LIFE

Liever geen pijnstillers bij griep

Griep pijnstillers

Last Updated on: 4th februari 2021, 07:43 pm

Het gebruik van koortsverlagende en pijnstillende medicamenten (paracetamol en aspirine) bij griep heeft nadelige gevolgen. Het gebruik leidt niet alleen tot een langere duur van de infectie – en een daarmee gepaard gaande toename van de virusverspreiding – maar heeft zelfs extra griepdoden tot gevolg.

Wetenschappers van de McMaster University in Hamilton (Canada) baseerden hun bevindingen op een dierstudie uit het jaar 1982. Het bleek dat fretten vatbaarder waren voor griepvirussen wanneer hun lichaamstemperatuur werd verlaagd met koortstillende medicijnen of het afscheren van hun vacht. De wetenschappers gebruikten de gegevens om een schatting te maken van de toename van het aantal humane griepgevallen onder invloed van koortsverlagende medicijnen.

Het gebruik van dergelijke medicamenten zou in de Verenigde Staten leiden tot een jaarlijkse  significante toename van het aantal griepgevallen met 5%. Per jaar overlijden 41.000 Amerikanen (vooral ouderen) aan de gevolgen van griep. Dit betekent dat medicijngebruik bij griep jaarlijks zo’n tweeduizend extra griepdoden tot gevolg kan hebben.

Koorts is een normale lichaamsreactie en is noodzakelijk om virussen te bestrijden. Hoewel koortsverlagende medicijnen symptomen kunnen verlichten, lijken ze meer kwaad dan goed te doen.

Bron: ncbi.nlm.nih.gov

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl