LIFE

Vermoeide ogen, ook last van?

Je ogen hebben geen rust, voelen pijnlijk aan, je zit constant achter een beeldscherm en aan het einde van de dag heb je moeite om je ogen nog open te houden. Vermoeide ogen dus. Vermoeide ogen komt vaak voor, vooral in deze tijden dat we leven in kunstlicht en achter een beeldscherm. Hierdoor val je ook minder snel in slaap en een slapeloze nacht werkt ook niet mee voor frisse ogen. Als je weet wat de oorzaak is kun je die aanpakken, en als je je herkent in de symptomen kun je die aanpakken.

De oorzaken

Vermoeide ogen pc
Vermoeide ogen pc

Beeldschermen
De grootste oorzaak, naar mijn mening. Tegenwoordig brengt iedereen veel tijd achter een pc, telefoon, zowel zakelijk als privé. Je langdurig inspannen achter een beeldscherm brengt niks goeds voor je ogen.

Het licht
Je ogen zijn gewend aan daglicht. In kantoren werk je vaak in kunstlicht en in combinatie met een beeldscherm is dit niet goed. Je beeldscherm is fel en niet natuurlijk en je omgevingslicht ook niet. Daarnaast mis je ook de vitaminen die je ogen uit daglicht halen. Je ogen moeten steeds weer ‘wennen’ aan het daglicht als je je kantoor uitloopt, terwijl dat juist andersom hoort te zijn. Je ogen moeten juist het daglicht waarderen en het kunstlicht vervelend vinden. Naast kunstlicht is schemerlicht ook niet goed. In de late avond in het donker nog wat bladzijdes lezen in dat spannende boek? Of nog even snel op je telefoon? Dit is echt een no go…

De lucht
Werken in een droge lucht zorgt voor droge ogen, een veel voorkomend symptoom van vermoeide ogen. Het is belangrijk om in de juiste lucht te leven. Als je bijvoorbeeld binnen werkt moet je er dus voor zorgen dat er veel schone lucht is. Dit kan je bevorderen door de ramen open zetten. Frisse lucht is prettig voor de ogen. De airconditioning en verwarming drogen je ogen uit. Maar buiten is de lucht ook niet optimaal met alle uitlaatgassen. En wat dacht je van een ritje in je auto met de kachel of airco aan? Dan voel je meteen al dat je ogen droger worden.

Slaaptekort
Een goede nachtrust is erg belangrijk. Dit is het moment dat je ogen kunnen rusten van alle inspanningen van de dag. Stress helpt ook niet. Van stress word je sneller moe en als je ook nog een slechte nacht achter de rug hebt gehad zullen je ogen snel vermoeid raken.

Eventuele brilafwijking
Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar als je een bril hebt kan het zijn dat je glazen niet meer goed zijn. Als je te lang loopt met verkeerd opgemeten glazen zullen je ogen daar snel last van krijgen.

Lenzen
Oudere lenzen of lenzen met een verkeerde passing kunnen ook een oorzaak zijn van droge ogen. Heb je lenzen dan is het fijn om een flesje met speciale druppels bij je te dragen om bij te druppelen.

Heb jij er ook last van?

Er zijn veel soorten symptomen die bij vermoeide ogen horen, daarom kan het moeilijk zijn om zelf te bedenken dat je vermoeide ogen hebt. Maar als de symptomen in onderstaand rijtje je erg bekend voorkomen kan je er vanuit gaan dat je vermoeide ogen hebt.

De symptomen:

 • Pijnlijke ogen
 • Tranende en/of droge ogen
 • Brandend gevoel
 • Dubbel en/of wazig zien
 • Hoofdpijn
 • Gevoelig voor veel licht
 • Moeite met focussen op iets

Wat te doen tegen vermoeide ogen

Er zijn veel manieren die de ogen weer rust kunnen geven, waardoor je vermoeide ogen verminderen. Hier een aantal tips op een rijtje.

 • Zorg voor voldoende rust. In je slaap komen je ogen erg tot rust, maar ook als je gewoon even 5 minuten je ogen dicht doen. Probeer dit regelmatig te doen op een dag. Als je vaak achter je computer zit, bijvoorbeeld een kantoorbaan is deze tip erg van belang.
 • Ben je een brildrager dan heb je daglenzen die je ogen rust en een fris gevoel geven. Als je liever geen lenzen wilt dragen zijn er ook speciale oogdruppels die de
  Vermoeide ogen en voeding
  Vermoeide ogen en voeding

  klachten laten afnemen en je oog weer herstelt.

 • Als je een bril draagt is het handig om een nieuwe oogmeting te laten doen. Hier kan ook de oorzaak zitten, een verkeerde brilsterkte.
 • Probeer vaker te knipperen. Zo worden de ogen automatisch wat verfrist en wordt het traanvocht weer aangevuld.
 • Als je veel achter de computer zit, helpt het om het licht van je scherm minder fel te zetten. Dat scheelt vaak al een heleboel.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht in huis/op je werk.
 • Vitamine A is erg belangrijk voor je ogen. Vul deze vitamine voldoende aan door onder andere spinazie, vis en wortelen te eten.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken