EAT Foodfeiten Reviews

Review: E-book de verborgen waarheid over vitaminen en mineralen.

Review Ik las het interessante ebook de verborgen waarheid over vitaminen en mineralen
Onlangs kreeg ik het e-book de verborgen waarheid over vitaminen en mineralen onder ogen. Vanwege mijn interesse in gezondheid en de werking van voedsel had het onderwerp direct mijn aandacht.

Last Updated on: 12th oktober 2022, 08:32 am

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het verhaal begint dat ons eten normaal gesproken voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen zou moeten bevatten. Helaas is dat niet het geval.

Deze tekorten leiden tot een verminderde gezondheid omdat ons lichaam niet krijgt waar het om vraagt. Gealarmeerd door deze boodschap las ik door, omdat ik meer inzicht wil krijgen in de werking en kracht van vitamines en ook omdat mijn gezondheid me aan het hart gaat. Is gewoon gevarieerd eten dan niet genoeg?

De schrijver, die tevens afgestudeerd arts is, Drs. Nick van Ruiten maakt inzichtelijk waarom de kwaliteit van onze hedendaagse voeding tot 50 % is gedaald. Onze intensieve landbouw heeft door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen de grond verarmd. Daarnaast wordt er te vroeg geoogst, waardoor de gewassen niet meer rijpen. Dit heeft tot gevolg dat de hoeveelheid voedingsstoffen en vitaminen ernstig zijn gedaald. Kortom een interessante E-book!

 

Toxische stoffen

Naast dit alles komen de toxische stoffen in de bodem terecht en maken zo het leven voor grond ondersteunende organismen zoals wormen en bacteriën onmogelijk. Deze stoffen zitten ook in ons voedsel. Het is dus zaak om biologisch voedsel te eten en dan nog het liefst biologisch-dynamisch. Ook wordt aanbevolen om groente en fruit te zoeken die volledig onder de zon hebben kunnen rijpen. De schrijver geeft verder nog de tip om bij de winkelier navraag te doen.

Vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn nodig voor het onderhoud van ons lichaam en we kunnen deze niet zelf aanmaken. Het door de overheid aanbevolen eten volgens het model van de schijf van vijf leidt niet tot voldoende inname van deze essentiële voedingsstoffen. Gewoon gevarieerd eten is onvoldoende om de gewenste stoffen binnen te krijgen.

 

Voeding en ziekte

De schrijver behandelt vervolgens het vraagstuk van de toename van chronische ziekten. Volgens de officiële statistieken is slechts 41 % van onze bevolking gezond. Zijn conclusie hierover is dat we ons schijnbaar hebben neergelegd bij een verslechterde gezondheid van de meerderheid van onze bevolking. De meeste ziektes komen door onze leefstijl en hoe we ons lichaam behandelen.

 

Celniveau

Er wordt ingegaan op de vraag of voeding en een verbeterde leefstijl kan zorgen voor een betere gezondheid. Het voedsel dat wij binnenkrijgen wordt uiteindelijk afgebroken tot moleculen en komt in onze cellen terecht. Dit geldt ook voor water en zuurstof. Er wordt gesteld dat, aangezien ons lichaam een verzameling cellen is, ziekte ontstaat als het op celniveau misgaat.

De redenen waarom cellen niet goed functioneren komt door:

  • Tekort aan zuurstof, water of voedingstoffen
  • Geen balans tussen voedingsstoffen
  • Stoffen die de cellen niet nodig hebben of die zelfs giftig zijn

Ook mentale stress heeft een ongunstige invloed op de lichaamscellen. Het antwoord van de medische industrie is om ziektes te bestrijden met medicijnen. Er wordt vaak niet gekeken naar oorzaak van de slechte conditie van de cellen. Wanneer de onderliggende oorzaak van een ziekte dan ook een tekort is aan essentiële voedingsstoffen, dan wordt dit gemis niet opgeheven door de medicijnen. De chemische stoffen belasten daarnaast over het algemeen de cellen nog meer.

 

Kracht van vitaminen

De ‘verborgen’ honger naar essentiële voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en spoorelementen van de cellen moet gewoon gestild worden. Dit is de kernboodschap van het boek. Vitaminen, mineralen en spoorelementen houden ons lichaam gezond, als we er voldoende van innemen en in de juiste samenstelling. Dit gegeven wordt onderstreept door beroemde wetenschappers en door de opkomst van nieuwe takken van wetenschap zoals de Cellulaire Geneeskunde.

Ons lichaam is een biochemische fabriek en heeft dagelijks alle vitaminen en mineralen nodig om gezond te blijven. Zelfs bij een tekort van een vitamine kun je al last krijgen. De dagelijkse inname van voedingsstoffen dient het volgende te bevatten:

  • 15 vitaminen
  • 10 mineralen
  • circa 80 spoorelementen

 

Uitgebalanceerd

Omdat er niet voldoende van deze stoffen in ons eten zit zijn uitgebalanceerde multivitamine tabletten ontwikkeld. De vraag is hoeveel je precies nodig hebt en in welke verhouding. De verschillende vitamines versterken elkaar, net zoals mineralen en vitaminen elkaar ondersteunen. Wanneer de balans echter niet goed is, dan werken de stoffen elkaar tegen.

Het moet dus optimaal zijn afgestemd. Vanuit dit gegeven is de multivitamine ontwikkeld. Onze lichamen hebben min of meer dezelfde stoffen nodig en daarom werken ze voor iedereen. De hoeveelheid multivitamines die je nodig hebt is afhankelijk van:

  • Leeftijd
  • Fysieke conditie
  • Omvang van het lichaam
  • Wat je van je lichaam eist, zowel fysiek als mentaal

De tip die gegeven wordt is dat je je niet moet houden aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), omdat je dan te weinig binnenkrijgt. Om gezond te blijven is een veelvoud hiervan nodig.

 

Bepalen van de juiste hoeveelheid

In het e-book, in samenwerking met FreeChoice gemaakt, staat dat je er op een eenvoudige manier achter kunt komen hoeveel je nodig hebt. Je verhoogt stap voor stap de dagelijks hoeveelheid totdat je een duidelijke verbetering in je energie voelt. Dit zorgt voor een verbeterde gezondheid en kwaliteit van je leven. De mineralen magnesium, calcium en kalium zijn in hogere dosis nodig dan wat in de multivitaminen past, dus een verhoging valt aan te raden.

De multivitaminen hebben de beste werking als ze tijdens of na een maaltijd worden ingenomen, bij voorkeur verdeeld over de dag. Je krijgt het beste resultaat door het dagelijkse gebruik van de multivitamine, dat heeft het e-book de verborgen waarheid over vitaminen en mineralen me duidelijk gemaakt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl