Inspiratie

Een naaste wil stoppen met drugs; zo help je écht!

Er is niets méér heftig dan een geliefde vriend, familie of collega zien aftakelen doordat ze drugs gebruiken. Natuurlijk kunnen we ze proberen te stimuleren andere keuzes te maken, benadrukken hoe slecht drugs is, en ze eenvoudigweg vragen om te stoppen. Maar of dit altijd het gewenste effect heeft? Dat is maar zeer de vraag. Vaak komen verslaafden in een web van leugens terecht waar ze uiteindelijk sociaal contact behoorlijk gaan mijden, om maar niet kwetsbaar te hoeven zijn. Zeer direct en offensief te werk gaan is dan ook vaak niet de juiste strategie. Er zijn echter wel manieren om iemand echt te helpen, hier twee belangrijke tips op een rij.

Ga in gesprek

Het minst effectief wanneer je wilt dat iemand gaat afkicken van drugs is om iemand vermanend en verwijtend toe te spreken. Iemand zal dan in de verdediging schieten en zijn drugsgebruik stiekem voort zetten. Een manier die wel werkt, is om met iemand echt het gesprek aan te gaan. Vraag waarom iemand gebruikt, wat de behoefte is en welke stappen iemand zou kunnen helpen. Begin niet direct over een opname in de afkickkliniek, maar beredeneer vanuit de behoefte van de verslaafde. Alleen dan kun je in een gesprek komen waar de verslaafde zelf zijn behoefte en vraag kan neerleggen. Hulp door middel van professionele begeleiding is namelijk ook alleen mogelijk wanneer de verslaafde dit zélf wil. Dwang hierin bestaat niet, dus iemand zal zelf in moeten zien dat hij of zij een probleem heeft.

Doe het samen

Wanneer iemand zelf een poging wil doen om af te kicken of nog niet direct professionele hulp kan krijgen, dan zijn er ook manieren waarop je het tijdelijk samen kunt doen. Denk aan een eerste detox van drugs. Ga samen gezond eten en leven en stimuleer dit gedrag. Ga samen lekker sporten en daarna zweten in de sauna of baantjes trekken in het zwembad. Neem daarna een groene smoothie en eet gezond. Daarmee zal het lichaam weer sterk worden en heeft de verslaafde niet het gevoel het alleen te doen. Geef ook iemand de ruimte en vrijheid om eerlijk te bekennen wanneer het even iets minder gaat, want bij een proces van afkicken horen ook terugvallen en andere zware momenten.

Uiteindelijk zal afkicken door middel van professionele begeleiding het meest effectief zijn, maar om op dat punt te komen is het goed om de verslaafde zelf dit inzicht te geven. Blijf altijd in gesprek en ook een luisterend oor, al hoor je wellicht niet altijd de berichten waar je op hoopte. Alleen dan kun je er samen voor zorgen dat je iemand écht helpt!

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl