Duurzaamheid LIFE

Invloed van goede verlichting op je gezondheid

Invloed van goede verlichting op je gezondheid

Last Updated on: 12th april 2023, 10:12 am

Het wordt nog wel eens onderschat dat verlichting een hele belangrijke rol speelt op de gezondheid en de welzijn van de mens. Het is zeker van belang om hiermee rekening te houden bij de keuze om een specifieke ruimte te verlichten. Het is immers de verlichting die een bepalende rol heeft op uitstraling van een vertrek en in mindere mate de aankleding hiervan. Het is dan ook goed om rekening te houden met de invloed van goede verlichting op je gezondheid, bij het maken van je keuzes hierin.

De invloed van licht op onze mindset

De invloed van licht op onze mindset is voor veel mensen zeer herkenbaar. Als je wakker wordt met daglicht, geeft dit een energiek gevoel. Op het moment dat je wakker moet worden als het buiten nog donker is, zal dit vaak veel lastiger gaan. Dit is dan ook de reden dat mensen het in de winterperiode lastiger vinden om hun bed uit te komen.

Een vergelijkbaar effect zie je met de effecten als daglicht in een woning of in een kantoorruimte kan schijnen. Je bent dan veel meer in staat om je beter te concentreren en betere prestaties te leveren. Dit komt omdat we met ons bioritme automatisch reageren op het ritme van dag en nacht. Als we hierin meegaan voelen we onszelf gezonder en energieker. Licht bevordert de concentratie, de eetlust en verlaagt het stressniveau.

Welke verlichting voor een gezond leefklimaat binnenshuis?

Het bovenstaande brengt ons naar de keuze voor geschikte verlichting binnenshuis. Helaas zal immers niet op iedere plek voldoende licht van buitenaf naar binnen schijnen en kunnen we niet zonder kunstlicht. Er zijn hier gelukkig flink wat keuzemogelijkheden in. Het is immers voor je welzijn en gezondheid van groot belang om te kiezen voor verlichting die past bij de doelstelling van het gebruik van een specifieke woonruimte. Bij het kiezen voor passende verlichting voor een gezond leefklimaat binnenshuis kun je onderscheid maken tussen basisverlichting (voor het volledig verlichten van een ruimte), taakverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Als je een ruimte als kantoor gebruikt, zal je hiervoor kiezen voor directe lichtbronnen dus voor taakverlichting. Hiermee zorg je voor goede, functionele verlichting om “taken” zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Als je een ruimte op een sfeervolle manier wilt inrichten, zal je de keuze maken voor indirect licht. Hierbij is vaak sprake van weerkaatsing van verlichting via de muur en/of plafond wat een mooi sfeervol effect geeft. Een andere sfeervol effect geeft diffuus licht. Dit is verlichting die helemaal niet rechtstreeks een ruimte in zal schijnen maar volledig via de lampenkap of armatuur. Tot slot kan er gekozen voor accentverlichting om een specifiek element in de inrichting (een meubelstuk of schilderij) van extra licht te voorzien. De belangrijkste basis van je keuze voor verlichting is dat het aansluit op je gezondheid en welzijn.

Verlichting voor in huis aanschaffen

Als je een beeld hebt welke verlichting je wilt aanschaffen, kun je op zoek gaan naar een geschikte invulling hiervan. Het is zeker niet noodzakelijk om hiervoor de hoofdprijs te betalen. Als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een staande vloerlamp, zal in een webshop van een discounter prima kunnen slagen en hiermee voorkomen dat je onnodig veel moet betalen. Het hoeft immers helemaal niet duur te zijn om geschikte verlichting aan te schaffen waarbij je bij het maken van je keuze rekening houdt met je gezondheid en welzijn.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl