Dieet ervaringen EAT Paleo

Afvallen met Paleo

Afvallen met Paleo

Last Updated on: 29th januari 2021, 04:08 pm

Afvallen met Paleo is een hot topic. Dat komt omdat steeds meer beseffen dat veel diëten in hebben gezet op gewichtsverlies in plaats van vetverlies. Dat lijkt hetzelfde, maar dat is niet zo. Want gewicht verliezen is heel makkelijk te realiseren.

Bij veel diëten val je vooral vocht en spier af, waardoor het dieet al snel succesvol lijkt. Ten onrechte, want het verlies van spieren is voor een groot deel verantwoordelijk voor het jojo-effect. En dat is precies waar het Paleo dieet verschilt van de meeste andere diëten. Het Paleo dieet zorgt er namelijk voor dat je vet verliest op een gezonde manier. Afvallen met Paleo lijkt in KG’s minder snel te gaan, maar in werkelijkheid verlies je sneller vet dan met veel van de andere diëten. En dat zie je misschien in mindere mate terug op de weegschaal, maar des te meer aan je lichaam. En is dat niet waar het écht om draait?

Bekijk hier de beste Paleo boeken.

Afvallen met Paleo: hoe werkt het?

Het Paleo dieet helpt je afvallen omdat je bij dit dieet vooral voeding eet met een hoge voedingswaarde en niet voeding eet die je maag vult. Omdat de voeding vaak vol bouw- en voedingsstoffen zit, heeft je lichaam gedurende de dag minder behoefte aan voeding. Hierdoor heb je minder trek en kun je makkelijker lekkernijen laten staan. Het is dus eigenlijk meer een voedingspatroon dan een dieet. En dat maakt het afvallen met het Paleo dieet ook zo prettig. Je lichaam krijgt wat het nodig heeft, waardoor je ook niet teveel kunt afvallen. Het is ook één van de weinige diëten dat je in dezelfde vorm kunt inzetten om zowel af te vallen als om aan te komen. Je eet namelijk niet teveel en ook niet te weinig.

Het basisprincipe van het dieet is dus dat je binnenkrijgt wat je lichaam écht nodig heeft en niet allerlei rotzooi om je maag maar te vullen. Dit is ook waarom het door veel specialisten niet als een dieet wordt bestempeld, maar als een eetpatroon.

Waarom afvallen met Paleo anders is

Afvallen is niet moeilijk… het is heel simpel… eet minder calorieën dan je verbruikt. Maar met deze wijsheid ben je er niet, want er komt meer bij kijken. Dit kort-door-de-bocht-principe heeft namelijk voor het JoJo-concept gezorgd. Als je bijvoorbeeld de hele dag zou leven op 500 kCal aan fruit, dan verlies je inderdaad gewicht. Maar een groot deel van dat gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de afbreuk van spiermassa en vochtverlies. Theoretisch ben je dan afgevallen, maar zodra je weer begint te eten kom je dubbel en dwars aan. Dat komt omdat spiermassa ook energie gebruikt. En ook best wel een aardige portie. Neemt je spiermassa af, dan verbruik je in ruststand ook minder energie. Dus na het traditionele dieet, mag je nog minder calorieën eten om slank te blijven. Je verbruikt immers minder energie.

Met het Paleo dieet eet je vooral eiwitten, vetten en gezonde koolhydraten. De nummer 1 dikmaker van dit moment zijn namelijk de snelle koolhydraten. Het zijn suikers die hun energie snel vrijgeven aan ons lichaam, waardoor ons lichaam grote hoeveelheden insuline moet gaan aanmaken. Dit wordt ook wel een insulinepiek genoemd. Het effect van een insulinepiek is dat je moe wordt en trek krijgt. Hierdoor ga je meer snaaien, waardoor er weer een nieuwe insulinepiek ontstaat. En dit blijft zich herhalen tot het eind van de dag. Er zijn medische dwazen die zeggen dat een calorie, gewoon een calorie is. Onzin! Je hebt gezonde, nuttige calorieën en je hebt nutteloze calorieën.

Het grote voordeel van afvallen met Paleo is dat je niet alleen heel gericht vet verbrand, maar dat je het ook direct gezond doet. Je hebt minder trek, je valt af en voelt je overall gewoon veel beter.

Hoe snel kun je afvallen met Paleo?

Een hele lastige vraag om te beantwoorden, omdat het voor iedereen anders is. Maar vanuit mijn eigen ervaring is 1,5 KG per week heel realistisch. Laat je niet uit het veld slaan als je de eerste weken niets ziet gebeuren op de weegschaal. Bij mij kwam het pas na 3 weken echt los. En sindsdien blijft ik perfect op gewicht. In totaal ben ik zelf zo’n 10 KG kwijtgeraakt met het Paleo dieet, maar afhankelijk van de mate van overgewicht kan het meer of minder zijn. Heb je veel overtollig vet, dan kun je ook meer kwijtraken.

Paleo en sport

Zoals ik al eerder schreef… een groot tekort aan calorieën en bouwstoffen leidt tot de afbreuk van spiermassa. Als je wilt afvallen met Paleo is goed om je energieniveaus goed op pijl te houden. Doe dit ook als je sport. Zorg dat je na het sporten voldoende eet om de energieniveau op pijl te houden. Ben je een half uurtje wezen hardlopen? Neem dan direct na het hardlopen een banaan en klein handje noten. Dit heeft je lichaam nodig om je lichaam te laten herstellen van de inspanningen die je zojuist hebt gedaan. Geloof me… je valt niet sneller af als je honger gaat lijden met het Paleo dieet.

Hoe begin je met Paleo?

Als je wilt afvallen met Paleo, kun je natuurlijk op internet speuren naar artikelen. Maar wil je het goed aanpakken, dan moet je grondiger te werk gaan. Als je de filosofie snapt achter het dieet, dan snap je ook beter de urgentie beter van gezonder eten en kun je jezelf beter motiveren om het vol te houden. Zelf ben ik begonnen met het lezen van De Paleo Revolutie. Dit is een van de populairste boeken op het gebied van Paleo. Later heb ik ook dit boek en dit boek gelezen. Alle drie hebben ze me tot nieuwe inzichten geleid en vormen ze een goede basis. Hier staat een overzicht met de beste Paleo boeken.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl