Bruin vet afvallen
EAT

Hoe ‘kou’ je kan helpen afvallen

Het liefst zorgen we ervoor dat alles in huis lekker warm en knus is. We zetten de verwarming een tandje hoger, trekken een slobbertrui aan en sommige trekken zelfs nog een warm dekentje over zich heen. Heel comfortabel allemaal, maar je mist daardoor een mooie kans om wat extra vet te verbranden. Zodra je lichaam het koud krijgt gaat het namelijk vet verbranden om wat extra warmte te genereren. Dus dekentjes en slobbertruien aan de kant.

Hoe werkt het en waarom is het zo efficiënt?

Het mooie van deze techniek is dat het bijzonder efficiënt is voor het verbranden van overtollig vet. Het is namelijk zo dat je lichaam ‘zogenaamde’ bruine vetten gaat verbranden om warmte te genereren. Het verschil tussen witte en bruine vetten is dat witte vetten energie opslaan en bruine vetten energie afgeven om je lichaam op temperatuur te houden. Het goede nieuws is dat je witte vetten kunt omzetten in bruine vetten. Je moet daarvoor intensief bewegen of je lichaam blootstellen aan kou. Dit onderzoek wijst uit dat een blootstelling aan kou gedurende 15 minuten gelijk staat aan het metabolische effect van een 1 uur sporten.

Bruin vet en wit vet?

Wit vet is het vet waar we het over hebben als we praten over ‘vetrandjes’ en ‘zwembandjes’. Het is het bobbelige vet dat zich vast lijkt te klitten aan onze buik, heupen en dijen. Het irritante en bijna niet weg te krijgen vet. Bruin vet is het goede vet. Van bruin vet werd tot voor kort gedacht dat alleen baby’s het hadden. Toevallig stuitten onderzoekers op dit type vet toen ze onderzoek deden naar kanker. Zoals ik al eerder schreef slaat het witte vet energie op. Bruin vet verbruikt daarentegen calorieën als het wordt gestimuleerd.

Hoe zet ik kou in om snel af te vallen?

Er zijn twee opties. De eerste optie is het meest efficiënt, maar uitsluitend geschikt voor… laat zeggen… mensen met extreem veel uithoudings- en doorzettingsvermogen. Je stelt gedurende 5-10 minuten je lichaam bloot aan koud water, bijvoorbeeld een bad (18 graden). De kou zorgt ervoor dat het bruine vet wordt geactiveerd en het water zorgt ervoor dat de warmte van je lichaam sneller wordt afgevoerd. Je lichaam zal na een aantal minuten gaan trillen alsof je een epileptische aanval hebt. Je lichaam gaat als een gek vetten verbranden om je lichaam weer op temperatuur te krijgen.

Of….

Je gaat voor de wat humanere manier. In dat geval leg je een grote Icepack in je nek. Het resultaat is ongeveer zo’n 60% van de bovenstaande methode. Leg een Icepack, zoals deze, ongeveer zo’n 20 minuten in je nek. Zelf doe ik het meestal voordat ik naar bed ga. Bijkomend voordeel is dat je er ook heerlijk van slaapt.

Conclusie

Het is mogelijk om met deze techniek geweldige resultaten te bereiken. Vooral als je het combineert met een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging. Doe je alleen die Icepack, dan kun je nog steeds wat extra overtollige pondjes kwijtraken, dus ik zeg… niet twijfelen! Gewoon proberen.

Extra tip

Wil je het maximale halen uit deze techniek? Zet dan gewoon de verwarming een tandje lager en draag ’s avonds een t-shirt in plaats van een dikke trui.

Ook het Maastricht UMC+ publiceerde er een bericht over. Lees het hier.

P.S. Nog niet uitgelezen? Bekijk ons dossier ‘Snel afvallen‘.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Lifestyle Changing Program

Inspirerende workshops

Inspirerende workshops

Club Gezondblog

DIRECT TOEGANG

Tot alle gratis producten van Club Gezondblog!

VIP Club Gezondblog

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet