Hoe gezond is een cactusvijg en waar wordt de olie voor gebruikt
EAT Foodfeiten Gezondheid

Hoe gezond is een cactusvijg? En waar wordt de olie voor gebruikt?

De cactusvijg zie je tegenwoordig steeds vaker terugkomen in gerechten en in salades. Je kunt stellen dat deze vrucht aan een opmars bezig is in Nederland.

Maar is de cactusvijg gezond? En wat is het precies voor een vrucht? We leggen je in dit artikel uit hoe gezond de cactusvijg is en waar de olie uit deze vijg voor wordt gebruikt.

 

Cactusvijg gezond? Het zit vol met mineralen en vitaminen!

De cactusvijg is uiterst gezond vanwege zijn ingrediënten. Deze vrucht verlaagt onder meer het cholesterolgehalte en versterkt het immuunsysteem. Het is laag in vet en calorieën, maar rijk aan vezels, vitaminen en mineralen: deze samenstelling maakt de cactusvijg bijzonder gezond.

  • Cactusvijgen zijn zeer rijk aan mineralen. Zo bevatten ze per 100 g 56 mg calcium, 85 mg magnesium en 22 mg kalium.
  • De vrucht bevat ook veel gezonde vitamine C, die bijdraagt tot een sterk immuunsysteem. Het bevat 14 mg vitamine C per 100 gr. Hierdoor is de cactusvijg bijna even rijk aan vitaminen als een sinaasappel.
  • Hoe rijper de vrucht wordt, hoe hoger het vitamine C-gehalte.
  • Maar de cactusvijg bevat ook B-vitamines en vitamine E.
  • Bovendien is het vezelgehalte met 3,6 g per 100 g vruchtvlees ook vrij hoog.
  • Met 41 kcal per 100 g vruchtvlees is de cactusvijg ook laag in calorieën. Daarom kan je het ook zonder aarzelen integreren in een caloriebeperkte voeding.
  • De vrucht bevat slechts zeer kleine hoeveelheden vet. 100 g vruchtvlees bevat slechts 0,5 g vet.

De kleine zwarte zaadjes in het vruchtvlees zijn overigens eetbaar. Maar dat niet alleen, want ze hebben ook een verterend effect. Bovendien zou deze vrucht in staat zijn het cholesterolgehalte te verlagen. Van het eten van cactusvijgen wordt ook gezegd dat het helpt tegen blaas- en prostaatproblemen.

Handig: cactusvijgen zijn ook verkrijgbaar als cactusvijg thee of als natuurlijk sap.

 

Cactusvijgen worden gebruikt als olie in cosmetica

Cactusvijgen worden gebruikt als olie in cosmeticaNet als de rauwe vrucht, bevat cactusvijgolie veel gezonde ingrediënten. De olie zou bijzonder goed zijn voor de huid. Om deze reden wordt cactusvijgolie vaak gebruikt als additief in huidcosmetica.

 

Cactusolie is erg duur

Cactusvijgolie is echter niet goedkoop: deze olie is in de winkel verkrijgbaar voor ongeveer 600 euro per liter. De prijs is gebaseerd op het complexe productieproces. Dit komt omdat alleen de kleine zaden in het vruchtvlees worden gebruikt om de olie te produceren. Om één liter cactusvijgolie te verkrijgen, is ongeveer één ton cactusvijgen nodig.

De olie bevat echter ook veel van de gezonde bestanddelen van de vrucht, waaronder bijvoorbeeld onverzadigde vetzuren, magnesium, vitamine E en vitamine C.

Cactusvijgolie wordt al enkele jaren gebruikt voor de productie van cosmetica, bijvoorbeeld als huid crème. De reden hiervoor is dat van de vrucht wordt gezegd dat zij een vocht inbrengende en verstevigende werking heeft. Er wordt ook gezegd dat het huidveroudering tegengaat. Om deze redenen wordt de olie voornamelijk gebruikt als additief in gezichtsverzorgingsproducten. Aangezien de olie echter zeer duur is, wordt zij gewoonlijk slechts in betrekkelijk kleine hoeveelheden in cosmetica aangetroffen.

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet