LIFE MOVE

Wanneer is het verstandig een traplift te huren?

traplift kiezen

Een traplift is in het algemeen een noodzaak en niet in de eerste plaats een luxe. Indien de mobiliteit in huis beperkt wordt door het moeizaam traplopen, is een traplift een efficiënte en veilige oplossing. Indien dat besluit genomen is, zijn er daarna verschillende opties: een nieuwe traplift kopen, een tweedehandse traplift kopen of een traplift huren. Hieronder is verdere informatie vermeld waarom het huren het overwegen waard zou kunnen zijn.

Wat bepaalt de keuze voor het huren van een traplift?

1. Beperkte duur van gebruik 

Er kunnen diverse redenen zijn waardoor een traplift maar voor een korte periode van gebruik nodig is. De meest prettige is uiteraard dat de traplift maar voor korte duur gebruikt zal worden  vanwege een blessure die weer zal genezen. Ook is het mogelijk dat de huidige woning nog maar kortere tijd za worden bewoond. Een gelijkvloerse woning lost immers het probleem ook op.

2. Het is niet zeker of de traplift de oplossing is 

Als het traplopen niet meer optimaal mogelijk is, vormt de traplift een mogelijkheid om de mobiliteit in huis weer te herstellen. Er zijn echter ook potentiële gebruikers die twijfelen of een traplift voor hen de juiste oplossing is. Er bestaat immers ook de optie om een ander huis te zoeken of wellicht de bovenverdieping niet langer te gebruiken. Wanneer een wandelstok een noodzaak is, dan is een trap vaak een gevaarlijke hindernis. In dat geval kan huur een optie zijn om te bekijken hoe een traplicht in de praktijk bevalt.

Waar moet verder aan gedacht worden bij de huur van een traplift? 

1. De keuze in trapliften 

Indien je besluit een traplift te huren zal de keuze daarin beperkter zijn dan bij het kopen van een exemplaar. Er zijn trapliften te huur voor rechte trappen maar ook voor trappen met een of meer bochten. Omdat trapliften voor de verhuur bedoeld zijn om meerdere keren te worden gebruikt in verschillende woningen zijn het vooral de meer eenvoudige modellen en heeft de huurder in het algemeen weinig inbreng waar het de uitvoering van de traplift betreft.

2. Het afwegen van de kosten 

Wat kost een traplift huren? Bij een korte periode van huur is dat in het algemeen goedkoper dan aankoop. Let hierbij echter wel op een aantal factoren. Vaak worden de kosten van het railwerk in rekening gebracht, omdat dit voor de verhuurder aanvullende kosten zijn. Ook is er vaak een minimale huurperiode. Het zal immers duidelijk zijn dat er flink wat moet gebeuren om een traplift te installeren en weer te verwijderen en dat een zeer korte periode van bijvoorbeeld een maand niet rendabel kan zijn. Het is dus verstandig om te overwegen op welk moment huren duurder wordt dan aanschaffen.

3. De traplift blijft eigendom van de verhuurder 

Ongeacht de lengte van de verhuurperiode en het totale bedrag dat wordt betaald voor de huur, blijft de traplift eigendom van de verhuurder. Dat kan tot frustratie leiden als het gebruik veel langer duurt dan oorspronkelijk gedacht. 

4. Bijkomende kosten van onderhoud 

Informeer bij huur altijd hoe het zit met het noodzakelijke onderhoud. De eigenaar/verhuurder zal dit meestal zelf uitvoeren. Soms zit dat in de huurprijs begrepen, soms niet.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl