EAT

Koken met kruiden en specerijen

Koken met kruiden en specerijen is super leuk en beter dan de kant en klare kruidenmixen vol met smaakversterkers en e-nummers.
Er zijn zoveel verschillende soorten en allemaal met hun eigen specifieke gezonde werking en unieke smaak. Door de unieke smaken zijn ze bruikbaar in vele verschillende gerechten.

Verschil tussen kruiden en specerijen

Het is vaak niet duidelijk wat nou het verschil is tussen een kruid en een specerij. Het wordt door elkaar gebruikt in een zin terwijl er wel degelijk een verschil in zit. Het grootste verschil zit in de oorsprong.

Kruiden groeien in landen met een gematigd klimaat. Er kunnen verschillende dingen van een kruid worden gebruikt. De stengels zoals bij bieslook, de bladeren zoals basilicum maar ook de vruchten en zaden zoals jeneverbes en lijnzaad. Kruiden zijn in verschillende varianten te koop. Om basilicum als voorbeeld te gebruiken kun je het plantje kopen maar ook alleen de gesneden basilicum bladeren.

Integendeel van kruiden groeien specerijen juist in een tropisch klimaat. Het zijn gedroogde delen van de plant zoals de bloemknoppen en wortels. Maar er zijn ook specerijen van vruchten zoals vanille. Een voorbeeld van een specerij afkomstig van de wortel is kurkuma.

Voorbeelden gezonde kruiden en specerijen

 • Kurkuma
  Koken met kurkuma
  Koken met kurkuma

Dit specerij is een stijgende trend als het om gezondheid gaat. Het heeft veel goede eigenschappen. Zo helpt het bijvoorbeeld om overgewicht tegen te gaan! Het verhindert namelijk de aanmaak van nieuwe vetcellen. Kurkuma remt een belangrijke ontstekingsfactor waardoor de symptomen van vermoeidheid, depressiviteit en een grieperig gevoel merkbaar verminderen. Door deze ontstekingsremmende eigenschap is het ook nog een natuurlijke pijnstiller.

 • Lijnzaad

Lijnzaad bevat veel omega-3-vetzuren. Deze vetzuren spelen een belangrijke rol voor je hart en bloedvaten. Het bevat ook veel vitamines zoals vitamine B1 en calcium. Naast zijn werking voor het hart wordt het ook gebruikt voor de stoelgang. Het reinigt je darm, het geeft je een verzadigd gevoel en het voorkomt verstopping.

 • Bieslook

Bieslook is een echte vitamine en mineralen bom. Door minimaal 100 gram bieslook te eten zit je al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, A en K! Ook bevat bieslook quercetine, een fytonutriënt. Het heeft de werking als antioxidant. Het beschermt je je tegen vrije radicalen, die schade aanrichten in je cellen waardoor het uiteindelijk kan leiden tot bijvoorbeeld kanker.

Koken met vanille
Koken met vanille
 • Vanille

Vanille heeft van nature een zoete smaak dus het is een goede suikervervanger. Daarnaast bestrijdt het ook nog eens bacteriën en bevat het veel antioxidanten. Vanille is een grote bron van mineralen. Het bevat alle mineralen die je lichaam kan opnemen. Je kan vanille in verschillende varianten verkrijgen. Je hebt de echte vanille stokjes maar bijvoorbeeld ook vanille suiker.

 • Chiazaad

Chiazaad helpt bij het opnemen van calcium. Calcium is een belangrijke bouwstof voor je botten. Het is ook goed voor je spieren, dus ook voor je hart. Chiazaad zorgt dus voor je hart en helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

 • Basilicum

Basilicum wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn geneeskracht. Het helpt onder andere bij huidproblemen, infecties en hoofdpijn. Door een aantal essentiële oliën die in basilicum zitten wordt de behandeling van bijvoorbeeld acne bespoedigt. De oliën zijn ook goed tegen maagkrampen. Het wordt met koken vaak gebruikt in Italiaanse gerechten zoals pasta’s en pizza’s.

Koken met kruiden en specerijen

Er zijn zoveel kruiden en specerijen, maar hoe gebruik je ze in gerechten?

Elk kruid of specerij heeft zijn eigen smaak dus past in sommige gerecht perfect en in sommige juist niet. Probeer te zoeken naar een passend gerecht bij een kruid of specerij. Een voorbeeld hiervan is dat hete kerrie erg goed past in een pittige curry, voor in de saus of om je vlees mee te marineren. Of als je niet zo van pittig houdt heb je ook kerrie masala. Dit is een mildere kerrie en is erg lekker om je kip mee te marineren! Kerrie is ook erg lekker in wokgerechten. Het geeft net die extra smaak aan je gerecht 🙂

Kruiden en specerijen in poedervorm zijn dus te gebruiken voor onder andere de marinade en de sauzen of je gerecht die smaak te geven. Maar hoe gebruik je dan de bladeren? Om basilicum als voorbeeld te gebruiken kan je die ook op verschillende manieren toevoegen in je gerecht. Je kan gesneden basilicum ook toevoegen aan sauzen, omdat het al fijn gesneden is. Maar als je bijvoorbeeld caprese maakt als voorgerecht kun je de bladeren in kleine stukjes over het gerecht heen strooien voor net een extra smaak en het staat ook nog eens leuk!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

 • Leuk blogbericht! Ik gebruik ook vaak kruiden en specerijen, hou echt van smaakbommen hihi. Liefs X

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken