Gezondheid LIFE

Droge neus: de oorzaken en wat je eraan kunt doen

Droge neus = de oorzaken en wat je eraan kunt doen
Met een droge neus kun je niet goed ruiken. Bovendien is de werking van het neusslijmvlies aangetast, waardoor de kans op infecties toeneemt.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het beste is uitdroging te voorkomen en het slijmvlies te helpen herstellen. In dit artikel beschrijven we wat de oorzaken kunnen zijn van een droge neus, wat je kunt doen tegen een droge neus. We hopen dat je iet van opsteekt.

 

Mogelijke oorzaken van een droge neus

De neus speelt een belangrijke rol in ons dagelijks welzijn. Als we goede lucht door dit orgaan krijgen en alles goed kunnen ruiken, voelen we ons goed. De ingeademde lucht wordt verwarmd en bevochtigd door het neusslijmvlies. Dit is goed voor de luchtwegen en beschermt ze ook. Er zitten haren in de neus die het binnendringen van ziektekiemen en vreemde voorwerpen afweren.

Als de neus, d.w.z. het neusslijmvlies, uitdroogt, kan het orgaan zijn belangrijke taken niet meer of slechts gedeeltelijk vervullen. Je gevoel van welzijn vermindert en u bent vatbaarder voor infecties, vooral in het koude en vochtige seizoen.

De meest voorkomende reden in de herfst en winter is dat de lucht binnen te droog is. Dit wordt bevorderd door de woon- en werkruimten te verwarmen. In de zomer koelen veel mensen hun auto, kantoor, hotelkamer of woonruimte met een airconditioner. Als dit niet goed wordt onderhouden, kan de neus ook uitdrogen.

Een andere veel voorkomende reden is het regelmatige gebruik van decongestieve neussprays. Als deze medicatie gedurende de nodige tijd wordt gebruikt tijdens een verkoudheid of allergie, raakt het neusslijmvlies eraan gewend. Het zwelt niet meer op zonder de spray en droogt extra uit.

Maar de omgeving kan ook een negatief effect hebben. Stuifmeel, fijn stof of andere gassen zoals uitlaatgassen kunnen de neus verstoppen, uitdrogen, jeuken of branden. Hetzelfde geldt als je overdag te weinig drinkt.

Bovendien kunnen ingenomen medicijnen de neusslijmvliezen uitdrogen. Dit zijn vooral antihistaminica of cortisone-preparaten. Operaties aan het oor, neus en keelgebied kunnen ook de oorzaak zijn.

Net als bij andere lichamelijke klachten kunnen ook hormonen die uit balans zijn geraakt hier debet aan zijn. Vooral zwangere vrouwen en vrouwen in de menopauze kunnen last hebben van een te droge neus.

Naast deze blijvende symptomen zijn er ook mensen die alleen ’s nachts last hebben van een droge neus. Hier is de luchtkwaliteit in de slaapkamer vaak de oorzaak.

 

Wat te doen tegen een droge neus

In acute gevallen gaat het er vooral om de neus weer vochtig te maken. De essentie ligt echter in preventieve maatregelen.

Acute droogte: Maak je neus goed schoon. Behandel het dan met een zeewater neusspray. Volg de instructies op de verpakking.

Wat te doen tegen een droge neusDe zelfbehandeling is intensiever met een zeewater neusspray die ook dexpanthenol bevat. Het beschermt het neusslijmvlies en stabiliseert het vochtgehalte in het weefsel. Bovendien kan het neusslijmvlies op deze manier goed regenereren.

Om verkoudheid te bestrijden of om de decongestieve neusspray af te zweren, helpen stoombaden met warm water ook. Ze bevochtigen het neusslijmvlies en helpen het te herstellen. Een neusspoeling wordt ook aanbevolen. Je kunt hiervoor Emser zout aan het water toevoegen. Droge afscheidingen worden opgelost, de slijmvliezen worden bevochtigd en de fysiologische functies worden verbeterd.

Preventieve maatregelen: Om te voorkomen dat de neusslijmvliezen uitdrogen, moet je elke dag voldoende drinken. Hoe meer water je je lichaam geeft, hoe vochtiger de neusslijmvliezen worden. Eventuele neusafscheidingen worden beter vloeibaar en kunnen gemakkelijker worden opgesnoven.

Het is ook belangrijk te letten op de lucht in de kamer. Ventileer goed en regelmatig, let op de luchtvochtigheid en vermijd zo vaak mogelijk blootstelling aan de airconditioning. Als je een airco gebruikt, reinig en onderhoud het dan regelmatig volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

 

Droge neus door allergie

Neem als allergiepatiënt geen toevlucht tot algemene decongestieve neussprays, maar vraag advies aan je arts en neem alleen allergiemedicatie. Was je haar regelmatig en laat kleding met pollen buiten de kamers waar je verblijft.

Het helpt ook als je regelmatig je neus spoelt met een zoutoplossing of een douche neemt. Je kunt de materialen en hulpmiddelen die je hiervoor nodig hebt bij de apotheek krijgen.

 

Image by pressfoto on Freepik
Image by Freepik

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl