Dit wil ik
Dit wil ik
Inspiratie LIFE Werk

Wat wilde jij worden als kind?

In de interviews die ik afneem, stel ik vaak deze vraag. Niet iedereen kan zich een concreet beroep herinneren, maar velen wel. Het antwoord op die vraag kan vaak tot mooie nieuwe inzichten leiden.

Veel jongens willen politieagent of brandweerman worden, veel meisjes juf of stewardess. Als je daar aan terugdenkt, komt vaak een gevoel van: ach, wat wist ik er toen van? Of een gevoel van teleurstelling, dat je die heldhaftige droom niet hebt waargemaakt en IT-er bent geworden. Want welk kind heeft dat als droom? Ik denk dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. Dat die kinderdromen een doorkijkje naar de toekomst kunnen geven. Want waarom wilde je politieagent of stewardess worden? Welk beeld had je er toen bij? Wat zag je jezelf precies doen?

Dromen waarmaken

In mijn boek Dit wil ik! staan een paar voorbeelden van mensen die hun droom waarmaakten. Tim Akkerman wilde van muziek zijn beroep maken. Dat lukte al heel vroeg toen hij bij een muziekwinkel ging werken, later werd hij muzikant en dat is hij nog steeds. Kim wilde als klein meisje al balletdanseres worden. Zij maakte die droom waar, maar kwam er rond haar dertigste achter dat ze nooit had stilgestaan bij de vraag: en wat daarna? Haar stap van het gebaande pad van de ballet was er een van afscheid nemen. Mildred was gestopt met haar baan als communicatieadviseur bij een gemeente om zich fulltime aan de kinderen te wijden. Toen ze weer wilde gaan werken, stelde ze zich de vraag wat ze ook alweer als kind wilde worden. Dat was moeder en juf. Moeder was ze al en juf wordt ze nu.

Politieagent

Ik interviewde ooit een adviseur op het gebied van IT innovatie. Hij wilde als kind politieagent worden, zoals heel veel jongetjes, zei hij een beetje schamper, want dat was hij dus niet geworden. Ik vroeg hem wat hem daarin aantrok. Hij zei: “Ik wilde graag mensen helpen en ik wilde het goede doen.” “Dat doe je nu in je werk toch ook?” zei ik. Zo had hij er nog niet tegenaan gekeken. Het ligt voor de hand om het te zien als een mislukte droom. Dat is jammer, want als je er anders tegenaan kijkt, kan het je interessante ontdekkingen opleveren.

Workshop

Laatst stelde ik deze vraag ook in een workshop voor een groep werkzoekenden. Ze konden zich dat allemaal herinneren, in een eerste rondje noemden ze een beetje lacherig: straaljagerpiloot, gymjuf, stewardess, operazangeres, sterrenkundige, kapster en bioloog. Ook hier het beeld van: dat is dus mislukt. Met een mindmap liet ik ze uitzoeken wat er bij dat beroep hoorde. Wat zag je jezelf doen? Waar was het? Wie waren er bij? Wat had je aan? Vervolgens liet ik ze er met andere ogen naar kijken: welke eigenschappen, talenten en kwaliteiten horen bij dat beroep en welke koppeling met nu kun je maken?

Inzicht

Een van de deelnemers kwam er toen achter dat van alle kenmerken die ze had opgeschreven bij haar droomberoep operazangeres, ze op één na alle kenmerken herkende in haar vorige baan. Alleen hard zingen niet, maar dat kon ze onder de douche doen. Maar bijvoorbeeld wel: reizen, mensen ontroeren, creativiteit, muzikaliteit, mooie kleding en in de spotlight staan. Een man die wat ontgoocheld zei dat piloot in zijn leven al snel een onbereikbare droom was gebleken, herkende wel de kwaliteiten ervan: doelgericht zijn, risico nemen, discipline, mensen op weg helpen. De vrouw die stewardess wilde worden, herkende daarin al haar passies: mensen helpen, gastvrijheid, eten, mooie kleding, verre reizen maken. Het was een nieuwe manier van naar zichzelf kijken.

Shinen

Ik wilde vroeger schrijver worden. Ik wilde verhalen vertellen, andere mensen daarmee raken, een concreet boek in handen hebben, waardering krijgen. Die droom heb ik onlangs waargemaakt met mijn boek Dit Wil Ik. Maar die eigenschappen herken ik verder in mijn werk ook: Ik vertel de verhalen van andere mensen, ik maak concrete boeken en tijdschriften voor bijzondere gelegenheden, ik raak mensen daarmee en dat geeft mij waardering. Ik laat andere mensen ‘shinen’, om maar een nieuw Nederlands woord te gebruiken. Ik ben erachter gekomen dat dat is wat ik het liefste doe en wat ik goed kan. Andere mensen in het zonnetje zetten.

Wat was jouw droom als kind? En denk erom: het gaat om een droom en toen je klein was, dus prinses of tovenaar kan ook! Bedenk eens welke kwaliteiten daar voor jou bij hoorden: misschien leer je dan ook meer over jezelf, je drijfveren en je passie! 

Dit is een gastblog van Hanneke. Wil je meer weten over Hanneke klik dan hier.

 

Over de auteur

Hanneke Kiel-de Raadt

Hallo, ik ben Hanneke en ik schrijf het liefst over persoonlijke verhalen van mensen. Wat ik zo interessant vind aan interviewen is de verrassende verhalen die mensen te vertellen hebben; hun dromen, passies en manieren van denken. Achter elk gezicht schuilt wel een mooi verhaal, of het nou gaat over het werk dat je doet, de dromen die je als kind had, of de hobby waar je helemaal warm voor loopt. Die verhalen probeer ik naar boven te halen. Daarnaast heb ik een boek geschreven met 18 verhalen over mensen die het gebaande pad verlaten hebben en hun hart volgden. Er staan ook 9 aanpakken in die je kunnen helpen bij eerste stap. Het boek heet "Dit wil ik".

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken