Inspiratie LIFE

8 tips voor de eerste stap van het gebaande pad af

Last Updated on: 27th december 2017, 08:44 am

Met mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad hoop ik mensen te kunnen inspireren. Mensen die iets anders willen, die altijd al een bepaalde droom hebben gehad. Het is geen zelfhulpboek met een stappenplan. Maar toch zijn er uit de 18 verhalen wel een aantal praktische aanwijzingen te halen. Want als je van het gebaande paf af wilt, waar begin je dan? Hieronder krijg je 8 concrete tips van de mensen die ik interviewde.

1. Schrijf alles op

Antoinette werd in Thailand getroffen door het lot van straatolifanten en zette een project op om dat onder de aandacht te brengen. Zij werkt altijd met schriftjes. Daarin schrijft ze alles wat met het project te maken heeft, op. Maar ook een berichtje aan zichzelf: “Waag het niet om het uit je hoofd te zetten!” Dat heeft geholpen. Het is nu ruim tien jaar later en voor een nieuw project in Zuid-Afrika heeft ze weer een schriftje. Ook daarin heeft ze weer bemoedigende aantekeningen opgeschreven voor zichzelf. Toen ik begon met het plan voor mijn boek, heb ik een opschrijfboek met een harde kaft gekocht en daar een mooie kaart op geplakt. Alle aantekeningen van gesprekken (zie 3), gedachten en brainstorms heb ik daarin gezet, met de datum erbij. Af en toe bladerde ik terug zodat ik weer op ideeën kwam. Doe jij jezelf morgen een mooi boekje cadeau?

2. Elke dag minstens 5 minuten

Het plan voor mijn boek begon met een gesprek met de schrijfster Manon Sikkel. Dat waren de eerste aantekeningen in mijn boekje (zie 1). Zij gaf mij de tip om elke dag minstens vijf minuten te nemen om iets aan mijn plan te doen. Een gesprek erover, een boek lezen, een afspraak maken, wat dan ook. Maar houd het vuurtje gaande. En ze zei ook dat als je na een jaar je plan nog niet hebt uitgevoerd, je er beter mee kunt stoppen. Dan lukt het kennelijk niet, of is de tijd nog niet rijp. Veel van de door mijn geïnterviewden gaven aan een jaar voorbereiding te hebben gehad bij hun stap van het gebaande pad af. Ikzelf heb mijn boek in tien maanden geschreven en ben er in die tijd inderdaad bijna dagelijks mee bezig geweest, ook al was het maar met een enkel telefoontje.

3. Praat er over met anderen

Een van de methodieken die ik in mijn boek beschrijf, is Durftevragen. Kern daarvan, vertelde Herman Dummer, is dat als je vragen durft te stellen, je zult merken dat mensen bereid zijn je te helpen. Dat klinkt heel simpel, maar het is cruciaal om iets voor elkaar te krijgen. Zolang je alleen met je schriftje blijft zitten, ook al doe je dat 5 minuten per dag, gebeurt er niets. In de Creatiespiraal, een andere methodiek die ik beschrijf, heet dat de fase van ‘uiten’. Marinus Knoope vergelijkt dat met de bloei in de cyclus van de fruitboom. Wat van binnen is voorbereid, wordt nu zichtbaar voor de wereld. Je moet er dan wel zelf in geloven. Deel je plan met anderen, praat erover. En laat je niet van de wijs brengen door alle jamaars die je ook te horen krijgt. Vraag om concrete tips en namen van personen die je weer verder kunnen helpen. En noteer alles in je schriftje of boekje (zie 1).

4. Voor- en nadelen

Voordat gitarist en zanger Tim Akkerman de beslissing nam om de band DI-RECT te verlaten, nam hij twee A4-tjes waar hij de voordelen en nadelen opschreef. Een goede manier om letterlijk op een rijtje te krijgen waarom je een beslissing wel of niet zou nemen. Daarna nam hij een nieuw blad en probeerde hij van elk nadeel een voordeel te maken. Voor hem was een nadeel dat bovenaan stond, het financiële risico. Hij nam voor lief dat hij misschien weer een baan zou moeten nemen. Door de voor- en nadelen op deze manier af te wegen, kan ook blijken dat er teveel nadelen zijn en je je plan moet veranderen of uitstellen.

5. Mindmap en moodboard

Om in kaart te brengen wat je precies wil met je plan of je droom, is een mindmap of woordwolk een goede manier. Je zet je droom in het midden en schrijft daaromheen alles wat daarmee te maken heeft. Alle associaties die in je opkomen schrijf je in steekwoorden op of in kleine tekeningetjes. Ik maakte een mindmap over Margriet, de fictieve ideale lezer van mijn boek. Als je droomt van een B&B of een webwinkel kun je ook een moodboard maken: een collage van plaatjes en tekstjes die voor jou passen in je droombeeld. Daarmee maak je voor jezelf helder wat je wilt.

6. Businessplan

Wil je een eigen onderneming opstarten of zzp’er worden, maak dan van tevoren een businessplan. Toen Frank en John op zoek gingen naar een plek om een B&B van te maken, werkten ze  uit wat de bezettingsgraad zou moeten zijn en hoeveel ze voor de overnachtingen zouden moeten vragen. Hoewel dat voor een deel nattevingerwerk was, zeggen ze achteraf, bleek het toch aardig te kloppen. Het geeft je een idee hoe realiseerbaar je plan zakelijk gezien is en waar je op moet sturen. Meer over businessplannen schrijven vind je hier.

7. Pakket van eisen

Wat Frank en John ook deden, was van tevoren een pakket van eisen opstellen. Ze hadden bedacht waar de locatie die ze zochten, aan moestvoldoen. Locaties waarbij ze niet alle hokjes konden aanvinken, vielen daardoor af. Als je van tevoren voor jezelf bedenkt wat je minimum- en maximumeisen zijn, kun je voorkomen dat je plan een kant opgaat die je niet wilt, of dat je droom later toch niet is wat je ervan verwachtte.

8. Uitproberen

Toen Evert en Inge bedachten dat ze meer zingeving wilden in het leven op hun boot, door mensen uit een hospice een dag mee te laten varen, probeerden ze dat eerst een dag uit. Na die dag wisten ze zeker dat ze dat wilden en begonnen ze het verder te gaan organiseren. Dat leidde later naar Stichting Vaarwens. Als je een bepaalde droom hebt, kijk dan of je een soort snuffelstage voor jezelf kunt regelen. Vraag aan iemand die iets vergelijkbaars doet, of je een dag mee kan lopen. Of begin klein, zonder meteen financieel veel risico te lopen. Toen Lisette haar baan had opgezegd om taartdecoratieworkshops te geven, deed ze dat eerst met de middelen die ze al had en meubels die ze tweedehands had gekocht. Met de inkomsten van de eerste cursussen deed ze de volgende investeringen.

En natuurlijk:

Laat je inspireren door de 18 verhalen in mijn boek en de 9 methodieken om je te helpen het gebaande pad te verlaten. Bij elke methodiek is een eerste oefening om te ervaren of het iets voor je is.[vc_row][vc_column][vc_message color=”success” message_box_style=”3d” style=”round” message_box_color=”success” icon_fontawesome=”fa fa-check”]

Dit is een gastblog van Hanneke. Wil je meer weten over Hanneke klik dan hier.

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Hanneke Kiel-de Raadt

Hallo, ik ben Hanneke en ik schrijf het liefst over persoonlijke verhalen van mensen. Wat ik zo interessant vind aan interviewen is de verrassende verhalen die mensen te vertellen hebben; hun dromen, passies en manieren van denken. Achter elk gezicht schuilt wel een mooi verhaal, of het nou gaat over het werk dat je doet, de dromen die je als kind had, of de hobby waar je helemaal warm voor loopt. Die verhalen probeer ik naar boven te halen. Daarnaast heb ik een boek geschreven met 18 verhalen over mensen die het gebaande pad verlaten hebben en hun hart volgden. Er staan ook 9 aanpakken in die je kunnen helpen bij eerste stap. Het boek heet "Dit wil ik".

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl