EAT Foodfeiten Koolhydraatarm

Avocado een dikmaker?

Avocado gezond?
Avocado gezond?

Last Updated on: 1st december 2021, 12:15 pm

Er is veel verwarring of avocado nou wel of niet gezond is. Dit komt omdat het veel vetten bevat, en vetten zijn toch dikmakers? Maar het is juist super gezond! Het bevat juist gezonde vetten die je zelfs helpen om af te vallen 🙂

Waar komt deze superfood dan vandaan? De vrucht groeit aan de zogenoemde persea americana boom. Deze groeide van oorsprong in Centraal-Amerika maar is tegenwoordig overal te vinden. Wist je al dat het familie is van de peer? Avocado wordt daarom ook wel advocaatpeer genoemd.

Een bron van gezonde vetten

In de vrucht zitten veel vetten, maar juist de gezonde vetten! Gezonde vetten zijn enkelvoudige en onverzadigde vetten. Ze houden je bloedsuikerspiegel in balans en geven je energie gelijk een boost.

Daarnaast vult avocado erg, wat erg handig is, zo blijf je van die suikersnacks af! Je bent voor een langere tijd verzadigd en het verminderd daardoor je hongergevoel. Door het in je smoothie te doen als ontbijt is dat dus een goede zet voor een energierijke dag!

Goed voor je gezondheid

De vrucht is goed voor je gezondheid, heel goed zelfs, hij wordt daarom ook vaak gegeten om af te vallen. Doordat het je bloedsuikerspiegel reguleert, heb je minder last van (vr)eetbuien of middagdipjes. Middagdipjes ontstaan als je veel suiker eet en daarna niet meer. Avocado bevat ook veel vitamines en mineralen, kalium, vitamine A, B, C en E.

Het heeft ook goede gezondheidseffecten:

 • Beschermt tegen oogziekten
 • Helpt voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen op te nemen
 • Goed voor de gezondheid van je hart
 • Helpt om reuma te voorkomen
 • Beschermt tegen leverschade
 • Versnelt je stofwisseling

Afvallen door avocado

Door de verwarring van de vele (gezonde) vetten die in een avocado zitten weten weinig mensen dat je kan afvallen op lange termijn door de vrucht regelmatig te eten. Ook al bevat het veel calorieën, geeft het je wel een vol gevoel en vermindert het je hongergevoel/eetlust en heb je minder last van snackgedrag. Volgens een onderzoek was de groep die avocado’s eten in maaltijden meer verzadigd en hadden voor een langere tijd geen hongergevoel, in tegenstelling tot de groep die geen avocado’s tijdens de maaltijden aten. Dat betekent dus dat je minder calorieën gaat eten en avocado dus een perfect ingrediënt is voor in een dieet! Ook door de vezels zal je sneller afvallen.

Avocado in gerechten

Er zijn veel verschillende soorten. Groene schil of juist (donker)paars, gladde of ruwe schil, rond of peervormig, noem maar op. Maar de bekendste avocado die de meeste mensen gebruiken is de Hass-avocado. Dit is de avocado van donkere kleur en is peervormig.

Maar hoe schil je nou zo’n vrucht?
Het zal even wennen zijn, want het is bijvoorbeeld niet zo makkelijk als een kiwi. Als eerst moet je hem doormidden snijden, maar pas op voor de pit in het midden. Zodra je hem hebt doorgesneden, probeer dan de helften van elkaar af te halen door draaibewegingen te maken in tegengestelde richting. Haal daarna de pit eruit. Probeer tot slot de schil te pellen met je vingers. Je kan ook het groene vruchtvlees eruit lepelen, maar let er wel op dat je ook het vruchtvlees vlak onder de schil meeneemt, daar zitten vaak de meeste vitamines!

En nu?
Nu kan je de vrucht in vele gerechten gebruiken. Ontbijt, lunch, snack, in je avondeten of zelfs als toetje! Alles kan. Voor wat inspiratie nog wat makkelijke en nuttige receptjes.

 • Op een speltcracker

Benodigdheden:
½ avocado
Kruiden naar keuze
Speltcracker

Bereidingswijze:

 1. Pel de avocado en gebruik een helft.
 2. Prak het vruchtvlees door elkaar.
 3. Breng het op smaak met kruiden naar keuze zoals peper en zout.

Je kan er ook nog wat rauwkost bij eten. Lekker als snack of lunch!

 • In een smoothie 
  Avocado smoothie
  Avocado smoothie

Benodigdheden:

300 ml water
1 avocado
1 banaan
Een handje verse spinazie
Klein beetje citroensap
2 ijsklontjes

Bereidingswijze:

 1. Pel de avocado en de banaan en doe het in de blender.
 2. Doe de spinazie, het citroensap en het water erbij en blend het goed door.
 3. Doe de ijsklontjes in de glas zodat het lekker koel blijft.Dit is de basis voor een lekkere romige smoothie. Maar je kan er natuurlijk ook andere vruchten aan toevoegen zoals ananas of bosbessen i.p.v. de banaan of spinazie. Expirimenteer en je zal vast jouw favoriete combinatie vinden!
 • In een maaltijdsalade

Benodigdheden:

1 avocado
1 rode ui
1 tomaat
1 gekookt ei
Een handje veldsla

Bereidingswijze:

 1. Snij alle ingrediënten in kleine stukjes (behalve de veldsla).
 2. Hussel het door elkaar en smullen maar!

Ook dit is de basis voor een lekkere maaltijdsalade. Maar je kan er ook zelf wat aan toevoegen, zoals stukjes geitenkaas of pompoenpitten.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken