EAT Foodfeiten

Het meest effectieve middel om af te vallen is gratis! Het water dieet

Water dieet

Last Updated on: 13th mei 2022, 01:39 pm

Vergeet alle wondermiddeltjes die beloven dat je met hun product snel afvalt… het meest efficiënte middeltje om af te vallen is namelijk gratis. Wat het is? Water!

Een waterdieet, water het meest effectieve middel om af te vallen, wie had dat gedacht? Ik niet toen ik de onderzoeken erop na sloeg. Water blijkt een van de meest efficiënte manieren te zijn om gewicht te verliezen. Op zich ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat afvallen te maken heeft de hoeveelheid calorieën die binnenkomen en het aantal calorieën dat je verbrand. Water is namelijk niet alleen een dorstlesser, maar ook een hongerstiller! Sterker nog… wist je dat dorst hetzelfde voelt als honger?

Veel mensen verwarren dorst daarom met honger. Ze hebben dorst en denken dat ze honger hebben. Dit leidt tot dat vervelende gevoel dat je de honger maar niet kunt stillen… wat je ook eet! Je blijft maar eten omdat je een leeg gevoel houdt. In werkelijkheid heb je dorst en behoefte aan water. Eten verergerd het gevoel alleen maar omdat je lichaam meer vocht nodig heeft om het voedsel te verwerken. Dit was voor mij een eye-opener! Maar er is meer… veel meer!

Water en je metabolisme

Water is de olie van je lichaam. Je kunt brandstof in je auto gooien (voedsel), maar zonder de olie loopt de motor inefficiënt. Water zorgt ervoor dat alle processen in ons lichaam soepel en efficiënt verlopen. Zo stimuleert water bijvoorbeeld je metabolisme. Een tekort aan vocht in je lichaam, ook al is dat maar 1% te laag, zorgt voor een significante daling van de efficiëntie van je lichaamsprocessen. Dit kan betekenen dat je metabolisme omlaag gaat, maar bijvoorbeeld ook je concentratievermogen. Het beïnvloed je hele lichaam.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat het drinken van 500ml water je metabolisme verhoogd met ruim 30% (1) en dat mensen die een groot glas water voor het eten namen 44% minder calorieën binnenkregen (2). Het lichaam verbruikte ook meer energie na het drinken van een groot glas koud water. Waarschijnlijk om het water op lichaamstemperatuur te krijgen. Je kunt dus gewoon afvallen door alleen maar wat meer water toe te voegen aan je dieet.

Het water dieet

Er zijn zelfs heuse waterdiëten op internet te vinden! Nu ben ik daar even “ingedoken” en ik geloof eerlijk gezegd niet zo in de ‘water only’ diëten. Tenminste… niet voor een lange periode. Want als je het één of twee dagen doet, is het eigenlijk een andere naam voor ‘vasten‘. Doe je het langer dan twee dagen, dan ben je vooral roofbouw op je lichaam aan het plegen. Je lichaam gaat dan spiermassa afbreken voor energie en zal na het dieet vetten op gaan slaan als reserves.

Wel zou je het als een waterdieet kunnen beschouwen als je voor iedere maaltijd een groot glas water (400-500ml) drinkt. Combineer dat met een koolhydraatarm of een Paleo dieet en je zult merken dat de kilo’s eraf vliegen. De combinatie met die twee diëten is dat ze rijk zijn aan eiwitten, waardoor je geen spiermassa verliest.

Water en Detoxen

Het waterdieet (water-only) is dan niet direct een dieet dat bijdraagt aan je gezondheid, maar detoxen is dat wel. Hoewel het niet direct een oplossing is voor overgewicht (het helpt natuurlijk wel), is het wel een manier om je lichaam te ontdoen van toxische stoffen. Hierdoor wordt je lichaam als het ware opgeschoond. En nu moet ik mezelf direct tegenspreken… want hoewel het detoxen niet direct bedoeld is om af te vallen, is dit vaak wel het resultaat. En sterker nog… je lichaam is daarna beter in staat om gewicht te verliezen. Het detoxprogramma wat in Club Gezondblog staat is ook hierop gericht en volgens een aantal volgers van Gezondblog ook één die goed werkt.

Bij detoxen speelt water altijd een belangrijke rol om alle afvalstoffen goed af te voeren.

Tot slot

Wil je afvallen door water te drinken? Dan doe je er goed aan om voor iedere maaltijd een 2 glazen water te drinken, 3 liter water per dag is overigens wel voldoende. Ga daar niet teveel overheen, want het heeft geen zin en het kan juist averechts werken voor je gezondheid. Dus niet echt een waterdieet in de zin van alleen maar water, maar wel veel water gecombineerd met gezond eten!

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Meld je dan hieronder gratis aan bij Club Gezondblog en download  onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl