Waarom is online veiligheid tegenwoordig zo belangrijk voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van veel mensen
Inspiratie LIFE

Waarom is online veiligheid tegenwoordig zo belangrijk voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van veel mensen?

De computer is een veilige omgeving. Hier heb je privégegevens opgeslagen en bewaar je foto’s. Als deze veilige omgeving betreden wordt door hackers op oplichters, kun je erg schrikken en kan het zelfs je mentale weerbaarheid aantasten.

Hoe voorkom je dat je geestelijk in de knel raakt door online niet veilig te zijn?

Veilig op vakantie

Veiligheid is overal belangrijk, maar zeker op vakantie. Veilig reizen gaat tegenwoordig ook om veilig online zijn. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de openbare wifi in restaurants of je hotel niet altijd veilig is? Dat is niet de schuld van het hotel of restaurant, maar komt doordat iedereen die daar komt het wifi-wachtwoord weet.

Als er een hacker in het hotel zit of een tafeltje naast je heeft geboekt in een restaurant, kan deze hacker bij jouw gegevens komen. De oplossing? Je VPN locatie veranderen via een VPN-dienst. Met een VPN voorkom je dat een hacker bij jouw gegevens kan komen via de wifi. Het idee dat je veilig kunt internetten onderweg zou je gemoedsrust moeten geven op je reis. Zie het als een online reisverzekering tegen hacken.

Online oplichters

Oplichters bestonden al voordat het internet bedacht is. Maar sinds de uitvinding van het wereldwijde web, is het voor oplichters steeds interessanter om mensen online op te lichten. De drempel is online veel lager en oplichters hoeven mensen niet direct te confronteren. Je kunt online bijvoorbeeld:

  • opgelicht worden met verdachte links in e-mails;
  • opgelicht worden via phishing;
  • opgelicht worden met een neppe webshop waar je nooit je producten onvangt.

Oplichten kan zelfs je vertrouwen in mensen in het algemeen schaden. Denk daarbij aan de meest bekende oplichter ter wereld op dit moment, de Tinder Swindler.

Inmiddels geeft Tinder zelfs een waarschuwing voor zulke oplichters op hun app. Zo adviseert de app geen geld te sturen naar je dates of op te letten als er investeringsadvies wordt gegeven door een date. Op die manier probeert Tinder te voorkomen dat gebruikers schade ondervinden van oplichters die actief zijn op de datingapp.

De impact van hacken

Hacken en oplichten heeft een enorme impact op mensen en bedrijven. Hacken kan ervoor zorgen dat je schaamte ervaart om je ‘dom’ was om gehackt te worden. Vergeet alleen niet dat hackers steeds slimmer worden in jouw gegevens stelen en dat het iedereen kan overkomen. Zelfs overheden en hele grote bedrijven trappen wel eens in een hack!

Hoewel hacken iedereen kan overkomen, is het effect ervan alsnog enorm Voor bedrijven kan het betekenen dat ze veel geld verliezen of klanten boos maken door te laat opdrachten af te leveren. Persoonlijk kun je ook financieel schade leiden, of zoals bij de Tinder Swindler, je vertrouwen in mensen verliezen.

Online scherp zijn en jezelf beschermen met virusscanners, slimme wachtwoorden, een VPN en oplettendheid om niet overal op te klikken, helpt je enorm om al je gegevens te beschermen en er zo voor te zorgen dat je ook geestelijk gezond en vitaal blijft. Het is tenslotte het belangrijkste in ons leven.

 

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken