LIFE

Gezonde periode omtrent het innemen van medicijnen

verslaafd aan medicatie

Last Updated on: 13th oktober 2021, 08:24 am

Wat is gezond bij het innemen van medicijnen? 

Neem jij regelmatig een paracetamol? Is het steeds lastiger om bijvoorbeeld van diazepam af te blijven? Mogelijk ben je verslaafd aan medicatie. Het is een probleem wat veel voorkomt in de Nederlandse samenleving en vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een drank- of cannabisverslaving. De medicijnen hebben een verdovende werking, waardoor je even niet aan je zorgen denkt. Het gebruik van medicatie kan een vorm van vluchtgedrag zijn. Net als bij bijvoorbeeld alcohol zal een medicijn steeds minder effect hebben. Hierdoor ben je geneigd om de dosis al snel te verhogen. Changes GGZ is een organisatie die helpt om van een dergelijke verslaving af te komen. Des te eerder je met een behandeling start, des te makkelijker is het om los te komen van de medicatie. 

Volg de instructies op de verpakking van het medicijn 
Een belangrijke eerste stap in het voorkomen van een verslaving aan medicijnen is het volgen van de instructies op de verpakking. Deze instructies vertellen je precies hoeveel pillen je mag nemen en welke tijdsperiode tussen deze momenten moet zitten. Kijk daarnaast goed naar het aantal dagen waarop je de medicatie achtereen mag gebruiken. Zeker bij diazepam wordt afgeraden het medicijn meerdere weken in te blijven nemen, daar de verslavende werking hiervan groot is in vergelijking met diverse andere medicijnen. 

Bespreek het onderwerp met de huisarts
Wanneer je het gevoel hebt dat medicijnen niet langer goed werken, heb je deze mogelijk te vaak gebruikt. Je lichaam past zich aan, waardoor het effect van de medicatie kleiner wordt. Dit kunnen de eerste tekenen van een verslaving zijn. Je bent geneigd om de dosis te verhogen, om zo meer van de medicijnen te voelen. Het is verstandig om een huisarts te raadplegen, voordat je de dosis verhoogt. Een huisarts kan je meer vertellen over eventuele alternatieven voor de medicatie die je momenteel gebruikt. Ook adviseert deze je over het aantal pillen wat je van een bepaald medicijn mag nemen om verslavingen te voorkomen. 

Koop medicijnen met recept nooit online 
Verschillende websites bieden medicijnen aan, die je normaliter alleen met een recept bij de apotheek kunt bestellen. Koop deze medicijnen niet! Het is niet voor niets, dat de medicijnen normaal alleen met recept gekocht kunnen worden. Vaak gaat het om medicijnen met een sterk rustgevende en daarmee verslavende werking. Ook weet je niet of de medicijnen die online worden aangeboden betrouwbaar en veilig zijn.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl