EAT Foodfeiten

Een ei, hoort fipronil erbij?

Fipronil en eieren

Kort geleden zijn de eieren negatief in het nieuws gekomen. Dat komt door het stofje fipronil, waarmee veel eieren besmet mee zijn geraakt. Nu is er al veel uitgelegd in het nieuws, maar toch is de onzekerheid over de eieren nog niet weg. Er is namelijk aangegeven dat alle eieren die nu in de supermarkt liggen goed zijn, maar aan de andere kant breidt de lijst van besmette boerderijen zich nog uit dus het is toch nog niet helemaal opgelost.

Misschien daarom wel even fijn om het uit te leggen door veel voorkomende vragen te beantwoorden. Want wat is fipronil? Is het echt zo giftig dat het je gezondheid kan aantasten?

Vraag #1: Wat is fipronil?

Fipronil is een bestrijdingsmiddel om insecten te doden. Het werkt ook tegen vlooien, teken en mijten bij dieren.

Vraag #2: Wat gebeurd er als ik een besmet ei heb gegeten?

Fipronil is niet heel erg schadelijk, maar wordt toch wel als matig giftig beschouwd door De Wereldgezondheidsorganisatie. Als je maar één besmet ei hebt gegeten hoef je niet meteen in paniek te raken, want zo snel is het niet meteen giftig voor je. Alleen als je veel besmette eieren hebt gegeten wordt de hoge dosis een risico. Onderstaande symptomen kunnen dan voorkomen:

  • Overmatig transpireren
  • Misselijk- en/of duizeligheid
  • Hoofd- en/of buikpijn

Deze verschijnselen zullen snel verdwijnen zonder schadelijke gevolgen voor je gezondheid.

Vraag #3: Hoeveel besmette eieren heb ik kunnen eten zonder gevaar te lopen?

Er wordt beweert dat je tot 4 eieren per week kan eten (een kind die jonger dan 4 jaar is mag maximaal 2 eieren). Zo loop je geen enkel risico dat je gezondheid in gevaar is.

Vraag #4: Hoe weet ik of mijn gekochte eieren besmet zijn?

Op elk ei staat een code. De code begint met het cijfer 0, 1 of 2. de 0 staat voor biologisch ei, de 1 voor vrije-uitloopei en de 2 voor scharrelei. Daarna staat het land van herkomst. Vervolgens staat de code van het bedrijf en het stalnummer. Soms komt het ook wel eens voor dat er één of meerdere X-en opstaan, dit is gewoon geldig. Het nummer van de eieren waar je acuut last krijgt van de symptomen is 2-NL-4015502. Je kan dus simpelweg kijken op je ei of dit nummer erop staat.

Vraag #5: Hoe zijn de eieren besmet geraakt met fipronil?

Best een logische vraag, want het is niet normaal dat eieren in aanraking komen met gif. Het heeft te maken met het schoonhouden van de boerderijen. Veel boerderijen hebben dat laten doen door een bekend bedrijf in Nederland. Voor zover er bekend is heeft dat bedrijf met opzet fipronil gebruikt om de stallen schoon te maken. Hierdoor is er zoveel fipronil in de eieren terecht gekomen dat het acuut gevaarlijk werd voor de gezondheid. Want het rare aan dit verhaal is, in november 2016 was er al fipronil aangetroffen, maar te weinig dat het als een gevaar werd gezien. Ze zouden het alleen gebruiken om de stallen schoon te maken en de eieren zouden dus geen gevaar lopen.

Vraag #6: Hoe is het vanaf november 2016 tot stand gekomen?

In november heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een anonieme tip kregen dat het gif was gevonden op een boerderij. De boerderij beweerde het alleen te gebruiken om stallen mee schoon te maken, dus het zou niet in de eieren terecht zijn gekomen.

In juni kon je overal lezen over de besmette eieren, want nu was het fipronil een gevaar geworden voor de gezondheid. Het anti-luis middel van het bedrijf zou door veel andere boerderijen zijn gebruikt, en ja, hier werd ook fipronil aangetroffen in de eieren. Na breder onderzoek zijn 180 boerderijen stilgelegd en begin augustus werden alle eieren uit de supermarkten gehaald.

Halverwege augustus is de eierverkoop in de supermarkten hersteld. De schade bedraagt tientallen miljoenen.

Vraag #7: En nu?

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de hele situatie. Vragen zoals waarom het middel niet eerder bekend was geworden wil de overheid beantwoord hebben. Ze hopen dat ze dit onderzoek aan het einde van het jaar afgerond is.

Dus, moeten we ons nog zorgen maken? Het ergste hebben nu gehad. De supermarkten zitten er bovenop en er wordt uitgebreid onderzoek gedaan door de overheid. Je kan nog alert zijn op de eicode als je het nog niet helemaal vertrouwd, maar er kan nu weinig meer mis zijn met de eieren in de supermarkt. Je gezondheid zal niet meer in gevaar lopen vanwege gekochte eieren en ook ik eet weer eieren met een gerust hart!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken