Alcoholverslaving, wat nu?
LIFE

Alcoholverslaving, wat nu? 

Het is nu eenmaal een veel voorkomende gewoonte dat alcohol en gezelligheid een combinatie vormen. Een paar pilsjes bij de voetbalwedstrijd, een paar glazen wijn bij het eten of cocktails op een verjaardag. Waar ligt de grens wanneer drinken van alcohol overgaat in een verslaving? Dat is voor een ieder verschillend. Toch zijn er een aantal symptomen waardoor je in ieder geval een indicatie krijgt of er sprake is van verslaving. Bij jezelf of wellicht iemand in je omgeving. Wanneer moet je na gaan denken over hulp bij alcoholisme?

1. Dagelijks drinken 

Als je dagelijks 1 of 2 glazen met alcoholhoudende drankjes gebruikt, wil dat nog niet zeggen dat je verslaafd bent, maar dat je wel in de risicogroep zit om dat te worden. Probeer eens een maand alcoholvrij te blijven.

2. Drinken om te ontspannen 

Zodra je dagelijks alcohol nodig hebt om te ontspannen, komt een verslaving erg dicht bij. In het algemeen is drinken een sociaal verschijnsel. Alcohol gebruiken zorgt ervoor dat er remmingen verdwijnen en de drinker zich beter gaat voelen in gezelschap. Wie iedere dag drinkt, ook zonder gezelschap, moet zich zorgen maken.

3. Steeds meer alcohol nodig hebben 

Mensen drinken alcohol vanwege de roes die dat oplevert. Voor de een is een of twee glazen al genoeg om euforisch te worden, voor een ander is meer nodig. Maar zodra duidelijk is dat er steeds meer nodig is om dat gewenste gevoel te krijgen, is dat een teken dat het lichaam (en de geest) begint te wennen aan het regelmatig gebruik van alcohol en daar anders op reageert.

De gevolgen voor je (sociale) leven 

Wie verslaafd raakt aan alcohol, zal steeds minder goed kunnen functioneren in het maatschappelijk verkeer. Het is moeilijk om de concentratie te kunnen opbrengen voor de dagelijkse zaken zoals werk en het sociale leven. Er worden leugens verzonnen om de behoefte aan drank te verbergen. Naarmate de verslaving heftiger wordt, trekt de gebruiker zich steeds vaker terug in een isolement. Familie en vrienden zijn niet langer interessant, het draait allemaal om de mogelijkheid om te kunnen drinken. Als de verslaving niet wordt doorbroken, zal ook het lichaam onvermijdelijk worden gesloopt door de te grote hoeveelheden alcohol.

Hoe doorbreek je alcoholverslaving? 

Zowel bij de alcoholverslaafde als diens omgeving bestaat nog vaak de indruk dat het slechts een kwestie is van wilskracht. Iemand die verslaafd is aan alcohol denkt dat hij of zij op ieder moment kan stoppen. Dat gebeurt in de praktijk meestal pas na een ongeluk of een medisch probleem waarvan de alcoholverslaafde erg schrikt. Daarna is het zonder verdere hulp praktisch onmogelijk om niet weer te beginnen met drinken. Een verslaving aan alcohol is volledig vergelijkbaar met een drugsverslaving. Wil je er vanaf komen, dan is daarvoor therapie en controle nodig. 

Een voordeel van de moderne tijd is dat je vrijwel op ieder moment al kan beginnen door online hulp te zoeken. Er zijn in ons land meerdere instanties die je kunnen helpen je leven weer op de rails te zetten. Wacht niet langer en neem contact op zodat jouw specifieke situatie kan worden beoordeeld. Een alcoholverslaving duidt vaak ook op achterliggende problemen.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken