EAT Foodfeiten

Koffie slecht? Niet volgens deze onderzoeken!

Koffie slecht voor je? Niet volgens deze studies!

Vijf koppen koffie per dag is goed voor het hart

Een nieuw onderzoek toont aan dat het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag goed voor het hart is. Dat blijkt uit onderzoek van het Kangbuk Samsung ziekenhuis in Seoul, volgens diverse media.

De onderzoekers hebben 25.000 Koreanen opgedeeld in groepen die geen koffie, één kop koffie, drie tot vijf koppen koffie en meer dan vijf koppen koffie per dag drinken. Zij hadden allen geen hartproblemen aan het begin van het onderzoek.

Aan het einde van het onderzoek had de groep die drie tot vijf koffie per dag dronk het minste last van hartproblemen. De mensen die koffie dronken hadden bovendien minder calcium in de kransslagaders. Calcium in die aders kan zorgen voor hart- en vaatziekten.

De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek voor de relatie tussen koffie en het hart. “Hoewel dit onderzoek aantoont dat er een mogelijk verband is tussen koffieconsumptie en het ontwikkelen van verstopte slagaders, is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en te begrijpen wat de reden is voor het verband.”

Koffie mogelijk goed voor netvlies

Een dagelijks kopje koffie is mogelijk ook goed voor je ogen. Het voorkomt een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van verslechterd netvlies door glaucoom, ouder worden of diabetes.

Een onderzoek bij muizen uitgevoerd door wetenschappers van de Cornell University laat dit zien. Het effect wordt veroorzaakt door het antioxidant chlorogeenzuur. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agriculturual and Food Chemistry.
Het netvlies is een van de meest metabool actieve weefsels in het lichaam. Het vraagt veel zuurstof en is vatbaar voor oxidatieve stress. Een tekort aan zuurstof en de productie van vrije radicalen zorgt voor schade en vermindert het gezichtsvermogen.
Voor de studie werden de muizen blootgesteld aan stikstofmonoxide, dit veroorzaakt oxidatieve stress en vrije radicalen. De muizen die behandeld waren met chlorogeenzuur ontwikkelden als gevolg van de blootstelling echter geen netvliesschade.

Koffie en Parkinson, diabetes, prostaatkanker

Volgens hoofdonderzoek Chang Y. Lee geeft het onderzoek ons meer inzicht in de gezondheidsvoordelen van natuurlijke voeding. “Koffie is de meest populaire drank in de wereld en we begrijpen steeds beter welke voordelen het heeft. Eerder onderzoek liet al zien dat koffie de kans verkleint op chronische aandoeningen als de ziekte van Parkinson, diabetes, prostaatkanker, de ziekte van Alzheimer en andere cognitieve achteruitgang.”
Vervolgonderzoek moet uitwijzen of we door het drinken van koffie het zelfde effect krijgen als bij de behandeling met chlorogeenzuur. Onderzoekers weten dat chlorogeenzuur wordt opgenomen via de spijsvertering, maar het is nog onduidelijk of het ook daadwerkelijk het netvlies bereikt. Als dit zo is dan kan koffie de ogen ‘beschermen’. Ook oogdruppels met chlorogeenzur vormen een mogelijkheid.
Door: Gezondheidsnet via Nu.nl

Koffie helpt terugkeer borstkanker voorkomen

Koffie helpt de groei van tumoren onderdrukken. Bovendien vermindert het bij vrouwen die behandeld worden met tamoxifen het risico dat de kanker terugkomt. Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de Zweedse Lund Universiteit en de University of Bristol.

Eerdere onderzoeken wezen er al op dat je dieet, waaronder het drinken van koffie, de ontwikkeling van borstkanker kan beïnvloeden. In deze studie keken de onderzoekers zowel naar proefpersonen als naar borstkankercellen in het laboratorium.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 1.090 vrouwen met borstkanker. Hieruit bleek dat patiënten die elke dag minstens twee koppen koffie dronken kleinere tumoren hadden. Bovendien hadden zij minder hormoongevoelige tumoren.

Verminderde celdeling

Vijfhonderd patiënten werden behandeld met het medicijn tamoxifen. Bij degenen die dagelijks zeker twee kopjes koffie dronken bleken tumoren minder vaak terug te komen,

Voor het celonderzoek bestudeerden de wetenschappers wat er gebeurde als ze cafeïne en koffiezuur – twee stoffen die in koffie zitten – toevoegden aan borstkankercellen. De cellen bleken minder snel te gaan delen en eerder te sterven, voor in combinatie met tamoxifen.

Groei dwarsbomen

“Dit toont aan dat deze stoffen effect hebben op de borstkankercellen en signaalroutes dwarsbomen die de kankercellen nodig hebben om te kunnen groeien”, aldus de onderzoekers.

Hoewel ze zowel bij patiënten als op celniveau hebben laten zien dat koffie het effect van een behandeling met tamoxifen versterkt, benadrukken ze het belang van het gebruiken van voorgeschreven medicatie.

Houd je daarnaast toevallig van koffie, dan is dat mooi meegenomen. “Twee koppen per dag is al voldoende om het verschil te maken.”

Foto door: Zach Inglis via Flickr.com

Bron: Nu.nl

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken