LIFE

Dit is dé manier om van je koude handen en voeten af te komen!

koude handen voeten

Last Updated on: 28th oktober 2021, 01:11 pm

Nu de zomer ten einde loopt worden de dagen niet alleen korter maar ook kouder. Voor alle koukleumen onder ons is dat geen pretje. Met verkleumde handen op de fiets of met ijsklompjes naar bed, je kent het maar al te goed, dat zou je weleens een jaartje over willen slaan. Voordat je je koffers pakt en een enkeltje zon boekt, moet je eerst dit eens even lezen. Let maar eens op, deze winter kom jij heerlijk warmpjes door!

Dit zijn de oorzaken van koude handen en voeten

Maar eerst is het goed even in de medische materie van koude voeten en handen te duiken, hoe komt het toch dat de ene persoon fluitend door weer en wind fietst en de andere persoon het liefst bij 15 graden al een dikke winterjas aan trekt. 

Dat heeft alles te maken met je bloedsomloop. Doordat het voor jou lichaam lastig is om het bloed door de kleinste haarvaatjes te laten stromen voel je de kou het eerst in je vingers, je tenen, het topje van je neus en je oren. Maar waarom wil die bloedsomloop bij jou niet goed op gang komen? Check het onderstaande rijtje van mogelijke oorzaken. 

Spieren

Hoe meer spieren hoe meer je lichaam te verbranden heeft. Dat is ook een belangrijke reden dat vrouwen het vaak kouder hebben dan mannen. Mannen hebben over het algemeen nu eenmaal meer spierweefsel dan vrouwen. 

Vitamines en ijzer

Heel belangrijk voor je bloed: ijzer en vitamine b12. Heb je hier een tekort aan dan voel je je niet alleen snel moe maar heb je het ook snel koud. Ben je vegetariër of veganist dan is het belangrijk hier extra goed op te letten. IJzer en b12 tref je vooral aan in dierlijke producten (vette vis, mosselen, biefstuk) en producten van dierlijke afkomst (eieren, zuivel).

Syndroom van Raynaud

Jouw bloedvaten reageren heel snel op een plotselinge daling van de omgevingstemperatuur. Met als gevolg dat je slagaders te snel samentrekken en de bloedtoevoer naar je handen en voeten plotseling stopt. Eerst worden je vingers wit, dan rood en vervolgens paars. Gelukkig is deze ziekte niet gevaarlijk, zaak is om je handen en voeten goed warm te houden (hieronder lees je hoe☺).

Schildklier, diabetici

Ook kan de oorzaak aan een te trage werking van je schildklier liggen, mogelijk heb je een tekort aan schildklierhormonen met o.a. koude handen en voeten, moeheid en sombere buien tot gevolg. Bij diabetes patiënten kunnen de bloedvaten beschadigd raken, waardoor ook zij sneller last hebben van de kou. Ga altijd langs de huisarts mocht je twijfels hierover hebben. 

De ultieme oplossing tegen koude handen en voeten

De techniek staat voor niets en daar wordt in de kledingwereld tegenwoordig volop gebruik van gemaakt. Jouw leven wordt voortaan comfortabeler met verwarmde onderhandschoenen en verwarmde sokken van Heatperformance. Lees je dat nu goed? Jawel, verwarmde kleding, het bestaat echt!

Verwarmde sokken

Hoe heerlijk, sokken die warm worden met 1 druk op de knop. In verwarmde sokken zijn heel subtiele dunne warmtegeleiders verwerkt die je niet ziet en niet voelt tijdens het dragen. Net boven je enkel ziet een zakje voor een oplaadbare batterij, deze houdt je voeten tot maar liefst 8 uur warm in de laagste stand. Een lange kantoorzitdag voor de boeg? Een verre autorit of een winterwandeling door het bos? Voortaan houdt niets of niemand je meer tegen!

Sokken met een verwarming kun je in diverse uitvoeringen vinden. Zo kun je voor je wintersport kiezen uit speciale verwarmde skisokken en voor die herfstachtige dagen waarbij het net niet koud genoeg is, bestaan er speciale dunne verwarmde sokken voor in je normale schoenen. 

Wil je je batterij niet in je sok bewaren? Dan kun je een heel handige verlengkabel aanschaffen zodat je de batterijen in je broekzak kunt bewaren. Deze batterijen zijn overigens heel klein zodat ze je niet in de weg zitten tijdens het dragen. In 4 uur tijd laat je ze weer volledig op voor een volgende keer. Je kunt natuurlijk ook een extra paar batterijen aanschaffen, dan weet je zeker dat jij deze winter heerlijk kunt genieten van warme voeten, waar je ook bent, wat je ook doet. 

Verwarmde handschoenen

Bij de handschoenen zijn de warmtegeleiders over de rug van de vingers en je hand verwerkt. Met één druk op de knop voel je je handen binnen 30 seconden heerlijk warm worden. Verwarmde handschoenen zijn ook nog eens waterdicht, dus perfect voor jouw ski-week of voor tijdens een regenachtige dag op de fiets. Verwarmde handschoenen zijn er in allerlei soorten: verwarmde skihandschoenen, motorhandschoenen of fietshandschoenen. En wil je toch liever je eigen favo handschoenen bij die mooie winterjas dragen? Kies dan voor de verwarmde onderhandschoenen, deze zijn gemaakt van een licht elastische dunne stof, waardoor je ze prima onder je eigen handschoenen of wanten kunt dragen.

De batterij zit heel subtiel verwerkt in de manchet van je handschoen, in een speciaal daarvoor gemaakte pocket die afsluitbaar is met een waterdichte rits. De krachtige ion-lithium batterij is zo klein dat hem nauwelijks voelt zitten tijdens het dragen. 

Voetenbadjes, wisselbaden, nóg meer bewegen, nóg dikker aankleden, dat alles is vanaf nu verleden tijd. Met heerlijk verwarmde handschoenen en sokken kom jij deze winter comfortabel en warm door!

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl