LIFE Mindfulness

Ben jij in balans?

Last Updated on: 1st december 2021, 11:55 am

Heb je het gevoel dat alles niet meer zo lekker stroomt in je leven? Ben je te druk met van alles en nog wat of komt er juist niets uit je handen? Dan kan het zijn dat je wat uit balans bent. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Soms mis je activiteiten die jou weer energie geven maar het kan ook zijn dat je zoveel in je dag propt (en in je hoofd) dat je geen ruimte meer hebt om te ontspannen.

Dit kan zich uiten in tegengestelde dingen; slapeloosheid of juist oververmoeidheid, een opgejaagd gevoel of complete lamlendigheid, depressiviteit, emotioneel onstabiel (snel boos, verdrietig, angstig etc) of een algeheel gevoel van onvrede. Herken je dit dan heb je misschien ook wel het gevoel van machteloosheid, want hoe kom je hier weer uit.

Allereerst kan ik nu al aan je vertellen dat alles heeft te maken met balans. Gedurende de dag is het belangrijk dat alles wat bij jou past en waar jij energie van krijgt aan bod komt. Het is bijvoorbeeld super als je een echte harde werker bent, dat is een kwaliteit die ik zelf ook herken, maar doe je dat continue dan brand je letterlijk op. Het zelfde geldt voor iemand die heerlijk kan relaxen en uren op de bank kan liggen tv kijken. Doe je dat teveel dan gaat ontspannen over in lui en ontevredenheid. Het draait om Yin en Yang, als die niet in balans is kan jouw levensenergie, ook wel chi genoemd, niet stromen.

Hoe krijg je meer inzicht?

Wat je in de eerste plaats nodig hebt om de juiste balans te vinden is inzicht. Inzicht in jezelf als persoon, wat past bij jouw type en waarmee kun je je persoonlijkheid nog verder optimaliseren. Dit is nog niet zo heel eenvoudig want iedereen zit immers anders in elkaar. Wat voor mij rust geeft kan jou juist stress geven en vice versa. Wil jij werken aan jezelf en meer in balans komen dan kun je kiezen voor een persoonlijkheidsanalyse op basis van de Nine Star Ki.

De Nine Star Ki is een Chinese filosofie, een karakteranalyse gebaseerd op de 5 elementen. Door deze methode kun je, aan de hand van een persoonlijke analyse, inzicht krijgen in wat je sterke en zwakke punten zijn. Welke activiteiten kun je bijvoorbeeld toevoegen aan je leven om meer in balans te komen. Wat kun je aanpassen aan je voedingspatroon en waar zitten jouw valkuilen. De Nine Star Ki methode gaat uit van 5 elementen, water, vuur, aarde, metaal en hout. Op basis van je geboortedatum worden jouw persoonlijke elementen berekend, dat zijn je kwaliteiten en je kracht. Hierbij kun je ook meteen zien welke elementen je nog mist, dat zijn je leerdoelen en die vragen altijd extra aandacht.

Door dat inzicht heb je meteen een leidraad hoe je meer in balans kunt komen. Evenwicht in de elementen = evenwicht in je lichaam. Om een voorbeeld te geven pak ik een klacht die deze tijd veel voorbij komt, overwerktheid en burnout.

Te veel vuur –> Burnout!

Bij een burnout is het typisch een geval van te veel vuur in het dagelijkse leven en niet goed bij jezelf zijn.  Het tegengestelde kan je dan overkomen, je wordt passief, hooggevoelig, er komt niets meer uit je handen en bent letterlijk opgebrand. Vanuit de kennis van de elementenleer is het dan belangrijk om meer van het water en aarde element toe te voegen om het evenwicht te herstellen en balans te zoeken. Een advies kan zijn om te gaan zwemmen of in bad (water) en regelmatig een wandeling (aarde) te maken. Dit is natuurlijk geen advies wat voor iedereen hetzelfde is want het hangt ook samen met jouw persoonlijke karakteranalyse.

Niet alleen bij klachten is een Nine Star Ki karakterprofiel interessant maar ook om te kijken waar jouw kwaliteiten en talenten liggen in dit leven. Welke functie past daar bijvoorbeeld goed bij en waar kun je nog in verbeteren. Deze zelfkennis kun je gebruiken op alle vlakken van je leven. Je gaat ook patronen herkennen, waarom je op een bepaalde manier handelt, denkt en reageert.

Je krijgt inzicht in je levenslessen en het laat je zien wie je bent, wat je kan en hoe je je naar de buitenwereld neerzet.

Ben jij in balans“Ik ben nu eenmaal zo”

 “Ik ben nu eenmaal zo” is iets wat vaak wordt geroepen maar echt niet zo is, je kunt je altijd verder ontwikkelen en dat gaat je hele leven door. Je hebt hierin een eigen verantwoordelijkheid, de Nine Star Ki is daarmee een techniek om je te helpen. Vind je dit ook interessant kijk dan even op deze pagina.  

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl