EAT

Grote verschillen in hoeveelheid vet bij snacks

Het vetgehalte en de vetzuursamenstelling van dezelfde soorten snacks kan per fabrikant aanzienlijk verschillen. Fabrikanten van onder meer saucijzenbroodjes, frikadellen, hamburgers kunnen hun snacks dus gezonder maken door de vetzuursamenstelling te verbeteren. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Voor het onderzoek zijn in augustus 2012 128 onbereide snacks bestudeerd, verdeeld over negen soorten en afkomstig uit verschillende supermarkten, bakkers, fastfoodketens, tankstations en kiosken.

Saucijzenbroodje

Uit de analyses van grote hartige snacks blijkt dat het saucijzenbroodje het meeste vet bevat (23,3 procent), gevolgd door de hamburger met gemiddeld 17,3 procent vet.

Ook een frikadel bevat gemiddeld veel vet: 16,1 procent. De kaassoufflé en het saucijzenbroodje bevatten gemiddeld het meeste verzadigd vet op het totale gehalte aan vetzuren (respectievelijk 53,2 procent en 52,8 procent).

De grootste verschillen in vetgehalte trof de NVWA aan bij de loempia en de hamburger. Zo bevatte de ene loempia 4,5 keer meer vet dan de andere. En de minst vette hamburger had 4 keer minder vet in zich dan de vetste.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet