LIFE

Buikvet vergroot risico op hoge bloeddruk

Last Updated on: 9th april 2016, 10:46 am

Mensen die vooral vet opslaan rondom hun buik hebben een groter risico op een hoge bloeddruk dan mensen met hetzelfde BMI die een andere vetverdeling hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Texas, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology. Voor het onderzoek werd de bloeddruk van 903 mensen gemiddeld zeven jaar lang gevolgd.

De onderzoekers definieerden een hoge bloeddruk als een systolische bloeddruk van 140 of hoger, een diastolische bloeddruk van 90 of hoger of het gebruik van bloeddrukmedicatie. Daarnaast werd de vetverdeling van de proefpersonen vastgelegd.

Hoge bloeddruk

Aan het eind van de onderzoeksperiode had een kwart van de deelnemers een hoge bloeddruk ontwikkeld. Een hoger BMI bleek de kans op een hoge bloeddruk te vergroten.
Als werd gekeken naar de plekken op het lichaam waar de deelnemers voornamelijk vet hadden opgeslagen, bleek alleen buikvet onafhankelijk van andere factoren verband te houden met een hoge bloeddruk.

Visceraal vet

Het sterkste verband tussen buikvet en een hoge bloeddruk werd aangetoond bij bij het zogenoemde retroperitoneale vet, een type visceraal vet dat opgeslagen is achter de buikholte en vooral rond de nieren.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl