belangrijker voor je lichaam dan spieren, dus gaat je lichaam de eiwitten uit je spieren verbranden voor energie. Het is dus een soort overlevingsmeganisme van het lichaam. Hierdoor lijkt het soms wel dat je heel snel afvalt, maar in feite val je bijna geen vet af.

En spieren nemen een groot deel van de calorie-verbranding voor hun rekening nemen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrand in ruststand. Nu weet iedereen dat je eiwitten nodig hebt om je spieren op te bouwen, maar je hebt ze nog harder nodig om ze te behouden. En dan te bedenken dat de gemiddelde Nederlander nauwelijks 20% van z’n calorieën haalt uit eiwitten.

Zorg dat je minimaal 30%-40% van je calorieën uit eiwitten haalt [1]. Nu kun je natuurlijk heel veel vlees, vis en noten gaan eten, maar soms is het dus makkelijker (en lekkerder) om af te wisselen met eiwittenshakes. (later meer over welke shakes).

Pijler 2: Eiwitten en negatieve verbranding enzo…

Ik wil het niet overbodig complex maken, maar het komt dus op het volgende neer… stel dat een eiwit 4 kCal bevat. Dan kost het je lichaam 0,8kCal om het te verbranden. Dat betekent dat je door het eten van dat eiwit 3,2 kCal hebt gegeten in plaats van de oorspronkelijke 4.[onderzoek]

Dit heeft te maken met het thermische effect… juist… tot ik het onderzoek las, had ik ook geen idee… ik leg het even uit… het thermische effect: tijdens het verteren van je voeding kunnen bepaalde voedingsstoffen efficiënter door het lichaam omgezet worden in energie, waardoor de energie snel beschikbaar is voor het lichaam en minder wordt omgezet in warmte. Verliezen dus 30% van hun calorieën omdat het wordt omgezet in warmte.

Met dat in gedachten kun je dus een ontbijt nuttigen dat je vult tot aan de lunch dat en waarvan zo’n 30% van de calorieën al opgaan in de verwerking van dat eiwit! En dan verbrand je dus per dag eens zo’n 100 kCal extra vanwege al die eiwitten. Combineer dat eens met pijler 1 en je snapt wat het effect kan zijn van het afvallen met eiwittenshakes.

Mijn persoonlijke ervaring

Zoals ik al schreef was mijn huisarts de eerste die mij op deze methode attendeerde. Hij deed het zelf ook wel eens, vertelde hij (laat dit overigens niet zijn wat je overtuigd). Ik heb er in eerste instantie niets mee gedaan, omdat het mij een soort Herbalife-gevoel gaf. Maar twee maanden later toen ik in mijn vakantie het boek Body een lijfboek las, vielen de puzzelstukjes op z’n plaats. Dit past bij mij… dit kan ik en dit gaat mijn slank maken… en dat deed het!!

Ik bestelde verschillende soorten eiwittenshakes (zoals je hier kunt lezen) en begon te experimenteren. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij deze eiwittenshakes en experimenteer ik met deze natuurlijkere eiwittenshakes. Hij smaakt namelijk fantastisch (mijn mening), hij deed z’n werk goed en was goed betaalbaar in de grootverpakking.

De kilootjes vielen er langzaam af, maar ik was nog niet tevreden met de snelheid. Met alleen shakes zou ik mijn doelen niet bereiken. Daarom schroefde ik de hoeveelheid suikers die ik per dag at flink terug en vulde ik mijn dieet aan met 4 supplementen (zoals je hier kunt lezen).

Met deze combinatie van factoren ben ik in slechts 3 maanden tijd ruim 10 KG vet kwijt geraakt. En dat is puur vet! Want door de eiwitten en de oefeningen ben ik ook nog spiermassa aangekomen. Dus effectief zal het mogelijk zo rond de 15 KG liggen. In ieder geval ging ik terug van maat XXL naar maat L, terwijl mijn lichaam juist meer vorm had gekregen.

Dit is verreweg het meest effectieve dieet dat ik ooit heb gedaan en zelfs 3x 10km hardlopen in de week kon daar niet tegenop.

De oefeningen

Je kunt natuurlijk uren in de sportschool gaan hangen, maar waarom zou je dat doen als je 80% van het resultaat kunt bereiken met een training van 5 minuten? Ik zeg niet dat de sportschool niet goed is, hoor… maar persoonlijk heb ik er geen tijd voor en dan pak ik die 5 minuten wel 😉

De eerste oefening: Legsquads… ofwel… door je knieën zakken. Zak 20 keer door je knieën en doe het langzaam. Het kan in het begin een zware oefening zijn, maar hij is zeer efficiënt! En je beenspieren vormen de grootste spier die je eenvoudig kunt trainen.

De tweede oefening: Push-ups… je kunt natuurlijk de traditionele push-up doen, maar veel mensen voeren ‘m verkeerd uit en dan belast je alleen maar je polsen. Zelf doe ik altijd de diagonale push-up tegen de vensterbank, maar het kan ook tegen een muur of tegen het aanrecht. De aanrecht heeft een goede hoogte.

De derde oefening: Sit-ups… span je buikspieren 25 keer aan als je ’s avonds in je bed gaat liggen. Gewoon aanspannen en niet helemaal overeind komen. Je houdt de sit-ups beter vol en het resultaat is prima. De belangrijkste reden om deze ‘lichte’ sit-up te doen is dat je zo je rug minimaal belast.

De vierde oefening: Arm bends… beter bekend als de spierballen kweker. Ik gebruik hiervoor een fitness elastiek, maar je kunt ook kiezen voor een traditionele dumbell. Gewoon het gewicht of elastiek vasthouden met je onderarm in een hoek van 45 graden en vervolgens je spierballen langzaam aanspannen en langzaam je arm weer laten zakken.

Zelf doe ik deze oefeningen voordat ik ’s avonds onder de douche stap. Maak er in ieder geval een vast moment van, zodat je het in je systeem krijgt. In combinatie met de eiwittenshakes, zullen je spieren groeien als kool! En dan is afvallen met eiwittenshakes een van de effectiefste manieren om vet kwijt te raken!

Beginnen

Ik zeg probeer het gewoon eens een maand (met deze eiwittenshakes) en laat je overtuigen door het resultaat! Vervang je ontbijt gedurende een maand door deze eiwittenshake (2 schepjes en 500ml water) en nog 3x per week je lunch vervangen door een zelfde eiwittenshake. Doe je dagelijkse oefeningen en je zult versteld staan van het resultaat!

 

 

Nog niet uitgelezen? Bekijk ons dossier ‘Snel afvallen‘.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken