Paleo recept
Foto credits: https://flic.kr/p/hipZ1d
Dieet ervaringen EAT Koolhydraatarm Paleo

100% Paleo of de regels wat oprekken?

Steeds vaker zie ik Paleo specialisten opstaan met een commercieel belang. Zij promoten producten en recepten die eigenlijk helemaal niet Paleo-proof zijn… tenminste… als je uitgaat van het dieet van onze voorouders. Want daar is Paleo immers op gebaseerd. Maar is dat wel nodig? Of kunnen we de regels zo oprekken dat we nog wel een positief gezondheidseffect realiseren en toch kunnen genieten van het leven?

Ik leef zelf nu al een tijdje volgens de Paleo levensstijl… tenminste… het overgrote deel van de tijd. En hoewel ik me uitgebreid heb verdiept in de materie en zelfs al fantastische resultaten heb behaald, beschouw ik mezelf nog niet als Paleo specialist. Die eer is nog steeds toebedeeld aan Mitchel (auteur van De Paleo Revolutie). Maar op basis van de kennis die ik heb, zie ik steeds vaker recepten voorbij komen die eigenlijk helemaal niet zo Paleo-proof zijn. Ze zijn iets gezonder gemaakt en worden vervolgens met de stempel ‘Paleo recept’ op internet verspreid. Kan dit door de beugel of is nu dit dieet ook al commercieel geworden?

Om antwoord op deze vraag te krijgen moeten we even kijken naar de oorsprong van het Paleo dieet.

Het oorspronkelijke Paleo dieet

Het Paleo dieet is ontstaan in de jaren ’70 (lees hier meer over het ontstaan van het Paleo dieet) Het Paleo dieet is gebaseerd op de eetgewoonten van onze voorouders 10.000 jaar geleden. Volgens de onderzoekers is de manier waarop ons lichaam voeding verwerkt in de afgelopen 10 jaar nauwelijks veranderd. Dat in tegenstelling tot onze eetgewoonten. Die conclusie is reden geweest om te onderzoeken of ons lichaam beter om zou kunnen gaan met een dieet dat gelijk is aan ons dieet in die tijd… een zogenaamd paleolithisch dieet.

Het oorspronkelijke dieet bestond in die tijd uit (30%) vlees en vis, groenten, fruit en af en toe noten. Dat aten we in de meest pure vorm. Vlees werd niet bewaard met conserveringsmiddelen en fruit werd niet besproeid met landbouwmiddelen om de oogst veilig te stellen. We aten in die tijd geen graan, zuivel of bijvoorbeeld zout.

Hoe zit het dan met de huidige Paleo recepten?

Ik kom veel recepten tegen waar ingrediënten zitten, waarvan ik zeker weet dat onze voorouders die niet in deze vorm consumeerden. Denk aan amandelmelk of amandelmeel… Onze voorouders zouden enorme hoeveelheden amandelen moeten onderwerpen aan een ingenieus bewerkingsproces om een glas amandelmelk te kunnen produceren. Ook zie ik het niet voor me dat er 10.000 jaar geleden een caveman een Paleo pannenkoek maakte… of een Brusselse wafel met warme kersen. Je snapt wel wat ik bedoel 😉

Maar maakt dat het slecht? Moeten we dan alleen maar hompen vlees en groeten eten? Zelf denk ik van niet. Volgens mij is het prima om af en toe iets lekkers te eten en al helemaal als je dat maakt van gezonde(re) ingrediënten. Het is in deze tijd bijna niet vol te houden om 100% Paleo proof te eten. Maar er zijn een aantal zaken waar je extra voorzichtig mee moet zijn of die je zelfs moet mijden.

De échte no-go’s die je zou moeten mijden

Transvetten

De echte boosdoeners in deze tijd zijn de ‘Transvetten’. Deze zijn per definitie niet goed. Je gaat er niet dood van, maar je moet je er bewust van zijn dat het echt slecht is voor je lichaam. Hoe minder vaak je transvetten eet, hoe beter het voor je lichaam is. Transvetten zitten in de volgende zaken

  • Gefrituurd voedsel (patat, frikandellen, enzovoorts)
  • Koek en snoep
  • Chips
  • Bakkerij producten (croissants)

In vlees en melk zitten ook transvetten die eigenlijk al in de maag, van bijvoorbeeld de koe, worden geproduceerd. Dit zijn andere transvetten dan die ik hierboven beschreef. Deze transvetten lijken zelfs een positief effect te hebben op onze gezondheid.

Suikers

De andere ‘grote’ boosdoener is suiker. Bijna niet meer weg te denken uit ons dieet… zelfs al zou je het willen. Het zit tegenwoordig zelfs in vlees als conserveringsmiddel, al is dat in zeer kleine hoeveelheden. Suiker zorgt voor insulinepieken en als je je lichaam maar lang genoeg blootstelt aan grote hoeveelheden suiker (ook de suikers die in brood en frisdrank zitten), zal je lichaam niet meer goed reageren op deze suikers. Dan kan al dat suiker leiden tot diabetes. Samen met de transvetten zijn de suikers de grote dikmakers.

Probeer suikers dus zoveel mogelijk te mijden! Ook zoetstoffen zijn funest voor je lichaam! Geloof me… als je een beetje je best doet, kun je binnen 3 weken gewend zijn aan suikervrije koffie of thee zonder suiker. Zaken als brood schrappen is wel iets moeilijker, maar zeker noodzakelijk binnen het Paleo dieet.

Waar zit dan de rek binnen het Paleo dieet?

Er zullen nu vast een aantal Paleo fanaten misselijk worden van woede… maar natuurlijk kun je het Paleo dieet nuanceren en nog steeds gezond leven. En dit zijn de recepten waar ik het over heb. Je gebruikt dan geen normaal bakpoeder, maar ingrediënten zoals amandelmeel, biologische honing en kokosolie voor je taartjes en muffins. Het is gezonder dan de normale ingrediënten, maar nog steeds niet iets wat je iedere dag zou moeten eten.

Het is OK-ish qua gezondheid, maar je kunt jezelf en je gezin op deze manier af en toe lekker verwennen met iets zoets en het is veel gezonder dan het ‘normale’ recept. Veel van deze recepten/gerechten zijn zo lekker dat niemand zal vermoeden dat het ‘gezonder’ is dan normaal. Ik weet zeker dat ik mijn zoontje Finn niet in verlegenheid zou brengen als ik hem de onderstaande muffin op school zou laten trakteren 😉


Waarom zou amandelmeel dan minder goed zijn dan een ‘gewone’ amandel? Dat heeft te maken met de vorm waarin je de amandel eet. Als de amandel gemalen en gedroogd is, zal het zijn energie veel sneller vrij geven dan wanneer je lichaam de fijngekauwde amandel eerst moet afbreken.

Conclusie en de lekkerste Paleo-gedoog-recepten

Dit is puur gebaseerd op mijn eigen mening en interpretatie. Ik ben van mening dat 100% Paleo in deze tijd bijna niet haalbaar is. Ook ben ik van mening dat je moet genieten van het leven en dat af en toe een lekkere traktatie daarbij hoort. Ik heb zelf gemerkt dat als je eens per week gewoon echt iets lekkers eet, het niet direct al je vooruitgang teniet doet. Geniet, maar doe het dus met mate… geniet overigens ook van de heerlijke 100% Paleo proof recepten! Die kunnen ook fantastisch smaken! Bekijk ons overzicht van de beste Paleo boeken. Wil je op de hoogte blijven van lekkere recepten? Schrijf je hieronder dan ook in op onze nieuwsbrief!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken