EAT Eiwit dieet Foodfeiten Koolhydraatarm

Koolhydraatarm eten: op de gezonde tour


Koolhydraatarm eten: op de gezonde tour

Last Updated on: 21st juni 2021, 07:50 am

Dat een koolhydraatarm dieet werkt, dat is onderzocht. Het is daarnaast een heel gezond dieet, dat ook overeenkomsten heeft met een mediterrane leefstijl. Hierbij zet je vooral plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten en noten, vis, kip en olijfolie op je menu. En heel af en toe wat goede zuivel, denk maar eens aan de overheerlijke dikke yoghurt uit Griekenland of Turkije. Vermindering van koolhydraten helpt je gewicht te verliezen, je cholesterol te verlagen en beschermt je ook nog eens tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Wat let je, ga je mee op deze gezonde tour?

Meer voordelen
Hoe komt het dat het eten van
koolhydraatarme producten en eiwitrijke voeding zo goed aanslaat?

  • Er bevinden zich beschermende stoffen in proteïnerijke voedingsmiddelen;
  • Je krijgt gezonde(re) vetten binnen;
  • Deze gezonde voeding vergt minder energie van de alvleesklier;
  • Het aantal vezels is hoog zodat ook je darmen de juiste ondersteuning krijgen.

Naast deze voordelen heb je met een koolhydraatarm dieet een minder grote kans op diabetes, ontstekingen, overgewicht en cholesterol- of bloeddrukklachten.

Blauwe zones
Je hebt vast weleens gehoord van de blauwe zones. Toch niet? Het zijn bepaalde gebieden ter wereld waar mensen heel oud worden. Je vindt deze 100 plussers onder andere op Sardinië, in Ikaria, Griekenland, de Japanse Okinawa-eilanden, een schiereiland bij Costa Rica en in Loma Linda, Californië. Het dieet van deze mensen is vooral heel plantaardig, met dagelijks bonen en peulvruchten, veel water, noten en groene thee. Slechts enkele keren in de week eten zij vis (de kleinere soorten), een stukje (rund)vlees of kip. Het bijkomend voordeel is dat je op deze manier het milieu ook minder belast. Bewoners van the blue zones hebben naast hun dieet nog enkele aspecten gemeen: zij hebben een goed sociaal netwerk, bewegen dagelijks met hun werk in de (moes)tuin en hebben allen een mooi levensdoel voor ogen. Interessant om eens te proberen of deze leefstijl jou ook bevalt!

Een passend dieet
Zou je graag een paar kilo aan gewicht willen verliezen? Het kan gemakkelijker dan je denkt met een dieet dat precies bij je past. Ben je een ochtendmens, maar heb je bij het opstaan dikwijls minder trek, maak dan eens een groene (of rode) smoothie voor jezelf. Stof je blender af en meng wat spinazie, avocado, banaan, kaneel samen met een scheut plantaardige melk. Wedden dat je de volgende ochtend alweer zin hebt in de rode versie? Combineer wat gekookte bietjes met enkele zaden, een stuk mango met wat amandelmelk. Als je ’s ochtends wat minder tijd hebt dan kun je de smoothie ’s avonds klaarzetten voor de volgende dag. Dan neem je hem zo mee in je tas, mocht je op pad gaan.


Proteïnerijk eten
Voeding die rijk is aan proteïne zorgt voor een snelle vetverbranding. Daarnaast behoud je je spierkracht, niet onbelangrijk! Naast eiwitshakes bestaat er veel gezonde eiwitrijke voeding waar je gemakkelijk mee varieert. Wel zo gezond.
Je kunt je dagmenu starten met bijvoorbeeld een omelet, wat quinoa en groenten.
Tussendoor wil je misschien wel een healthy shake of een pittig vers soepje.
De lunch kan bestaan uit een frisse salade met kalkoen en avocado en het diner uit peulvruchten of rijst en kip. Verras jezelf met een dessert van bijvoorbeeld Griekse yoghurt met ongebrande noten, wat zaden en een lepeltje ahornsiroop. Gezond genieten mag af en toe zeker. Het doel is vooral dat je je goed voelt en dat je dit voedingspatroon volhoudt.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl