LIFE

‘Vrouwen die zon ontwijken gaan eerder dood’

Zonnen is gezond

Last Updated on: 9th april 2016, 10:49 am

Vrouwen die tijdens de zomer nooit zonnen, hebben tweemaal zo veel kans om vroegtijdig te sterven dan vrouwen die dagelijks in de zon vertoeven. Dat zijn de opmerkelijke resultaten van een grootschalig Zweeds onderzoek onder 30.000 vrouwen gedurende twintig jaar.
Wetenschappers van het Karolinska Instituut in Zweden vrezen dat richtlijnen van de overheid die de bevolking adviseren om de zon te vermijden meer kwaad dan goed doen. Blootstelling aan ultraviolette zonnestralen wordt veelal in verband gebracht met het onstaan van huidkanker. Uit de zon blijven, luidt dan ook het advies van overheden in Noord-Europa maar volgens de Zweedse onderzoekers is dat net geen goed idee.

Vroegtijdige dood

Vrouwen die zonlicht mijden, lopen een verhoogd risico om kwaadaardige melanomen te ontwikkelen en hebben zelfs tot tweemaal meer kans om vroegtijdig te sterven aan om het even welke aandoening, inclusief kanker.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D zou de grote boosdoener zijn. Vitamine D wordt in het lichaam aangemaakt na blootstelling aan de zon. Het is reeds bewezen dat een tekort eraan, het risico op diabetes, tuberculose en multiple sclerose verhoogt.

Balans

Een te restrictief advies van de overheid in landen met lage niveaus aan zonlicht, kan een risico vormen voor de gezondheid. Het komt erop neer een goede balans te vinden. Ons lichaam heeft er nood aan om af en toe veilig van de zon te genieten zonder evenwel zonnebrand op te lopen. Personen die toch absoluut zonlicht wensen te vermijden, wordt aangeraden om zeker een vitamine D-supplement te slikken.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde International Journal of Medicine en kan u hier nalezen.

Bron: Ad.nl

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl