EAT Foodfeiten

Gaan er vitamines verloren tijdens het koken?

Ons lichaam heeft vitamines nodig voor een gezonde stofwisseling. Vitamines zorgen er onder andere voor dat onze weerstand op peil blijft. In deze periode lopen veel mensen een griepje op, dus is het belangrijk genoeg vitamines uit je eten halen. Er zijn helaas een aantal vitamines die erg gevoelig zijn voor verhitting, waardoor veel vitamines verloren gaan tijdens het koken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je op een andere manier kan koken zodat de vitamines worden behouden!

Alle vitamines op een rijtje

Er zijn 13 soorten vitamines:

 1. Vitamine A
 2. Vitamine C
 3. Vitamine D
 4. Vitamine E
 5. Vitamine K
 6. Vitamine B1
 7. Vitamine B2
 8. Vitamine B3
 9. Vitamine B5
 10. Vitamine B6
 11. Vitamine B8
 12. Vitamine B11 (foliumzuur)
 13. Vitamine B12

Al deze vitamines hebben hun eigen werking. Zo is vitamine A belangrijk voor de huid en vitamine C belangrijk voor het immuunsysteem. Elke dag hebben we deze vitamines nodig, van de ene wat meer dan de ander. Om voldoende vitamines binnen te krijgen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd eten.

De bereiding, wat gaat hier al fout?

Iedereen heeft zijn eigen manier van koken. Ook de bereiding zal bij iedereen dus verschillend zijn. Tijdens de bereiding van een maaltijd kunnen vitamines al verloren gaan. Als je kritisch kijkt naar hoe jij je eten bereidt, kun je bepaalde manieren aanpassen waardoor je vitamines spaart!

 • Was je groenten kort. Je groenten lang laten weken is een echte no-go!
 • Wist je dat tijdens het snijden van groenten al vitamines verloren gaan? Koop daarom liever ook geen voorgesneden groenten, want je weet nooit hoe zij de groenten klaargemaakt hebben. Snij je groenten zelf en het liefst ook zo kort mogelijk voor het koken.
 • Schil groenten liever niet. Vaak is het een gewoonte om bijvoorbeeld een courgette te schillen, maar de schil zit juist vol met vitamines!
 • Zet de groenten op in kokend water in plaats van koud water. Als je koud water laat opwarmen in een pan met groenten, dan gaan er meer vitamines verloren.
 • Kook met de deksel op de pan. In het kookvocht zitten veel vitamines! Gebruik daarom ook je kookvocht als basis voor bijvoorbeeld een saus.

5 tips om vitamines te behouden tijdens het koken

Ook tijdens het koken gaan er veel vitamines verloren, terwijl je natuurlijk elke vitamine wil behouden!

#1 Eet vers
In verse groenten zitten de meeste vitamines. Dat komt omdat het weinig bewerkt is en daarom in een korte tijd nog in de winkel ligt. Bewaar verse groenten altijd op een donkere en droge plek.

#2 Pocheer
Als je groenten pocheert, blijft de kooktemperatuur onder de 100 graden. Dit betekent dat de smaak beter behouden wordt en de vitamines nog in je groenten zitten!

#3 Kook op hogere temperatuur
Door op een hogere temperatuur te koken met een kortere baktijd beperk je het verlies van vitamines nog meer!

#4 Wok
Wokken is erg makkelijk en snel. Je kan alles in de wok doen en alles kort bakken. Vlees schroeit snel dicht waardoor alle sappen en vitamines in het vlees blijven. De groenten worden snel gaar zonder dat de vitaminen verloren gaan.

#5 Gebruik zo min mogelijk water
Door weinig water te gebruiken, verlies je minder vitamines. Is het voor jou een gewoonte om tijdens het koken zout toe te voegen? Niet doen! Zout trekt alle vitamines uit je groenten. Zo verdwijnen ze in het water. Voeg een beetje zout daarom pas toe als je het gerecht gaat opdienen.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken