Dieet ervaringen EAT Koolhydraatarm Paleo

De grote Paleo review: Het ultieme dieet of niet?

Last Updated on: 29th januari 2021, 03:55 pm

Het Paleo dieet wint enorm aan populariteit, maar helpt het ook echt? Tijd voor een uitgebreide Paleo review!

Toen ik me ging verdiepen in Paleo, volgde ik een streng koolhydraatarm dieet. Ik sloot zo ongeveer iedere koolhydraat uit en at maximaal 5%-10% koolhydraten per dag. Een dieet dat ontzettend goed werkte. Maar toen ik las dat je bij Paleo fruit mocht eten, was ik direct enthousiast. Waar ik minder enthousiast over was, was dat je moest gaan eten zoals onze voorouders. Dus laat ik beginnen met de bedenkingen, voordat ik begin met mijn ervaring met het Paleo dieet.

Mijn bedenkingen

Toen ik op wikipedia las dat ik zou moeten eten zoals mijn voorouders tienduizend jaar geleden deden, werd ik sceptisch. Natuurlijk hadden we toen geen of nauwelijks kanker en ook weinig mensen zullen last gehad hebben van overgewicht, maar het was dan ook een hele andere tijd. Onze levenspatronen zagen er heel anders uit. 10.000 jaar geleden bestonden er, zo kan ik me voorstellen, geen kantoorbanen. Maar ook de levensverwachting van 10.000 jaar geleden was veel korter dan de levensverwachting die we nu hebben. Dus hoe kunnen we vaststellen dat Paleo net zo gezond voor ons is als dat het toen voor ons was? En was het toen wel gezond?

Toen ik mijn experiment begon met het Paleo dieet, wilde ik de volgende vragen beantwoorden voor deze Paleo review:

 1. Is een Paleo dieet gezond voor de mens van nu?
 2. Kun je afvallen met Paleo?
 3. Is het mogelijk om in deze tijd/wereld Paleo vol te houden?

Mijn eerste 4 weken Paleo

Bij de meeste diëten kun je na zo’n 4 weken antwoord geven op de bovenstaande vragen, al is het moeilijk om de eerste te beantwoorden op basis van feiten. Ik wil je geduld niet op de proef stellen, dus bij deze vertel ik je dat het antwoord op alle bovenstaande vragen ‘JA!’ is 😉

Week 1: De fundering

In de eerste week moest ik weer wennen aan het feit dat ik bepaalde koolhydraten weer mocht eten. Na zo’n strak dieet waar ik bijna letterlijk alle koolhydraten uit mijn leven had verbannen, was fruit wel een heerlijke traktatie. Ik at op basis van een voedingslijst die ik op internet had gevonden, maar merkte dat ik een duidelijke lijn miste in mijn aanpak. Daarom besloot ik om het beste Paleo boek van Nederland aan te schaffen. Ik bestelde De Paleo Revolutie Goud in de hoop dat het me een goede fundering zou geven.

Ik las het boek van voren tot achteren en nog een keer. Als ik dit dieet wilde reviewen, dan zou ik beslagen ten ijs moeten komen. En het boek deed wat ik hoopte dat het zou doen. Het gaf me inzicht in de theorie achter het dieet, waardoor ik ook makkelijker beslissingen kon nemen op voedingsgebied.

Op wat gestuntel met de gerechten na was de eerste week prima vol te houden. De eerste week viel ik net geen kilo af… 0.9 KG. Jammer! Ik had op meer gehoopt.

Week 2: Mijn draai vinden

Gewapend met de theoretische kennis van het Paleo dieet, ging ik op pad naar de supermarkt om mijn Paleo boodschappen te doen. Het was mijn zwaarste boodschappenbeleving ooit! Uiteindelijk ging ik naar huis zonder boodschappen. Ik besloot eerst wat gerechten samen te stellen, voordat ik op pad zou gaan. Ik kocht het 101 Paleo receptenboek van dezelfde auteur als De Paleo Revolutie, om zeker te weten dat mijn gerechten aan zouden sluiten bij de theorie.

Dit was het keerpunt waarop ik had gehoopt. Alles werd duidelijk en het koste me geen moeite meer om inspiratie te vinden voor het eten. Het was ook de week waarin ik 1,2 kilo afgevallen was, terwijl mijn speciale weegschaal (deze) wel aangaf dat mijn spiermassa was toegenomen. Ik kan je echt aanraden om een Paleo receptenboek aan te schaffen, zodat je in het begin niet afhaakt omdat het boodschappen doen zo’n kriem is. Ik kocht deze, maar er zijn er meerdere te krijgen.

Week 3: De eerste effecten zijn merkbaar

In week twee had ik mijn draai met de recepten gevonden. Het voelde al niet meer als een dieet. In de derde week begin ik te merken dat ik me lekkerder begon te voelen… het is moeilijk uit te leggen of te beschrijven, maar ik voelde me gewoon vitaler. Alsof het allemaal makkelijker ging… heel vaag en niet te beschrijven, maar het voelt gewoon gezonder. Het is wat veel volgers van dit blog, die volgens het Paleo dieet eten, herkennen.

Het was ook een week waarin ik zo’n 1,3 KG verloor. Volgens mijn weegschaal was deze week mijn spiermassa gelijk gebleven en mijn vetpercentage afgenomen. Ik heb in deze week ook geen oefeningen gedaan, dus het kan kloppen dat mijn spiermassa niet was toegenomen. Dat maakt het nog opvallender dat mijn spiermassa niet was afgenomen.

Week 4: Vitaliteit en energie

De vierde week ben ik eigenlijk niet eens zo bezig geweest met het dieet. Ik kan me dus ook niet goed herinneren hoe het voelde. Wel weet ik nog dat ik een aantal keren heb stilgestaan bij het feit dat ik zoveel energie had en me goed kon concentreren op mijn werk. Beter dan normaal. Toen mijn reminder kwam voor het wegen, voelde ik me energiek, vitaal en fit. Ik voelde me al goed en was al tevreden met mijn lichaam, maar nu keek ik in de spiegel en zag het verschil… dit werkt net zo goed als dat strenge koolhydraatarme dieet.

In de 4e week viel ik een ongelofelijke 1.6KG kwijt! Ik moet zeggen dat ik in deze week ook best veel gelopen had. Lekker even met het gezin een wandeling in het bos. Daar staat wel tegenover dat ik toen een lekker stuk appeltaart had gegeten 😉 Niet Paleo-proof overigens.

Wat mag je eten?

Het gaat te ver om in deze Paleo review alle voedingsmiddelen op te noemen. We hebben daarom een Paleo dossier geschreven waar je kunt lezen wat je wel en niet mag eten. Dit geeft je een idee, maar zoals je in week 2 hebt kunnen lezen, is dit niet voldoende informatie. Het geeft je wel een idee van wat je te wachten staat.

Wat zegt de wetenschap?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van het Paleo dieet. Ik som hieronder de belangrijkste 2 voor je op en beschrijf de resultaten in het kort:

1. A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease.

Dit onderzoek werd gedaan onder 29 mannen met een hartziekte of diabetes. De ene groep volgde het mediterane dieet en de andere helft het Paleo dieet. De resultaten uit dit onderzoek waren al volgt:

 • De Paleo groep was in staat om sneller de glucose niveaus te verlagen dan de controle groep
 • De groep die het Paleo dieet volgde raakte gemiddeld 5KG kwijt, terwijl de controle groep met het mediterane dieet 3,8 KG kwijtraakte.
 • De Paleo groep verloor ongeveer 2.2 inch rond hun middel, terwijl de andere groep slechts 1.1 inch verloor.
 • De groep die het Paleo dieet volgde was in staat om het vol te houden, zonder opzet, op 1344 calorieën. Terwijl de andere groep gemiddeld 1795 kCal at. Beide groepen hadden geen calorie restricties meegekregen, dus het gebeurde natuurlijk.

 2. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet.

9 Gezonde mensen namen deel aan dit onderzoek dat 10 dagen duurde. Zij werden gecontroleerd op calorie-inname om ervoor te zorgen dat ze niet zouden afvallen. Dat leverde de volgende gezondheidseffecten op:

 • Cholesterol ging omlaag met zo’n 16%.
 • LDL Cholesterol (het slechte soort) ging omlaag met 22%.
 • Triglycerides verlaagd met 35%.
 • Insuline AUC verlaagd met 39%.
 • Bloeddruk ging omlaag met 3.4 mmHg.

Er zijn natuurlijk veel meer onderzoeken over gepubliceerd en bijna allemaal zijn ze positief. Je kunt de meeste wel via Google vinden. Ook Harvard biedt er een aantal te koop aan, maar die zijn vrij technisch van aard.

Dus werkt Paleo, of niet?

Paleo werkt fantastisch! Terwijl ik 10 KG was kwijtgeraakt met een koolhydraatarm dieet, was Paleo in staat om nog eens 5 KG van dat irritante vet te dumpen. Het dieet is ook erg goed vol te houden, omdat je nog wel koolhydraten mag eten die je put uit fruit en groenten. Hierdoor is het mogelijk om variatie toe te voegen aan je dieet en er zijn heerlijke recepten te vinden. Met name dat laatste is belangrijk als je de rest van je gezin ook mee wilt laten doen 😉

Aanrader

Paleo revolutie
Paleo review

Wil je starten met het Paleo dieet? Dan adviseer ik je om een relatief kleine investering te doen in je gezondheid, het verandert je leven! Ik vond het de investering wel waard, nu ik weet wat de gezondheidseffecten zijn. Ik lees nog steeds regelmatig het boek even door om gemotiveerd te raken, maar ook om weer alles op te halen. Zo blijf ik scherp op wat ik wel en niet mag eten. Het boek is ook zo geschreven dat iedereen de materie snapt, zonder dat het daardoor oppervlakkig wordt.

Koop de volgende boeken voor de perfecte start:

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl