LIFE Reviews Werk

Ergonomisch werken aan de keukentafel!

Last Updated on: 12th april 2023, 09:53 am

Mensen die wat dichterbij me staan weten dat ik twee zwakke punten heb; ik vermaak me té goed achter de computer én ik ga vaak té lang door.

Dit heeft er voor gezorgd dat ik zo’n 20 jaar geleden al RSI-klachten ontwikkelde. Pijn in het lichaam is voor mij altijd een seintje van mijn lichaam dat ik beter voor mezelf moet gaan zorgen, zo van “wie niet horen wil moet maar voelen”. Helaas ben ik soms wat hardleers, of noem het eigenwijs, dus om die muisarm kon ik nog wel heen werken (met links, andere muis en gewoon door de pijn heen gaan). Maar uiteindelijk riep mijn lichaam me tot een hold door er een Frozen Shoulder bij te geven met alle pijn en beperkingen die daarbij horen, dank je wel lichaam voor dit stopsein! Volgens de orthopeed zat er niets anders op dan uitzitten, anderhalf jaar gewoon uitzitten, mmmm daar ben ik niet zo goed in.

 Review: Logitech ERGO K860-toetsenbordDit was voor mij wel de wake up call dat ik toch wel iets moest gaan veranderen aan mijn werkhouding en de materialen waarmee ik werk. Sinds een jaar woon ik namelijk even in een gemeubileerde “tussenwoning” zonder “kantoor met ergonomisch bureau” en werk ik op mijn laptop aan de keukentafel(!). In mijn oude huis had ik wel een goed bureau, een los toetsenbord, ergonomische muis, meerdere schermen en een fijne stoel. Maar met de laptop op de keukentafel en zelfs op de bank op schoot heeft me niet geholpen met mijn klachten. Een Frozen Shoulder dus en nog steeds RSI-klachten als resultaat!

Nu ben ik inmiddels hersteld van mijn klachten maar de schrik zit er goed in, ik moet beter voor mezelf zorgen! Nog een half jaar zit ik aan deze keukentafel voor het nieuwe huis (met kantoor!) klaar is dus het is even roeien met deze riemen. Zo mooi als dingen kunnen lopen kwam er een aantal weken geleden een vraag van Logitech of ik een ergonomisch artikel wilde uittesten voor een blogpost; Yes please!

 Review: Logitech ERGO K860-toetsenbord

Het werd het Logitech ERGO K860 wireless split keyboard, een hele mond vol maar het is dan ook een behoorlijk inventieve toetsenbord. Ik heb dit soort toetsenborden wel vaker gezien maar vond het altijd nét iets te raar tonen. De vorm, de grote, nee hoor op mijn laptop werken ging prima! Nu ik inmiddels weet dat dit niet zo werkt sta ik er open voor om het serieus te gaan testen.

Het toetsenbord kwam binnen in een mooie doos, ik zocht nog even naar de handleiding om hem aan te sluiten maar las in het deksel dat ik hem gewoon kon verbinden met Bleu Tooth (mocht dat niet lukken zit er ook nog een usb-stick bij). Oke dan, verbinden en gaan! Wel even wennen hoor; het toetsenbord is gesplitst en schuin voor een beter houding, je armen kunnen daardoor in een natuurlijke houding blijven en je hebt minder spanningen in je polsen door de bolling die geleidelijk afloopt. Ik merkte in het begin op dat ik wel steeds keek of mijn vingers wel goed stonden maar omdat de F en J goed gemerkt zijn kreeg ik daar snel vertrouwen in en is het blind typen geen probleem!

Wat ik vooral merk met het werken op dit toetsenbord is de ruimte in mijn borstkast! Als ik het toetsenbord van de laptop gebruikt (bij een iMac is die niet zo breed) dan maak ik, om recht voor de toetsen te zitten, mijn bovenlichaam smaller wat heel onnatuurlijk voelt. Doordat mijn polsen nu op de polssteun rusten hangen mijn ellebogen ontspannen naar beneden en merk ik meteen dat ik mijn schouders niet meer optrek.

 Review: Logitech ERGO K860-toetsenbord

Ik ben overigens erg te spreken over die polssteun. Hij is gemaakt van (afneembare) stof wat warm en comfortabel voelt, daaronder zit een ondersteuningslaag om de druk gelijkmatig te verdelen en traagschuim voor de ontspanning. Het voelt fijn om je polsen gewoon neer te kunnen leggen als je even aan het nadenken bent, het voelt als een hele natuurlijke ontspanning tussen het typen door.

Ondanks mijn enthousiasme over het toetsenbord heb ik (denkend aan mijn valkuil van té lang doorgaan waardoor ik de klachten heb ontwikkeld) het geleidelijk opgebouwd. Vanaf het moment dat ik het toetsenbord had aangesloten heb ik ermee gewerkt maar niet zo lang achter elkaar als ik eerder deed. Dit is sowieso beter als je klachten hebt maar je lichaam moet ook wennen aan de nieuwe werkhouding. Het toetsenbord zorgt namelijk voor een ontspannen en natuurlijke houding maar ook dat is iets waar je lichaam aan moet wennen.

Ben je net als ik super gemotiveerd omdat je RSI klachten hebt of opmerkt dat je verkrampt achter je computer zit, met alle gevolgen van dien, dan ben jij er vast ook heel snel aan gewend! Meer informatie over alle ergonomische producten en andere tips en trucs kun je vinden op Ergonomie bij Logitech

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl