EAT Foodfeiten

Graanvrij hondenvoer: de voor- en nadelen

Graanvrij hondenvoer de voor- en nadelen
Elk baasje wilt natuurlijk het beste voor zijn of haar hond. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten hondenvoer dat het soms lastig is om te bedenken welk voer het beste is voor jouw viervoeter.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Om deze belangrijk is het goed om de voor- en nadelen af te wegen van de verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld natvoer of droogvoer, maar ook gekookt of rauw voer. Tegenwoordig heb je ook steeds meer graanvrij hondenvoer, wat ook verschillende voor- en nadelen met zin meebrengt. Ben je benieuwd wat deze zijn? Lees dan snel verder.

Wat is graanvrij hondenvoer?

Granen bevatten zetmeel en dit wordt in suikers omgezet door het lichaam. Dit wordt door honden niet goed opgenomen of slecht verteerd door honden. Hierdoor kan het verstandig zijn om graanvrij voedsel te geven aan je hond. Niet alle honden krijgen last van voer met graan, maar het kan zijn dat je hond er spijsverteringsproblemen van krijgt. Je kan merken of je hond hier last van heeft wanneer hij of zij last heeft van diarree, een doffe vacht of haaruitval.

Voordelen

Omdat granen geen toegevoegde waarde heeft voor de gezondheid van je hond, kan het net zo goed uit het voer gelaten worden. Al helemaal al ze spijsverteringsproblemen ervan krijgen. Bij een gezond en voedzaam dieet voor een hond hoort vooral veel vis of vlees te zitten, wat aangevuld wordt met groente en fruit. Door graanvrij hondenvoer kopen krijgt uw hond meer van de juiste voeding binnen, zoals vis en vlees, aangezien dit soort voer voor het overgrote gedeelte hieruit bestaat. Daarnaast is het natuurlijk ook niet nodig om dingen aan je hond te geven die ze niet nodig hebben. Het is belangrijk om goed in te lezen over welk voedsel jouw hond het meeste nodig heeft en het dieet hier op af te stemmen.

Nadelen

Het Food and Drug Administration (FDA) in Amerika heeft een waarschuwing gegeven voor een mogelijke link tussen de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) bij honden en graanvrije hondenbrokken. Deze hartaandoening bij honden kan ontstaan door een genetische afwijking, maar er zijn ook een aantal andere rassen die DCM krijgen, zoals:

  • dwergschnauzer
  • shih tzu
  • golden retrievers
  • labrador retrievers
  • rasloze honden

Veel van de honden die bij deze organisatie zijn gemeld, hebben graanvrij voer gekregen. Het is echter nog onbekend of dit een directe oorzaak is of toeval. Maar om deze reden is het goed om de ontwikkelingen van dit onderzoek te blijven volgen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl