Overgewicht
LIFE

Buikvet vergroot risico op hoge bloeddruk

Mensen die vooral vet opslaan rondom hun buik hebben een groter risico op een hoge bloeddruk dan mensen met hetzelfde BMI die een andere vetverdeling hebben.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Texas, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of the American College of Cardiology. Voor het onderzoek werd de bloeddruk van 903 mensen gemiddeld zeven jaar lang gevolgd.

De onderzoekers definieerden een hoge bloeddruk als een systolische bloeddruk van 140 of hoger, een diastolische bloeddruk van 90 of hoger of het gebruik van bloeddrukmedicatie. Daarnaast werd de vetverdeling van de proefpersonen vastgelegd.

Hoge bloeddruk

Aan het eind van de onderzoeksperiode had een kwart van de deelnemers een hoge bloeddruk ontwikkeld. Een hoger BMI bleek de kans op een hoge bloeddruk te vergroten.
Als werd gekeken naar de plekken op het lichaam waar de deelnemers voornamelijk vet hadden opgeslagen, bleek alleen buikvet onafhankelijk van andere factoren verband te houden met een hoge bloeddruk.

Visceraal vet

Het sterkste verband tussen buikvet en een hoge bloeddruk werd aangetoond bij bij het zogenoemde retroperitoneale vet, een type visceraal vet dat opgeslagen is achter de buikholte en vooral rond de nieren.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken