Duurzaamheid Gezin LIFE

Gezond leven in het groen 

regenton

Last Updated on: 12th april 2023, 10:09 am

Inmiddels is bij een groot deel van de bevolking doorgedrongen dat je zelf veel aan je gezondheid kan doen. Gevarieerd eten is lekker en zorgt er voor dat je de juiste voedingstoffen binnenkrijgt, ook antioxidanten die ervoor zorgen dat de kans dat je een welvaartsziekte krijgt verkleinen. Door voldoende beweging kan je tot op hoge leeftijd ervoor zorgen dat je spieren en pezen soepel blijven en jij je gewoon fitter voelt. En vergeet nooit dat ook je hart een spier is en dat trainen daarvan een goed idee. 

Rust is belangrijk

Een punt waar vaak minder op wordt gelet is het gebrek aan rust dat veel mensen tegenwoordig hebben in de hectische maatschappij waarin we leven. Stress is nog immer een vaag begrip als er wordt gekeken wat de medische wereld over dit verschijnsel weet. Het is echter wel duidelijk dat de geestelijke en lichamelijke gevolgen van stress zeer ernstig kunnen zijn. Rust vinden in je leven is dan ook erg belangrijk en vaak is er al een mogelijkheid op zeer korte afstand van je woning: een natuurlijke tuin.

Terug van grijs naar groen 

Als je door de vaak smalle straten van het oude centrum van een dorp of een stadje loopt, besef je dat er daar geen ruimte was voor een tuin van enige omvang. Toch werd er vroeger en ook heden ten dage altijd een poging gedaan om wat groen in de omgeving te brengen. Een bloembak of een geveltuin kunnen al het verschil maken en de sfeer duidelijk verbeteren. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd een eengezinswoning met een flink stuk tuin aan de rand van de stad de norm. 

Het groen uit de tuin verdween daarna steeds meer om plaats te maken voor tegels, grint en beton. Een terras waar je niets aan hoeft te doen, leek aantrekkelijker. Maar inmiddels beseft men weer dat het juist het groen is waarin de rust gevonden wordt. Dat mag best een natuurtuin zijn waar alles niet in rijtjes staat geordend maar de natuur ook haar gang kan gaan. Dat is prettig voor de plaatselijke vogels, insecten  en andere fauna, maar ook voor jou omdat daar de rust is te vinden.

Denk ook aan het milieu 

Een echte tuin in de stadse omgeving zorgt er ook voor dat de temperaturen worden gemodereerd. Het scheelt al gauw een paar graden omdat een groene tuin de temperatuur kan verlagen in de zomer en in de winter de vorst tempert. Ook kan een tuin het regenwater beter opvangen dan een terras van tegels of beton. 

In deze tijd dat de regenval soms ontbreekt en dan weer zeer overvloedig is, wordt deze in het algemeen zo snel mogelijk afgevoerd naar het riool. Omdat water kostbaar is, moeten er betere opties zijn. Een ton kopen om het regenwater op te vangen is dan een mogelijkheid. Met een relatief klein dak van een schuurtje of een tuinhuisje kan je al voldoende opvangen voor de verzorging van een middelgrote tuin. Dat bespaart niet alleen kostbaar drinkwater maar is ook beter voor de planten en de bodem.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl