LIFE

Optimisten hebben een gezonder hart

Last Updated on: 5th februari 2021, 07:21 pm

Mensen die een optimistische kijk op het leven hebben, hebben een betere cardiovasculaire gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Illinois.

Bij ruim 5.100 vrijwilligers van 45 tot 84 jaar werd aan de hand van zeven kenmerken hun cardiovasculaire gezondheid bepaald.

Er werd gekeken naar bloeddruk, BMI, bloedsuikerspiegel, cholesterol, eetpatroon, lichamelijke activiteit en tabaksgebruik. Daarnaast vulden ze vragenlijsten in waarmee hun geestelijke gezondheid en optimisme werden gemeten.

Gezonder

Hoe optimistischer deelnemers waren, hoe beter hun cardiovasculaire gezondheid bleek te zijn. Optimisten hadden een betere bloedsuikerspiegel en een gezonder cholesterolgehalte. Bovendien waren ze lichamelijk actiever, rookten ze minder vaak en hadden ze een betere BMI.

“De meest optimistische deelnemers hadden een twee keer zo grote kans op een ideale cardiovasculaire gezondheid dan hun pessimistischere leeftijdgenoten”, zegt hoofdauteur Rosalba Hernandez.

“Op populatieniveau vertaalt een klein verschil in cardiovasculaire gezondheid zich al in een significante daling van het aantal sterfgevallen.”

De resultaten van het onderzoek verschenen in Health Behavior and Policy Review.

Bronnen:

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl