Snel afvallen dossier

Snel afvallen

Hoe kun je snel afvallen? Het is misschien wel de meest gestelde vraag die wordt ingestuurd op ons redactie email adres. Het is een vraag waar ik zelf ook lang mee rond hebt gelopen. Maar niet alleen hoe je snel afvalt, maar vooral ook hoe je gezond afvalt én vervolgens slank blijft. Dit dossier geeft je alle informatie die je nodig hebt om zo’n 10kg vet te verliezen.

Afvallen kun je op een aantal manieren doen. Ik heb de manieren opgedeeld in een aantal categorieën, maar wil je maximaal resultaat, dan zul je ze moeten combineren. Ik werk zelf altijd met een twee-fasen-plan, waarbij de eerste fase zich richt op ‘snel afvallen’, terwijl de tweede fase zich richt op ‘gezond afvallen en slank blijven’.

Snel afvallen door gezonder te eten (Fase 1)

Wil je vet verliezen, dan zul je wat aan je eetpatroon moeten doen. Natuurlijk kun je de hele dag honger lijden, zoals bij de traditionele diëten (zoals het Sonja Bakker dieet). Maar dat houdt niet niemand vol! Daarom ga ik je helpen om af te vallen zonder honger.

Waarom snelle koolhydraten je dik maken

Oké… ik weet dat dit voor heel veel mensen een no-go is. Zelfs als je er heel snel mee af kunt vallen. We zijn in Nederland gewoon verkikkerd op aardappels, brood, rijst en pasta. Of zouden we verslaafd zijn? Neh! Hoor ik je denken… Nou… je zult er snel genoeg achter komen als je die koolhydraten een tijdje laat staan. Wat je ook snel zult merken na een paar weken is hoe het weglaten van die koolhydraten je al snel laten af laten vallen. Je hoeft niet eens minder te eten! Alleen de koolhydraten schrappen, dit wordt ook wel een koolhydraatarm dieet genoemd.

De geraffineerde koolhydraten zijn de grootste dikmakers van dit moment en deze worden op voet gevolgd door de transvetten. Je zult merken dat je lichaam direct gezonder begint te voelen als je de geraffineerde koolhydraten laat staan. Alsof er letterlijk een last van je afvalt. Het is bijna niet uit te leggen, maar na twee maanden koolhydraatarm eten ervaren veel mensen dat gevoel. En het is een heel bijzonder gevoel. Je bent dan ‘clean’ en je lichaam functioneert weer optimaal.

Waarom je meer eiwitten zou moeten eten

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat eiwitten centraal staan bij gewichtsverlies. Afvallen is in de basis niets anders dan minder calorieën nuttigen dan je verbruikt of meer calorieën verbruiken dan je eet/drinkt. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol zit en ze voorkomen dat je lichaam spiermassa afbreekt als je te weinig calorieën binnen krijgt. Idealiter begin je de dag met 20 gram eiwitten of meer. Zelf begin ik de dag met 3 eieren of deze eiwittenshake*. Je wilt snel afvallen en ik hoor je denken… iedere ochtend drie eieren??? Dat is waarom de eiwittenshakes zo belangrijk zijn.

Natuurlijker eten en minder rotzooi in je lichaam

Ons lichaam wordt vervuild met rotzooi. Ons brood bevat chinees haar en eendenveren, in vanille ijs zit bevergeil en ga zo maar door. Al die stoffen zouden nooit in ons lichaam terecht moeten komen. Het is dan ook niet gek dat ons lichaam steeds slechter functioneert en soms gewoon ronduit uitgeput voelt. Door natuurlijker te eten kun je de gifstoffen voor een groot deel buiten de deur houden. Maar je kunt er ook snel van afvallen. Het Paleo dieet is een van de bekendste voorbeelden van een dieet dat gericht is op natuurlijker eten.

Snel afvallen kan soms echt pittig zijn en daarom is het Paleo dieet een zeer welkome afwisseling. Zeker als je eerst een koolhydraatarm dieet gevolgd hebt. Het Paleo dieet is namelijk alles behalve saai! Er zijn honderden recepten te vinden die soms nog lekkerder zijn dan de ongezonde varianten. Ook zijn er tientallen Paleo receptenboeken te koop die bomvol lekkere, maar gezonde recepten staan. Zelf ben ik een fan van dit boek en dit boek.

Hoe water je helpt je snel afvallen

Als je snel wilt afvallen, is water misschien wel het meest essentiële ingrediënt in de succesformule. Water is namelijk de olie van ons lichaam. Hebben we een tekort aan vocht… ook al is dat maar 1% te laag, dan presteert je lichaam significant slechter. Water boost je metabolisme. Verschillende onderzoeken wijzen zelfs uit dat je metabolisme met 30% wordt verhoogd na het drinken van 500ml water. Maar onderzoek wijst ook uit dat mensen die voor het eten een glas water dronken, 44% minder calorieën binnen kregen. Wil je snel afvallen? Dan begint het met meer water drinken!

 

Gezond afvallen en slank blijven (Fase 2)

We worden dik en ongezond door alle bewerkte en onnatuurlijke voeding die we dagelijks eten. De voedingsindustrie richt zich maar op één ding en dat is meer omzet en rendement. Onze gezondheid staat op de laatste plaats. Daarom vervangen ze vanille door bevergeil en stoppen ze chinees haar in ons brood. We worden er niet alleen massaal ziek van, maar ook dik.

In deze tweede fase leer je bewuster te eten, waardoor je snel afvalt en je beter gaat voelen. Heb je naast je gewicht nergens last van? Wacht maar tot je het programma twee maanden hebt gevolgd. Dan zul je pas merken hoe ‘echt gezond’ voelt.

Eten zoals onze voorouders

Het klinkt wat stoffig, maar niets is minder waar. Eten zoals onze voorouders is op dit moment hot! Ook ik ben gevallen voor dit dieet en heb het inmiddels geadopteerd als permanent voedingspatroon.

Niet 100%, maar een groot deel van mijn voeding bestaat uit Paleo-proof voedsel. Het is makkelijk vol te houden omdat er lekkere recepten te vinden zijn en ik niet de hele dag bezig hoeft te zijn met calorieën tellen. Snel afvallen doe ik door koolhydraatarm te eten, maar gezond afvallen en op gewicht blijven doe ik in een combinatie van koolhydraatarm en het Paleo dieet.

 

Snel afvallen? Boost je vetverbranding met deze tips

 • Leg een half uur voordat je gaat slapen een icepack in je nek en je lichaam zal om je lichaam weer op temperatuur te krijgen, 100 kCal aan bruin vet verbranden.
 • Drink per dag minimaal 2 – 3 liter water.
 • Eet ongeveer 30 minuten voor het slapen gaan nog een handje noten of een bakje zuivel. Zo ontdekte Medicine in Science and Sports Exercise dat het nuttigen van zuivel (yoghurt of melk) in de avond de eiwitopname en metabolisme verhoogt. De Florida State University ontdekte dat als je voor het slapen een combinatie van eiwitten en koolhydraten nuttigt, je metabolisme de volgende dag hoger is. En daarmee dus ook je vetverbranding.
 • Begin je dag met 500 ml ijskoud water om je metabolisme op gang te brengen en ook nu weer 100 kCal aan bruin vet te verbranden. Bijkomend voordeel is dat je direct je lichaam voorziet van het nodige vocht, waardoor je lichaam optimaal kan functioneren.
 • Supplementen kunnen je helpen bij het afvallen. Ik adviseer je om ze alleen tijdelijk te gebruiken. Idealiter haal je alle bouwstoffen uit je normale voeding. Lees hier hoe de perfecte supplementen cocktail eruit ziet.
 • Zorg dat je minimaal 8 uren slaap per dag krijgt. Kort slapen is niet stoer en je verzet ook geen extra werk als je minder slaapt. Je gaat alleen maar minder efficiënt werken. Je lichaam heeft de slaap nodig om je lichaam te herstellen. Een goede nachtrust is van cruciaal belang als je snel wilt afvallen.

Wil je snel afvallen? Pas dan zoveel mogelijk van het bovenstaande in de praktijk toe. Succes gegarandeerd![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]*Wij schrijven al vanaf 2014 aan dit blog samen met onze gastbloggers. Niet alles wat er wordt geschreven   is onze persoonlijke mening. Lees hier onze visie op de hoofdthema’s Eat, Move, Life[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

 • vanaf jong ik was een dik kind toen ik op me eigen was ging ik vasten ik ben daardoor kilo,s afgevallen
  nu ben ik 53 door omstandig heden heb ik pretnison gebruikt bijna 1 jaar
  nu ben ik weer gaan vasten 40 kilo moest eraf
  nog 10 kilo maar ik kan aleen vaste met het gebruik van hypnose
  t werkt
  an

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl