Last Updated on: 4th februari 2021, 09:38 pm
Het advies van het Voedingscentrum is om tenminste één keer per week vette vis te eten. Zalm eten wij Nederlanders het meeste, maar we zijn ook dol op zoute haring, makreel of sardines. Het maakt geen verschil of je verse vis eet of vis uit de diepvries of uit blik.
Lukt het jou om wekelijks vis op je menu te zetten?
Of ben je geen fan van vis, dat kan natuurlijk ook. Vis is niet voor niets één van de bouwstenen voor een gezond leven. Het levert genoeg voordelen voor je gezondheid op.
Ten eerste zit vis bomvol met belangrijke vitamines. Denk aan vitamine D voor het behoud van o.a. sterke botten en een sterk gebit. Vitamine B2 voor je huid, om minder futloos te zijn en om scherp te kunnen zien. Vitamine B12 geeft je de nodige energie en is goed voor je immuunsysteem en zenuwstelsel. En wat dacht je van vitamine A die ook je weerstand een boost geeft en tevens je gezichtsvermogen ondersteunt? Naast al dat vitaminegeweld zitten er in vis ook mineralen, zoals jodium, fosfor en seleen, en ijzer.
Omega-3-vetzuren
De grootste gezondheidswinst is echter te danken aan de visvetzuren DHA en EPA. Onze voeding bevat niet altijd voldoende omega-3-vetzuren waardoor het eten van vis/vetzuren de cirkel rond maakt. De visvetzuren zijn goed voor de ogen, de hersenen, het hart en de bloedvaten. Er wordt zelfs gezegd dat het één keer week eten van vis ten opzichte van minder dan eens per maand samenhangt met een 10% lager risico op een beroerte … en met zelfs een ongeveer 15% lager risico op het overlijden aan bepaalde hartziekten!
Voedingssuppletie
Een visje in de pan, uit de oven of op de barbecue is natuurlijk héérlijk. Maar als je begaan bent met de visstand in de oceanen, geen visliefhebber bent of gewoon door de week de tijd niet hebt om in alle rust een visje te gaan staan bakken, is voedingssuppletie een goede mogelijkheid.
Er zijn verschillende merken die gezuiverde vis in (soft) capsules verwerken en kwalitatief hoogstaande producten leveren. En dan zo gemaakt dat je geen vieze vissmaak in je mond hebt, dus geen last krijgt van oprispingen. Voor kinderen vanaf 3 jaar, voor vegetariërs en veganisten, ook voor de vrouw in het bijzonder!
Reageer