LIFE

Een moedervlek laten weghalen?

moedervlek laten weghalen

Last Updated on: 13th september 2021, 10:11 am

Twijfel je over het laten weghalen van een moedervlek? Dat is niet altijd nodig want meestal is een moedervlek onschuldig. Het is niet meer dan ophoping van bruin pigment in de huid. Moedervlekken kunnen vlak zijn, rond, ovaal of een beetje hobbelig. Ze komen in alle soorten en maten voor. 

Je kunt moedervlekken op twee manieren laten weghalen. Je kunt ze laten wegsnijden of weglaseren. Het voordeel van weglaseren is dat het geen litteken achterlaat en nagenoeg pijnloos is. Bij het wegsnijden van een moedervlek ontstaat er toch littekenweefsel wat zichtbaar zal zijn. 

Moedervlek, sproet of ouderdomsvlekken?

Veel mensen verwarren moedervlekken nog wel eens met sproeten of ouderdomsvlekken. Sproeten komen vaak voor op het gezicht en rug. Ze zijn kleiner, gelijkmatig en vaak vlakke bruine vlekjes. Verwar deze dus niet met moedervlekken.

Ook oudersdomsvlekken worden nog wel eens verward met moedervlekken. Je kunt ook ouderdomsvlekken laten verwijderen.  Dit is vergelijkbaar met het verwijderen van moedervlekken.

Veel mensen willen graag van hun moedervlek of omdat hij in het zicht zit, irriteert of ongemak veroorzaakt.  Ook als een moedervlek veranderd is het verstandig om er naar te laten kijken, denk dan aan;

  • Een niet egale kleur
  • Ze zijn groter dan 6 millimeter
  • Een onregelmatige vorm
  • Jeuk of bloeden

Voorbereidingen voor het verwijderen van moedervlekken

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een moedervlek laat verwijderen. Het zijn kleine zaken met let er goed op;

  • Gebruik je medicatie? Overleg dan met je huisarts of huidtherapeut of dit een risico met zich meebrengt.
  • Ben je allergisch voor zaken? Geef dit van te voren aan bij de huidtherapeut. 
  • Scheer de huid rondom de moedervlek indien nodig
  • Zorg dat er genoeg paracetamol in huis is
  • Draag gemakkelijke kleding op de dag van de behandeling

Hoe werkt het

Op de dag van de ingreep zal de huidtherapeut je stap voor stap uitleggen wat er precies gaat gebeuren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wij raden aan om het verwijderen van de moedervlek door middel van een laser te laten doen. 

Over het algemeen zal de huidtherapeut de huid behandelen met een laser. Hij of zij houdt de huid nauwlettend in de gaten om te kijken hoe de huid reageert. Zo kan de huidtherapeut de laser optimaal in stellen. 

De laser schiet lichtstralen in hoge snelheid op het pigment in de moedervlek af. Het pigment zal door de hoge snelheid van het licht uiteen vallen en de overgebleven deeltjes worden door het lichaam afgevoerd. 

Na de behandeling kan de huid rood en geïrriteerd zijn. De huidtherapeut zal hem insmeren met een verkoelende zalf. Ook zal je na de behandeling uitleg krijgen over hoe je de huid het beste thuis kunt behandelen. 

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl