LIFE

Welke pollenallergieën zijn er de komende maand te verwachten?

hooikoortsradar

Last Updated on: 5th augustus 2021, 04:36 pm

Een pollenallergie: óf je hebt er wel eens van gehoord, óf je behoort (jammer genoeg) tot één van de 400 miljoen mensen wereldwijd die er in de lente- en zomermaanden last van heeft. Omdat er zoveel verschillende soorten pollen zijn die voor een allergische reactie kunnen zorgen – ook wel bekend als hooikoorts, hebben we de meest voorkomende pollen in de komende maanden voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn pollen?

hooikoortsradarPollen is een andere naam voor stuifmeel. Dit stuifmeel wordt veroorzaakt door bloeiende bloemen, planten en grassen. Dit zijn voortplantingsorganen van een mannelijke plant en worden verspreid door de wind en insecten, om uiteindelijk op een vrouwelijke plant te belanden. Maar dat is niet de enige plek waar dit stuifmeel belandt: helaas komen ze tot grote ergernis van mensen met een hooikoortsallergie, ook heel gemakkelijk op de handen en het gezicht terecht. Met als gevolg zo’n vervelende snotneus, jeukende ogen en eindeloos niezen.

Wanneer komen pollen in de lucht?

Helaas komen de meeste pollen in de lucht wanneer je lekker naar buiten wilt om van het mooie weer te genieten, namelijk in de lente- en zomermaanden. Sommige grassen bloeien zelfs zo vroeg of lang, dat het niezen al in februari kan beginnen. Het hooikoortsseizoen loopt gewoonlijk tussen februari en oktober, met een grote piek in de maanden mei en juni.

Welke pollen zijn het meest actief in augustus en september?

Gelukkig komt het hooikoortsseizoen in de komende maanden langzaam tot zijn einde. Toch zijn er nog steeds een aantal soorten pollen te vinden in de lucht, waardoor vooral mensen met een graanallergie of boompollenallergie de pineut zijn. De maisplant staat dan namelijk volop in bloei, net als loofboom de Es. Maar ook wanneer je last hebt van een onkruid allergie zijn deze maanden geen pretje: de kruidachtige plant bijvoet staat dan namelijk in bloei, en helaas bevindt deze zich op enorm veel plekken in Nederland.

Hooikoorts tips

Het hooikoortsseizoen overleven? Dat doe je met de volgende hooikoorts tips.

  • Voorbereid zijn op hooikoortsklachten? Meld je aan voor de hooikoorts radar en ontvang een melding wanneer de omstandigheden veranderen in jouw regio. 
  • Heb je lang haar? Steek het op! Want ook daar komt het stuifmeel gemakkelijk in terecht. Zo kun je vermijden dat de pollen in je gezicht belanden.
  • Hoe verleidelijk het ook is: wrijf niet in je ogen bij jeuk. Helaas zal de jeuk daardoor alleen maar erger worden. Gebruik in plaats daarvan een koud, nat washandje of een koud kompres om de jeuk de baas te zijn.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl