Gezonder leven
LIFE

Gezonde leefstijl kan effect van stress verminderen

Het effect van stress bouwt zich op in het lichaam en versnelt de celveroudering. Nieuw onderzoek laat echter zien dat deze negatieve effecten verminderd kunnen worden met een gezond eetpatroon, beweging en nachtrust.

Onderzoekers van de University of California, San Francisco bestudeerden 239 vrouwen na de overgang die niet rookten.
Ze keken vooral naar hoeveel de vrouwen bewogen, hoe gezond ze aten en of ze goed sliepen gedurende een periode van een jaar.
Ook was er aandacht voor eventuele stressvolle momenten gedurende het onderzoek. Het bloed van de vrouwen werd zowel aan het begin als het einde van het jaar onderzocht.

Telomeren

“Bij de vrouwen met een gezonde leefstijl was minder sprake van telomeer verkorting dan bij vrouwen die ongezonder leefden”, aldus onderzoeker Eli Puterman. “Het is dus erg belangrijk dat we een gezonde leefstijl aanbevelen, zeker in tijden van stress.”
Telomeren zijn de beschermende uiteindes van een chromosoom, vergelijkbaar met het plastic uiteinde van een veter. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Telomeren hebben invloed op hoe snel de cel oud wordt. Ze bestaan uit combinaties van DNA en eiwitten. Wanneer een telomeer korter wordt, verzwakt de structuur en sterft de cel uiteindelijk.

Stress

“Dit onderzoek laat zien dat stress de veroudering van immuuncellen bij volwassen kan versnellen, zelfs in een relatief korte periode van een jaar”, vertelt Puterman. “Het echt goede nieuws is dat beweging, gezonde voeding en voldoende slaap tijdens periode van stress dit proces kunnen afremmen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Moleculair Psychiatry.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet