EAT

Gezonder leven; zo begin je

Gezonder leven

Last Updated on: 29th januari 2021, 05:09 pm

Iedereen krijgt in z’n leven dat moment waarop je beseft dat je maar één lichaam krijgt in dit leven en dat je er goed voor moet zorgen. Dan komt het moment dat je op Google ‘gezonder leven’ intoetst en op zoek gaat naar die tips. Een van de oudste vrouwen van de wereld zei ooit, toen ze werd geïnterviewd… “als ik had geweten dat ik zou oud zou worden, had ik beter voor mijn lichaam gezorgd”.

Zelf ging ik gezonder leven toen ik een paar jaar geleden in Italië op vakantie was. Net 33 jaar oud en inmiddels al toegeschreven aan de groep mensen met overgewicht. Ik at vooral wat ik lekker vond en bewoog als ik er zin in had. Maar na het lezen van het boek Body een lijfboek, besefte ik me dat ik gezonder moest gaan leven. Mijn zoontje was op dat moment net 2 jaar oud en als ik zo door zou gaan, zou ik op z’n 12e niet meer met ‘m kunnen voetballen. Ik besloot een gezonder leven aan te gaan en gooide het roer om. In dit artikel beschrijf ik hoe ik met gezonder leven begon.

Hoe ik begon met gezonder leven

Toen ik de knop eenmaal had omgezet, was het niet zo moeilijk meer. Ik ben een informatieverslaafde en ik had een missie. Nu moest ik alleen nog de betrouwbare bronnen vinden en het zou slechts een kwestie van tijd zijn tot ik van de hoed en de rand zou weten. Inmiddels volgen meer dan 15.000 mensen mijn gezondheidsblog om van mijn ervaring een bevindingen te leren. Het begon in ieder geval met het lezen van werkelijk tientallen wetenschappelijke onderzoeken en het volgen van gezondheidsblogs met veel autoriteit. En inmiddels weet ik van de hoed en de rand en heb ik tientallen methodes getest en toegepast.

Dit is wat ik direct veranderde in mijn eerste week:

  1. Ik liet koek, snoep, snacks en frisdrank direct staan
  2. Ik at minder uit ‘pak’, dus veel verse ingrediënten
  3. Ik ging meer lopen (niet hardlopen, gewoon lopen)

De bovenstaande drie stappen moet je direct nemen als je gezonder wilt leven… geen twijfel! Gewoon doen! Je lichaam doet niets met koek, snoep, snacks en frisdrank, behalve afbreken en opslaan als vet. Als je trek hebt vraagt je lichaam naar voedingsstoffen en niet naar loze vulling. Wil je echt persé iets zoets hebben? Kies dan voor vers fruit.

Voedsel ‘uit pak’ of kant-en-klaar maaltijden zitten bomvol kunstmatige ingrediënten en maken je lichaam ziek. Eet vooral producten die uit de natuurlijk komen en niet bewerkt zijn. Dan zit je altijd goed. Ook daar zit nog wel onderscheid in, maar in de basis heb je dan je eerste stap gezet.

Gezonder leven is direct verbonden aan meer bewegen… laat je niet afschrikken, want je hoeft echt geen topsporter te worden! Gewoon wat vaker de trap nemen, even een rondje wandelen na het eten, enzovoorts. Het zijn kleine wijzigingen met een enorme impact op je gezondheid.

Een paar tips

Snap wat je doet/eet

Installeer MyFitnessPal op je telefoon. Deze app is gratis en kan je helpen om inzicht te krijgen in wat je eet. Je voert er je eten op in en de activiteiten die je hebt gedaan. Aan het eind van de dag weet je of je voldoende calorieën binnen hebt gekregen of juist teveel. Ook de verhoudingen tussen eiwitten, vetten en koolhydraten zijn interessant om te monitoren. Een gezonde verhouding is 30% eiwitten, 40% vetten en 30% koolhydraten, waarbij de koolhydraten uit groenten en fruit gehaald moet worden.

Eet volgens het Paleo principe

Het Paleo principe is een eetpatroon/dieet dat gebaseerd is op een zo natuurlijk mogelijk voedingspatroon. Onze voorouders aten geen cruesli en dronken ook geen glaasje Cola. Dit is het enige ‘dieet’ dat voor iedereen geschikt is… of je nou gewicht wilt verliezen of juist niet. Dit dieet past zich aan, aan jouw lichaamsbehoefte. Ik zou je écht aan willen bevelen om dit boek aan te schaffen. Als je het leest, dan snap je het… en je zult er voor de rest van je leven profijt van hebben.

Standaard gezonde gerechten

Wij mensen houden van routines en ik weet bijna zeker dat ook jij een vast eetpatroon hebt met gerechten die je iedere week opnieuw eet. Het meest simpele wat je kunt doen voor een gezonder leven, is 10 nieuwe ‘standaard’ gerechten selecteren die je wekelijks gaat eten. Zorg dat je minimaal 1 of 2 receptenboeken in huis hebt met gezonde recepten, zoals deze en deze.

Ga wandelen

Natuurlijk kun je direct gaan trainen voor een marathon, maar dat is niet noodzakelijk… als het al überhaupt al gezond is. Nee, gewoon wandelen. En het grote voordeel is dat je niet alleen gezonder van wordt, je wordt er ook gelukkiger en meer ontspannen van. En stress is de grootste ziekmaker van de westerse wereld!! Je wordt er dik, dun, ziek, kaal en zelfs lelijk van. Maak minimaal eens per week een wandeling en laat het hardlopen even voor wat het is. Gegarandeerd resultaat!

Ik weet dat je dit al wist, maar…

Ik kan me voorstellen dat het allemaal open deuren lijken en misschien is dat ook wel zo, maar feit is wel dat veel mensen het niet toepassen. Een gezondere levensstijl vraagt inzet, motivatie en daadkracht. En dat is vaak waar het aan ontbreekt. Mensen hebben vaak excuses om het niet te doen… zo was ikzelf ook. Dit is wat je kunt doen om dit keer écht in actie te komen:

  1. Visualiseer hoe je gezonde leven eruit ziet
  2. Maak een taken- of doelenlijstje per week
  3. Ontwikkel een vaste routine en hou je daar aan

Je moet het voor je zien. Het is een techniek die overal wordt toegepast door coaches en bijvoorbeeld topsporters. Zie jezelf genieten van een heerlijke salade, zie jezelf een heerlijke wandeling maken en zie jezelf fit en gezond oud worden. Het visualiseren zorgt ervoor dat je iedere dag bewust bezig bent met wat je wilt bereiken, waardoor je gezondere beslissingen neemt. Doe het iedere dag… onder de douche of bij het ontbijt. Droom letterlijk van een gezond leven!

Zorg dat je een plan hebt en stel doelen. Begin met doelen die je eenvoudig kunt halen. We gaan er geen competitie van maken! Stel bijvoorbeeld een doel als ‘minimaal eens per week een avondwandeling van 20 minuten’ of ‘4 dagen per week eten volgens het Paleo principe’. Maak er een fysiek lijstje van, waarop je iedere dag afvinkt.

Soms sluipen oude gewoontes er makkelijk weer in. Zorg daarom dat je een routine ontwikkeld dat je iedere dag of week volgt. Dat is vaak makkelijker vol te houden dan random acties. Kun je het 30 dagen volhouden? Dan is de kans groot dat het een routine wordt, die je zelfs onbewust gaat volgen.

Begin direct met gezonder te leven!

Als het goed is heb je in dit artikel niets gelezen dat nieuw voor je was (hooguit kende je het Paleo principe niet). Je weet dus heel goed wat je anders moet doen. Dan is nu het moment aangekomen dat je ook echt wat moet gaan doen. Niet morgen, niet straks… NU! Doe minstens één gezond ding (bijvoorbeeld dit boek downloaden) en plan de rest in.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]*Wij schrijven al vanaf 2014 aan dit blog samen met onze gastbloggers. Niet alles wat er wordt geschreven   is onze persoonlijke mening. Lees hier onze visie op de hoofdthema’s Eat, Move, Life[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

[thrive_leads id=’7154′]

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl