Slaapgebrek
LIFE

‘Slaaptekort kan schizofreniesymptomen geven’

Een slaaponthouding van 24 uur kan bij gezonde personen symptomen geven die op schizofrenie lijken.

Tot die conclusie komt een team van internationale wetenschappers. De resultaten zijn vooral belangrijk voor mensen die ’s nachts werken.
Het onderzoek werd geleid door de University of Bonn en het King’s College in Londen. Volgens de wetenschappers zou slaaptekort ook als model kunnen werken bij het ontwikkelen van medicijnen voor een psychose. Bij een psychose verliest iemand het contact met de realiteit. Dit gaat vaak gepaald met hallucinaties en wanen. Een ‘chronische’ psychose of meerdere psychoses na elkaar kan duiden op schizofrenie.

Onderzoek

Dit nieuwe onderzoek toont nu dat na een slaaponthouding van 24 uur gezonde mensen symptomen van schizofrenie vertonen. “We wisten dat een slapeloze nachten invloed hebben op het concentratievermogen”, legt onderzoeker Ulrich Ettinger uit. “Het was echter een verrassing hoe duidelijk allerlei schizofreniesymptomen aanwezig waren.”
Voor de studie bestudeerden de onderzoekers 24 gezonde proefpersonen tussen de 18 en 40 jaar. Verschillende tests werden uitgevoerd, zowel na een goede nachtrust als na een nacht doorhalen. “Na een nacht zonder slaap waren er duidelijke aandachtsproblemen die overeen komen met klachten bij schizofrenie”, aldus Ettinger.
“Er was sprake van chaos in de hersenen.” De proefpersonen waren na een nacht doorhalen ook gevoeliger voor licht en geluid. Ook hun gevoel voor tijd en geur veranderde. Sommige deelnemers hadden zelfs het idee dat ze gedachten konden lezen of hadden een andere lichaamsperceptie.
De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Neuroscience.
Door: Gezondheidsnet

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet