Bruin vet afvallen
EAT

Hoe ‘kou’ je kan helpen afvallen

Het liefst zorgen we ervoor dat alles in huis lekker warm en knus is. We zetten de verwarming een tandje hoger, trekken een slobbertrui aan en sommige trekken zelfs nog een warm dekentje over zich heen. Heel comfortabel allemaal, maar je mist daardoor een mooie kans om wat extra vet te verbranden. Zodra je lichaam het koud krijgt gaat het namelijk vet verbranden om wat extra warmte te genereren. Dus dekentjes en slobbertruien aan de kant.

Hoe werkt het en waarom is het zo efficiënt?

Het mooie van deze techniek is dat het bijzonder efficiënt is voor het verbranden van overtollig vet. Het is namelijk zo dat je lichaam ‘zogenaamde’ bruine vetten gaat verbranden om warmte te genereren. Het verschil tussen witte en bruine vetten is dat witte vetten energie opslaan en bruine vetten energie afgeven om je lichaam op temperatuur te houden. Het goede nieuws is dat je witte vetten kunt omzetten in bruine vetten. Je moet daarvoor intensief bewegen of je lichaam blootstellen aan kou. Onderzoek wijst uit dat een blootstelling aan kou gedurende 15 minuten gelijk staat aan het metabolische effect van een 1 uur sporten.

Bruin vet en wit vet?

Wit vet is het vet waar we het over hebben als we praten over ‘vetrandjes’ en ‘zwembandjes’. Het is het bobbelige vet dat zich vast lijkt te klitten aan onze buik, heupen en dijen. Het irritante en bijna niet weg te krijgen vet. Bruin vet is het goede vet. Van bruin vet werd tot voor kort gedacht dat alleen baby’s het hadden. Toevallig stuitten onderzoekers op dit type vet toen ze onderzoek deden naar kanker. Zoals ik al eerder schreef slaat het witte vet energie op. Bruin vet verbruikt daarentegen calorieën als het wordt gestimuleerd.

Hoe zet ik kou in om snel af te vallen?

Er zijn twee opties. De eerste optie is het meest efficiënt, maar uitsluitend geschikt voor… laat zeggen… mensen met extreem veel uithoudings- en doorzettingsvermogen. Je stelt gedurende 5-10 minuten je lichaam bloot aan koud water, bijvoorbeeld een bad (18 graden). De kou zorgt ervoor dat het bruine vet wordt geactiveerd en het water zorgt ervoor dat de warmte van je lichaam sneller wordt afgevoerd. Je lichaam zal na een aantal minuten gaan trillen alsof je een epileptische aanval hebt. Je lichaam gaat als een gek vetten verbranden om je lichaam weer op temperatuur te krijgen.

Of….

Je gaat voor de wat humanere manier. In dat geval leg je een grote Icepack in je nek. Het resultaat is ongeveer zo’n 60% van de bovenstaande methode. Leg een Icepack, zoals deze, ongeveer zo’n 20 minuten in je nek. Zelf doe ik het meestal voordat ik naar bed ga. Bijkomend voordeel is dat je er ook heerlijk van slaapt.

Conclusie

Het is mogelijk om met deze techniek geweldige resultaten te bereiken. Vooral als je het combineert met een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging. Doe je alleen die Icepack, dan kun je nog steeds wat extra overtollige pondjes kwijtraken, dus ik zeg… niet twijfelen! Gewoon proberen. Je kunt hier nog wat meer lezen over de Wim Hof methode.

Extra tip

Wil je het maximale halen uit deze techniek? Zet dan gewoon de verwarming een tandje lager en draag ’s avonds een t-shirt in plaats van een dikke trui.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken