Foodfeiten Reviews

Tandpasta zonder fluor recensie

tandpasta zonder fluor recensie

Last Updated on: 5th februari 2021, 06:47 pm

Ik lees altijd veel, soms te veel, over wat wel en niet goed voor je lichaam is. Soms is het beter om niet alles te weten maar als je steeds vaker hetzelfde onderwerp tegenkomt dan is het misschien een aanwijzing om er dieper in te duiken!

Als ik het woord fluor hoor dan denk ik gelijk aan tandpasta of aan de tandarts. Weet je het nog, als klein kind kreeg je dan zo’n plastic beugel in met zo’n vieze gel met fluoride. Je moest je mond 5 minuten gesloten houden en dan sijpelde er altijd iets naar je keel… brrrrr.

Het was iets wat er gewoon bij hoorde, iedereen deed het, de tandarts zegt dat het moet, internet was er nog niet, dus niet meer dan normaal dat je met de stroom mee gaat! Nu weten we inmiddels veel meer over wat er allemaal wel en niet goed is voor je lichaam en fluor komt helaas ook voor in het lijstje van “is het allemaal wel waar wat de tandarts verteld”.

Wat is fluor eigenlijk?

Fluor is een afkorting van Fluoride. Fluoride is een anorganische stof, dat houd in dat het niet van een organisme afkomt maar een chemisch product is. Fluor is aan tandpasta toegevoegd omdat het ons gebit beter zou beschermen tegen cariës (gaatjes), maar helaas is dit helemaal geen vaststaand feit. Je schrikt je helemaal rot van alle informatie en onderzoeken die er zijn over het tegendeel van dit verhaal want fuoride is eigenlijk helemaal niet goed voor je. Het is zelfs een giftige stof voor je lichaam en het kan allemaal gezondheidsklachten veroorzaken.

Fluor wordt in sommige landen zelfs nog bij het drinkwater gestopt. In Nederland is dat gelukkig al sinds 1973 verboden. Een van de nare gevolgen van fluoride is dat je IQ met maximaal 7 punten kan verlagen. Dit geldt vooral bij kleine kinderen omdat die hersenen nog in ontwikkeling zijn en die ontwikkeling wordt door fluoride verstoord. Er is hierover een onderzoek gehouden onder de bevolking van twee steden. In de ene stad was er fluoride aan het water toegevoegd en de andere niet. Er zat een duidelijk verschil tussen deze twee steden. De stad waar geen fluoride in het water zat had duidelijk een hoger IQ dan de andere stad. Vooral kinderen onder de 6 moeten heel erg goed oppassen dat ze niet veel fluoride binnen krijgen. Daar heeft het namelijk een sterkere effect op dan op een volwassen persoon. Dat is ook de rede dat er tegenwoordig een waarschuwing op de kindertandpasta staat.

Ook tandartsen adviseren tegenwoordig om tandpasta niet door te slikken maar uit te spugen. Jammer genoeg krijg je evengoed dagelijks de fluoride binnen met het poetsen omdat het door de slijmvliezen wordt opgenomen en daardoor direct in je lichaam terecht komt.  

Wat gebeurt er als je teveel fluoride binnen krijgt?

Verschillende systemen in je lichaam kunnen beschadigd worden door een teveel aan fluoride. Bijvoorbeeld je spijsverterings– en ademhalingssysteem, je bloedcirculatie, bepaalde nierfuncties, leverfuncties, schildklierfunctie, en weer bepaalde hersenfuncties. En het kan zelfs zorgen voor concentratieproblemen, depressie en het aantasten van je zenuwstelsel.

Daarnaast heeft fluoride ook op spiritueel gebied een groot nadeel. Het is namelijk een grote veroorzaker van het verkalken van de pijnappelklier/epifyse. Deze klier wordt ook wel een “spirituele antenne” genoemd of je “derde oog”. Er wordt een belangrijke rol aan toe bedoeld met spirituele functies zoals intuitie, dromen en manifistatie. De pijnappelklier trekt fluor magnetisch aan en dat zorgt ervoor dat deze mooie eigenschappen verloren gaan.

Eigenlijk te gek voor woorden dat er zo weinig over naar buiten wordt gebracht. En dan nog te bedenken hoe lastig het je wordt gemaakt om een tandpasta zonder fluor te kopen. In de supermarkt kan ik het hier nergens vinden en zelfs bij de drogist is het assortiment karig. Gelukkig is er wel genoeg keuze in de natuurwinkel en de online drogisten.

Vindt je het leuk om zelf je cosmetica te maken dan kan je ook een eigen natuurlijke tandpasta maken. De basis ingrediënten zijn baking soda (ook wel zuiveringszout of bicarbonaat genoemd) en kokosolie. Gelijke delen met elkaar mengen (de kokosolie even laten smelten) en je kunt er zo je tanden mee poetsen. Hou je van een frisse mond dan kan je er ook nog een druppeltje etherische olie aan toevoegen.

tandpasta zonder fluor recensie

Kleine tandpasta test

Omdat ik zelf ook altijd gek ben op testen heb ik 4 verschillende natuurlijke tandpasta’s online besteld en met mijn gezin de smaaktest gedaan. 
Ik was zelf ook erg benieuwd naar de citrus variant! De rest van het gezin moest wel “even om”  maar dat heb je met zo’n moeder 🙂

Nu is het natuurlijk zo dat smaken verschillen maar bij ons kwam de Weleda tandpasta (€ 4.99) als beste uit de test. De citrus werd door ons allemaal niet gewaardeerd en de Lavera (€ 2.50) en groene Homeo Fresh (€ 3.99) waren goed te doen.
Het is wel even wennen omdat het “ultra-super frisse effect” ontbreekt maar je tanden voelen wel goed schoon!

Meer informatie over dit onderwerp kan je hier vinden:

Fluor in water

Poisoned babies

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

3 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Net zie ik de tests van de fluor vrije tandpasta’s langs komen. Je schrijft dat je de frisse smaak mist. Probeer dan eens Aloe dent. Perfecte en veel verkochte fluorvrije en chemicalien vrije tandpasta.
    Met vriendelijke groet, Lia er Braake

  • hallo, wij gebruiken de tandpasta van weleda. al jaren, maar mijn dochter denkt dat er toch iets niet in zit om gaatjes te voorkomen.

    de kids en zij zelf hebben nu elke keer gaatjes. hoe denk jij daarover

    • Hallo Ina, Wij poetsen ook al jaren zonder fluor en hebben geen gaatjes meer gekregen. Dat fluor gaatjes zou voorkomen is al lang achterhaald (naast hoe slecht het is voor je lichaam), dus ik zou zelf niet weten wat het dan nog meer kan zijn. Kan het niet zijn dat haar kinderen ouder worden en meer zoete drankjes tussendoor drinken? Vroeger dronken die van mij ook alleen water, nu ze pubers zijn kopen ze zelf frisdrank en (helaas) ook wel eens een energydrankje. Als dat een schooldag rond je tanden blijft broeien dan komen er ook snel gaatjes. Ik druk ze op het hart om na het drinken even goed te spoelen met water om dat te voorkomen…

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl