Water drinken gezond
EAT Foodfeiten

Water drinken, waarom dit een must is!

Water drinken, de meeste mensen weten wel dat water goed voor je is, maar waarom is dat nou zo?

Voordelen van water drinken

 • Mooiere huid

De gifstoffen in je lichaam zorgen ervoor dat je huid onrustig, droog en onzuiver wordt. Door veel water te drinken worden de gifstoffen sneller verwijderd en zul je snel kunnen genieten van een stralende huid.

 • Houd je vochtbalans op peil

Water is een belangrijk onderdeel in je lichaam. Het regelt de transport van voedingsstoffen maar helpt bijvoorbeeld ook om voeding te verteren. Drink dus genoeg water zodat je lichaam normaal kan functioneren en je vochtbalans stabiel blijft.

 • Goed voor je hersenen

Bijna 80% van je hersenen bestaat uit water dus dit moet je goed aanvullen. Als je vochtbalans op pijl is kun je je beter concentreren en lever je beter werk op.

 • Lekkere combinatie: Spa met fruit
  Lekkere combinatie: Spa met fruit

  Vermindert hongergevoel

Ervaar jij vaak een hongergevoel? Probeer dan eerst 2 glazen water te drinken en wacht dan even. Vaak is je lichaam in de war, je hebt geen trek maar je hebt dorst!

 • Helpt je afvallen

Water geeft je een vol gevoel. Zo eet je minder als je voldoende drinkt en heb je geen vervelend hongergevoel. Ook verwijderd water afvalstoffen die blijven hangen in je vetcellen. Zo val je heel simpel toch wat af!

 • Vervangt frisdranken en andere suikerhoudende dranken

Deze vult goed het vorige punt aan. Als je veel water drinkt, drink je dus ook minder suikerhoudende drankjes zoals cola of vruchtensappen. Door deze dranken kom je veel aan, dat komt door alle suikers en andere slechte toegevoegde stoffen.

 • Minder vermoeid

Als je te weinig water drinkt kan je meteen een gevoel van vermoeidheid ervaren. Dit gebeurd wanneer je 2% te weinig water in je lichaam hebt en dan gaat je energieniveau meteen al met 20% naar beneden. Dus een extra glas per dag en je voelt je al meteen energieker!

 • Reinigt je lichaam en helpt organen

Water verwijdert afvalstoffen dus veel water drinken helpt je tijdens een detox. De nieren zijn erg belangrijk in het proces van ontgiften. Ze hebben genoeg water nodig om je lichaam schoon te maken en alle afvalstoffen af te voeren naar je blaas zodat ze uiteindelijk je lichaam weer uit zijn.

 • Kleinere kans op hartaanval

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het drinken van water de kans verkleint op een hartaanval. Mensen die minimaal 5 glazen water per dag drinken hebben 40% minder kans op een hartaanval dan mensen die 2 glazen per dag drinken.

Hoeveel water drinken per dag

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water en ons bloed zelfs rond de 90% net zoals onze hersenen. Je moet dus genoeg drinken zodat je niet uitdroogt. Het verschilt per persoon hoeveel je precies moet drinken. Een man van 1.90m heeft meer vocht nodig in vergelijking met een vrouw van 1.70m. Voor vrouwen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water rond de 2 liter per dag en voor mannen rond de 3 liter.

Er zijn wat uitzonderingen wanneer je meer moet drinken dat dit gemiddelde. Denk aan sporters of mensen die fysiek zwaar werk dagelijks doen. Als je zo druk in beweging bent is het logisch dat je meer water nodig hebt want je droogt sneller uit. Hete zomerdagen zijn ook een uitzondering. Je gaat dan erger transpireren dus verliest meer vocht dan normaal. Daarom is het belangrijk om goed te letten op hoeveel water je drinkt.

Wanneer heb je een tekort aan vocht?

Als je gewoon voldoende water drinkt kan je niet snel een tekort aan water krijgen. Maar vooral tijdens warme dagen kan het wel sneller voorkomen omdat je meer transpireert en dat vergeet. Als je dan niet let op genoeg water drinken kan je snel een tekort aan water krijgen.

Je kan heel goed aan je lichaam merken wanneer je te weinig vocht binnen krijgt. Je kan dan last krijgen van de volgende symptomen:

 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Vermoeid
 • Duizelig

Wanneer je echt te weinig water drinkt kan je lichaam uitdrogen. Dit gebeurd wanneer je al 2% te weinig water in je lichaam hebt! Je kan last hebben van ademhalingsproblemen maar je kan zelfs flauwvallen. In de hitte komt het vaak voor dat mensen flauw vallen door de combinatie van warmte en te weinig drinken.

Het is voor de rest niet schadelijk, behalve als je juist teveel water drinkt in een korte periode. Je bloed wordt te snel verdund en dat is je lichaam niet gewend. Acuut teveel aan water in je lichaam wordt ook wel watervergiftiging genoemd. Zorg er dus goed voor dat je drinkt op regelmatige tijden verspreid over de dag.

Tips om meer water te drinken

Door deze makkelijk toepasbare tips kan je nooit te weinig water drinken en hou je het de hele zomer uit!

 • Leuk je water op!
  Leuk je water op!

  Vind een ritme. 2 tot 3 liter water drink je niet zomaar op. Zorg ervoor dat je het drinken verspreid dus bijvoorbeeld 2 glazen in de ochtend, een glas bij elke maaltijd en in de avond ook nog wat glazen water.

 • Zet het water wat je moet drinken al klaar. Zo zie je hoeveel je nog moet drinken en kun je het gemakkelijk bijhouden.
 • Als je weet dat je niet zo let op het drinken van water kun je ook een herinnering aanzetten op je telefoon. Zo kom je nooit aan een tekort!
 • Water zit ook in andere producten zoals watermeloen. Als je al dat water even zat bent zoek het vocht dan in iets anders.
 • Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Zo kun je die elke keer weer vullen.
 • Houdt bij hoeveel je al hebt gedronken. Tegenwoordig zijn er handige apps waarmee je dit kunt bijhouden.
 • Gooi 2 of 3 ijsklontjes in je drinken. Zo krijg je weer wat extra water binnen zonder dat je het zo erg doorhebt.
 • In je eten kan je ook wat extra water toevoegen.
 • Ben je het gewone water zat dan kan je ook waterkefir maken of je water wat opleuken met fruit.

Kraanwater, filters of flesjes?

Kan je gewoon kraanwater blijven drinken of is bronwater een beter idee of is het een idee om een waterfilter aan te schaffen?
Nederland is een land van veel regels en wetten dus heeft ook een drinkwaterbesluit, hierin staat waaraan ons drinkwater aan moet voldoen. Snel gezegd staat er ongeveer in dat er een maximaal percentage aan chemische stoffen en bacteriën in mag zitten, denk daarbij ook aan lood, koper, fluoride en nitriet. Daarnaast moet het er zuiver uitzien en geen nare bijsmaak hebben en mag het geen schadelijke stoffen voor het milieu bevatten.

Hier wordt dus allemaal rekening mee gehouden en daarom kunnen we stellen dat ons kraanwater zuiver is. Er zit wel een smaakverschil aan het water in verschillende delen van het land maar dat komt door de hardheid.

Heb je een lage weerstand, ben je zwanger of ziek dan kan je het beste gefilterd water gebruiken. Maar natuurlijk ook als je zelf in de gaten wilt houden wat je binnen krijgt. Het zal niet de eerste keer zijn dat we niet precies weten wat ergens in gaat en dat je daar na jaren achter kom (denk maar aan de light producten en de transvetten).

Redenen om je water te filteren kunnen zijn:

 • Smaak, gefilterd water smaakt zachter
 • Troep, er blijken toch nog heel wat medicijn resten in ons water te zitten waar je last van kan krijgen
 • Kalk, gefilterd water verminder kalk in je lichaam

Daar zijn meerdere methodes voor van goedkoop tot heel veel euro’s, dat hangt natuurlijk af van je doel en je portemonnee. Dit zijn verschillende opties:

 • Flessen bronwater, let er wel op dat het echt bronwater is!
 • Een Alka Stick, met deze kan je onderweg per glas je water reinigen en optimaliseren
 • Een waterfilterkan, een voordelige oplossing maar wel minder krachtig in werking dan de volgende 2 oplossingen
 • Een filter op je kraan

Ik ben benieuwd hoe jij je water drinkt. Gewoon uit de kraan of misschien één van bovenstaande opties?


Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

 • Ik drink water uit de kraan of mrt wat blaadjes kruiden uit mijn tuin erin. Maar overweeg al jaren een filter aan te schaffen… weet nog niet zo goed welke filter. Liefst een waarmee ook plastic deeltjes uitgefilterd kunnen worden. Geen idee of dat kan. Dat moet ik nog een keer goed uitzoeken. Komt er vast een keer van.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken