LIFE

Auto grijpt in bij hartaanval

De nieuwe VW Passat is ’s werelds eerste auto die zelf stopt als de bestuurder onwel wordt. Emergency Assist noemt de autofabrikant het opzienbarende systeem, dat de controle over de auto volledig overneemt, zodra de bestuurder daar zelf niet meer toe in staat is.

Volgens Volkswagen is dit de reddende engel in situaties waarbij de automobilist bijvoorbeeld een hersenbloeding of hartaanval krijgt.

Als de auto niet meer wordt bestuurd, ontstaan er vaak ongevallen waarbij niet alleen het slachtoffer zelf, maar ook het overige verkeer groot gevaar loopt.

Zodra de bestuurder het gaspedaal en het stuur niet meer lijkt te bedienen, wordt hij eerst gewaarschuwd met een piep en een knipperend icoontje. Reageert hij daar niet op, dan trapt de computer kort en hevig op de rem, om de bestuurder eventueel wakker te schudden. Reageert die vervolgens nog niet, dan neemt de auto de controle over.

Hij zet de paniekverlichting aan, gaat steeds langzamer rijden en maakt een licht slingerende beweging binnen de eigen rijstrook. Opdat het overige verkeer duidelijk ziet dat er iets mis is. Uiteindelijk zet de auto zichzelf helemaal stil, nog steeds in dezelfde rijstrook. Dankzij e-Call (binnenkort verplicht in alle auto’s in Europa) kan hij zelf de 112 alarmcentrale waarschuwen met gegevens over de noodsituatie en de precieze locatie van de auto.

‘Hiermee nemen we een voorschot op de zelfrijdende auto,’ vertelt Dirk Nessenius, de technisch projectleider van de nieuwe Passat. ‘We willen dat andere weggebruikers, maar ook overheden, eraan gaan wennen dat auto’s uiteindelijk helemaal zelfstandig zullen gaan rijden.’

De nieuwe VW Passat is vanaf november in Nederland te koop. Prijzen zijn nog niet bekend.

 

Bron: AD.nl / Niek Schenk

Foto: Autoexpress.co.uk

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet