Last Updated on: 8th december 2020, 06:52 pm
Burn-out wat is het?
Een burn-out overkomt je niet van vandaag op morgen maar gaat heel geleidelijk. Meestal is het een gevolg van ophoping van stress, soms gaat er een fase van geconstateerde overspannenheid aan vooraf. Heeft een arts geconstateerd dat je overspannen bent en je luistert niet naar die eerste waarschuwingen tijdens de overspannen fase dan is een burn-out meestal het gevolg. Vaak heeft een burn-out met werk te maken maar het kan ook zijn dat je een aanhoudende stress situatie hebt in privé situaties zoals zorg voor een zieke, geldzorgen of bijvoorbeeld zware studiebelasting. Dit laatste is ook een reden dat veel jongere tegenwoordig last hebben van een burn-out. Als er geen periodes van rust tussen de stress periodes in zitten dan kan je lichaam zich niet herstellen en raken je reserves op.
Burn-out symptomen en klachten
Een burn-out is vaak een combinatie van verschillende burn-out klachten en symptomen:
- Moeheid
- Prikkelbaarheid
- Piekeren
- Niet tegen drukte/herrie kunnen
- Vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen
- Labiel
- Onzeker
- Verdrietig
- Opgejaagd gevoel
- Stress gevoel
- Onrustig
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Spierpijn
- Buikpijn
- Slaapproblemen
- Hyperventilatie
Burn-out of overspannen?
Gelukkig betekenen deze klachten niet meteen dat je een burn-out hebt want deze klachten komen ook overeen met de symptomen van overspannen zijn. De diagnose van een burn-out wordt vaak pas bij klachten langer dan zes maanden gesteld. Het is dus een goede zaak om er snel bij te zijn, de stress symptomen te herkennen en maatregelen te nemen.
Of je een burn-out krijgt hangt ook af van je persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld iemand bent die een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt of moeilijk nee kunt zeggen dan is de kans een stuk groter dan een langdurige stress situatie uitmondt in een burn-out.
Ook als je het lastig vindt om hulp te vragen en moeilijk je gevoelens kunt uiten is het extra belangrijk om bovenstaande burn out symptomen in de gaten te houden.
Burn-out herstel
Als je al thuis zit met een burn-out of de diagnose overspannen maar nog niet in een traject zit via de bedrijfsarts dan zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt doen voor je herstel.
Doe niets. De eerste periode doe je even helemaal niets! Je lichaam is uitgeput, het voortdurende doordenderen heeft je energie letterlijk opgeslorpt en dat betekent slapen, slapen en nog een slapen.
Doe niets wat MOET. Misschien krijg je het advies om te gaan schilderen, wandelen, muziek te maken etc. als dit voor jou voelt als moeten doe het dan liever niet. Kijk of je bij jezelf kunt voelen of hetgeen wat je wilt gaan doen iets is wat jij wilt doen of wat een ander van je verwacht. Dat geldt ook voor het huishouden, koken etc. alles wat niet voelt als een eigen keuze laat je even zitten.
Vermijd drukte. Denk dan aan drukke gelegenheden, feestjes etc maar ook drukke mensen die je energie kunnen opslurpen. Kies bewust met wie je je tijd wilt delen en let op dat uitjes of bezoeken niet te lang duren! Neem afscheid voor de vermoeidheid toeslaat. Dit is op het begin nog lastig maar al doende kom je achter je grenzen.
Breng regelmaat aan in je dag. Na de eerste periode is het belangrijk om weer wat regelmaat aan te brengen in je dagen. Sta op een vaste tijd op, stap in de douche, kleed je aan en plan iets wat je fijn vindt om te doen. Ga ook weer op tijd naar bed! Je hebt je slaap nog steeds hard nodig.
Geef aandacht aan je lichaam. Leren aanvoelen wat je nodig hebt gaat samen met voelen, en goed voelen kun je alleen als je contact hebt met je lichaam. Dit kun je leren door meer aandacht te geven aan je binnenkant. Dat kan door middel van meditatie, yoga, mindfulness oefeningen, wandelen etc. En laat jezelf verwennen door bijvoorbeeld een massage, voetreflexbehandeling, dagje sauna of wat jou dan ook het gevoel geeft gepamperd te worden.
Ga aan de slag met je adem. In periodes van stress ga je vaak onbewust oppervlakkig en snel ademen. Dit houdt de stress in je lichaam in stand en houdt je herstel tegen. Door bewust te gaan ademen met behulp van een ademcoach ga je meer gebruik maken van je ademcapaciteit. Daarnaast kun je met een verbonden ademsessie oude trauma’s en stress letterlijk los laten en uit je lichaam ademen.
Verbeter je conditie. Let op, hiermee bedoel ik niet dat je heel fanatiek gaat sporten. Dan val je weer in dezelfde valkuil als waardoor je in deze situatie terecht bent gekomen. Lichaamsbeweging helpt zeker om te herstellen van een burn out maar intensief sporten werkt het tegenover gestelde. Kies voor wandelen, yin yoga, rustig fietsen, zwemmen etc.
Reageer