Japanse paddenstoel
Foto: ANP
EAT

Japanse paddenstoel versterkt immuunsysteem

Dagelijks een portie van de paddenstoelensoort shiitake eten, kan het immuunsysteem versterken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Florida, verschenen in het Journal of the American College of Nutrition.

Van de duizenden soorten paddenstoelen zijn er ongeveer twintig geschikt om mee te koken. De shiitake is een paddenstoel uit de Japanse keuken die tegenwoordig ook in Nederland gekweekt wordt. Er worden binnen de Chinese geneeskunde allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven.

Voor het onderzoek kregen 52 gezonde proefpersonen van 21 tot 41 jaar een voorraad gedroogde shiitake voor vier weken. Deze mochten ze mee naar huis nemen, schoonmaken en koken. Vervolgens aten ze gedurende de onderzoeksperiode elke dag een portie van 113 gram van deze paddenstoelen.

Om hun immuunsysteem verder niet te beïnvloeden, mochten de proefpersonen geen vegetariër of veganist zijn. Bovendien mochten ze gedurende het onderzoek geen thee drinken, supplementen met antioxidanten slikken ofprobiotica gebruiken.

De proefpersonen mochten maximaal veertien glazen alcohol per week en zeven porties fruit of groente per dag hebben.

Positieve veranderingen

Voor en na dit experiment werden er bloedmonsters afgenomen bij de deelnemers. De onderzoekers zagen positieve veranderingen na de dagelijkse inname van shiitake. De gamma-delta T-cellen functioneerden beter en er kwamen minder ontstekingseiwitten vrij.

“Als proefpersonen elke dag shiitake aten, zag je veranderingen in hetimmuunsysteem die positief zijn”, concludeert onderzoekster Sue Percival.

Foto: ANP

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet