Inspiratie LIFE

Kun je niet stoppen met slechte gewoontes? Doe dat dan gewoon niet!

Last Updated on: 23rd mei 2018, 01:30 pm

Het is voor veel mensen vaak een groot struikelblok om te moeten stoppen met iets wat ze al jaren doen of verslaafd aan zijn. Denk aan stoppen met roken (lastig, want het is zo verslavend), stoppen met snoepen (liever niet, want het is zo lekker), stoppen met een nare relatie of baan (eng, want dit is zo bekend en daarom schijnveilig).

Niet stoppen met roken

Dwing je jezelf om te stoppen met iets wat je graag of vaak doet dan gaan er meteen alarmbelletjes rinkelen omdat je het gevoel krijgt dat er iets wordt afgenomen. Je mind gaat direct allerlei excuses vinden waarom het echt niet nodig is om te stoppen: “Ach, zo erg is het roken toch niet, ik voel me zo K als ik het niet meer mag. En wat maken die paar snoepjes nou uit, zei iemand niet laatst dat suiker ook nodig was…. En ja, ik kan wel stoppen met die relatie of baan, maar wat heb ik dan, dit is duidelijk, de toekomst zonder is onzeker en dat is ook niet alles tegenwoordig”.

Zo kun je jaren doorgaan om jezelf steeds wijs te maken dat je te zwak bent, geen ruggengraat en geen doorzettingsvermogen en vind je jezelf steeds minder belangrijk of waard om te veranderen.

Maar laten we het nu een anders formuleren. Iets wat wellicht ook bij jou beter binnenkomt en een manier om wel andere keuzes te gaan maken.

Ik STOP niet met…… maar ik BEGIN met……

Niet stoppen met roken maar –> Beginnen met mijn longen schone lucht te gunnen. In plaats van het buiten om een hoekje staan te roken even een straatje om of het park in en flink in het uit ademenen. Beginnen met bewust te genieten van frisse lucht. Een paar mandarijnen in je zak en daar lekker aan peuzelen als nieuwe gewoonte om gezond te beginnen.

Niet stoppen met ongezond eten maar –> Beginnen met mijn lichaam te zien als een tempel, wat ik erin gooi komt er ook weer uit! Geef ik het energie en liefde door puur en echt eten of onttrek ik alle energie uit mijn lijf door het te vermoeien met onherkenbare voeding als suikers, e-nummers, zwaarbewerkte voeding etc.

Niet stoppen met nare relatie of baan maar –> Beginnen met te onderzoeken wat jouw ziel nodig heeft om gelukkig van te zijn. Welke mensen en omgeving hoort daarbij en met welke energie wil je je omringen. Ga je door met relaties of werk wat je leegzuigt, je naar beneden haalt en je dodelijk vermoeid maakt? Of kies je helemaal voor jezelf en ga je beginnen met daar kleine stapjes in te zetten?

Niet stoppen met stressen maar –> Beginnen met tijd voor jezelf te nemen. Zet op je to-do lijstje ook dingen als wandelen, lezen, badderen etc. Hoe meer je het inplant hoe minder ruimte om te stressen!

Begin met tijd voor jezelf!
Begin met tijd voor jezelf!

Als je begint met goede keuzes vervallen de oude automatisch

Je kunt niet beginnen met andere keuzes zonder dat er iets gebeurd bij je oude keuzes. Je hoeft niet te stoppen want dat gebeurd automatisch. Ga je er met de volle 100% voor om jezelf op de eerste plaats te zetten dan kan het niet anders dan dat slechte gewoontes gaan vervagen. Want je lichaam zien als een tempel en vervolgens 10 bier en een frikandel speciaal erin gooien dat strookt niet met elkaar.

Dus waar ga jij mee beginnen?

Wil je ook meepraten over een gezonde en bewuste lifestyle? Meld je dan hieronder gratis aan voor Club Gezondblog. Hierin vind je ook verschillende tools en recepten om het je allemaal een stukje makkelijker te maken.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl