EAT

Japanse paddenstoel versterkt immuunsysteem

Japanse paddenstoel
Foto: ANP

Last Updated on: 19th april 2023, 10:13 am

Dagelijks een portie van de paddenstoelensoort shiitake eten, kan het immuunsysteem versterken. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Florida, verschenen in het Journal of the American College of Nutrition.

Van de duizenden soorten paddenstoelen zijn er ongeveer twintig geschikt om mee te koken. De shiitake is een paddenstoel uit de Japanse keuken die tegenwoordig ook in Nederland gekweekt wordt. Er worden binnen de Chinese geneeskunde allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven.

Voor het onderzoek kregen 52 gezonde proefpersonen van 21 tot 41 jaar een voorraad gedroogde shiitake voor vier weken. Deze mochten ze mee naar huis nemen, schoonmaken en koken. Vervolgens aten ze gedurende de onderzoeksperiode elke dag een portie van 113 gram van deze paddenstoelen.

Om hun immuunsysteem verder niet te beïnvloeden, mochten de proefpersonen geen vegetariër of veganist zijn. Bovendien mochten ze gedurende het onderzoek geen thee drinken, supplementen met antioxidanten slikken ofprobiotica gebruiken.

De proefpersonen mochten maximaal veertien glazen alcohol per week en zeven porties fruit of groente per dag hebben.

Positieve veranderingen

Voor en na dit experiment werden er bloedmonsters afgenomen bij de deelnemers. De onderzoekers zagen positieve veranderingen na de dagelijkse inname van shiitake. De gamma-delta T-cellen functioneerden beter en er kwamen minder ontstekingseiwitten vrij.

“Als proefpersonen elke dag shiitake aten, zag je veranderingen in hetimmuunsysteem die positief zijn”, concludeert onderzoekster Sue Percival.

Foto: ANP

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl