Inspiratie

Hoe kunnen studenten zich efficiënter voorbereiden op toetsen?

Als student heb je vaak te maken met tentamenweken, onverwachte toetsen of eindtentamens waarvoor je goed moet studeren. De ene student heeft genoeg aan een aantal dagen studeren terwijl de andere student toch wel echt een paar weken moet studeren. Het voorbereiden voor een toets is vaak lastiger dan het maken van de toets zelf. Het eist discipline, voorbereiding en het opdagen tijdens de lessen. Studenten moeten vaak naar de klas komen, hoorcolleges bijwonen of werkcolleges die ook vaak verplicht zijn. Toch gaat het leven van een student niet alleen maar om het studeren of het maken van toetsen. Ze gaan het liefst genieten van hun tijd met vrienden of gaan lekker de stad in voor een drankje of een feestje. Als student wil je graag je vrije tijd goed combineren met je studie. Het liefst doe je dit op zo’n manier dat je extra veel vrije tijd hebt. Dit kan je bereiken door je efficiënter voor te bereiden op de tentamens. Maar hoe doe je dat precies?

Een duidelijke planning maken

De voorbereiding van het studeren is het allerbelangrijkste en daarbij hoort een goede planning. Neem van tevoren eerst goed de tijd om je studiemateriaal te analyseren en te kijken wat je allemaal precies moet leren en hoeveel tijd het je gaat kosten. Stel hiervoor een realistische planning op. Moet je bijvoorbeeld een heel boek leren? Kies er dan voor om elke dag een hoofdstuk te lezen en maak tegelijkertijd een samenvatting. Zo kan je efficiënt gebruik maken van je tijd. Maak ook gebruik van tools zoals agenda’s, planners of apps om je planning duidelijk op te schrijven en je studievoortgang bij te houden. Zo voorkom je last-minute stress. 

Actieve studiemethoden

Om efficiënt te kunnen studeren, moet je gebruik maken van actieve studiemethoden. Bedenk welke studiemethode altijd goed werkt voor jou. Misschien ben je wel een snelle lezer of leer je beter als je het studiemateriaal hoort. Probeer in ieder geval actief betrokken te zijn bij de leerstof door middel van methoden zoals het maken van samenvattingen, het opstellen van flashcards, het maken van oefenopgaven en het uitleggen van de stof aan anderen. Dit werkt veel beter dan passief door je leerboek te bladeren. Moet je een heel boek uit je hoofd leren maar kan je niet snel lezen? Probeer dan eens een cursus snel lezen op snellezen.com. Vol voor meer handige tips Tijdwinst op Instagram! Zo leer je informatie sneller te verwerken, begrijpen en onthouden tijdens het lezen waardoor je efficiënter kan leren. 

Afleidingen elimineren

Een van de grootste uitdagingen bij het studeren is het omgaan met afleidingen. Ga tijdens het studeren in een rustige en comfortabele omgeving zitten waar je je goed kan concentreren. Zorg ervoor dat je telefoon op stil staat, je social media is afgesloten en andere mensen je niet kunnen storen. Als je moeite hebt om afleidingen te vermijden, overweeg dan om gebruik te maken van tools zoals website blockers of studie-apps die je helpen om gefocust te blijven.

Regelmatige pauzes

Om voor een langere tijd efficiënt te studeren, moet je tussendoor genoeg pauzes nemen. Zeker als je even geconcentreerd bent kan het verleidelijk zijn om urenlang achter elkaar te studeren. Door genoeg pauzes te nemen kan je vermoeidheid voorkomen en je concentratie op peil houden. Plan korte pauzes van 5-10 minuten na elke 25-30 minuten studeren. Gebruik deze pauzes om even te ontspannen, wat te stretchen of iets te eten en te drinken. 

Efficiënt studeren voor succesvolle resultaten

Met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind met je studie. Maak een planning voor het betreffende vak en bekijk hoeveel tijd je nodig gaat hebben om te leren met de studiemethode die jij gebruikt. Heb je nog geen goede studiemethode? Gebruik dan een actieve studiemethode zoals het maken van samenvattingen. Neem regelmatig pauzes en laat je overhoren door klasgenoten. Blijf jezelf ontwikkelen buiten de tentamenweken om door een cursus snel lezen bij snellezen.com te volgen om nog efficiënter te kunnen studeren. Zo zorg je ervoor dat je je tentamen gaat halen!

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl